Marmara’nın gülü olan Gemlik, Bursa şehrinde bulunan en popüler ilçedir.Sadece denize sıfır konumu ile değil, milattan önceki yüzyıllara dayanan geçmişiyle’de bir çok tarihi mekanı barındırmaktadır. Doğa ile yüzyılların birleşimine birde antik Marmaris eklenince ortaya Gemlik çıkmış.Gemlik yaz tatilleriniz’de gezebileceğiniz ideal bir körfez halindedir.
Tarihini tamamen anlatmaya kelimeler yetmeyecek fakat kısa bir şekilde anlatma gereksinimi duyuyorum.Gemlik’in bilinen en eski tarihi Yunanlıların güç ve fiziksel özellikleri bakımından en kuvvetli tanrısı olan Herkül tanrısının geldiğine inandıkları yerdir.Persler ve Lidyalılar arasında sürekli el değiştirmiştir.O kadar fazla savaş görmüştür ki etrafını sarmalayan kaleler, antik mimari eserleri duvarlarından anlaşılmaktadır.En son Türklerin yönetimi altına geçmeden önce Hristiyan ordusunun olan Gemlik, Osmanlı’nın ilk padişahları tarafından fetih edilmiştir.Gemlik’in Bursa’daki güncel namı turistik bölge olmasıdır.
İşte Gemlik’in Gezip Görmeniz Gereken Yerleri
Körfezinde mis gibi yüzebileceğiniz denizi olduğu gibi, tarihinden’de antik eserleri vardır.Yer altında ise şifalı kaplıcaları bulunan Gemlik’in her yerini listeleyip anlatıyoruz.
Hagios Abarkios Manastır Kilisesi
Gemlik’in 40 kilometre uzağında Kurşunlu kasabası konumunda olan Hagios Abarkios manastır kilisesi şimdiki adı ile Koca Mustafa Paşa Camiolmuştur.Müslümanların eline geçtiği zamandan beri Cami olarak hizmet veriyor.
Umurbey Celal Bayar Anıtı
60 Yılı aşkın süredir Gemlik ilçesinde okurlarıyla birlikte hizmet veren Celal Bayar Vakfı müzesi’de listede olmayı hak ediyor.Bursa ve en önemlisi’de Gemliğin antik çağı hakkında ansiklopedilerin bolca bulunduğu bu müzeye gidin derim.
Micael Gabriel Kilisesi
Hagios Abarkios kilisesi ile aynı kasaba’da bulunan Micael Gabriel, Rumlar tarafından yapılmıştır.Roma imparatorluğu döneminde bu kasaba’da bir çok Rum yaşamaktaydı.Bu yüzden hala onların soyundan gelen halk kasabanın sakinleri olarak ikamet ediyorlar.Türkler ve Müslüman halk buraya geldiğinden beri ibadet edecek kimse kalmadığı için kapatılmıştır lakin turizm amaçlı ziyarete açılması planlanıyor.
Kumla Sahili
Gemlik tarafından gelmek için arabayla 15 dakika mesafededir.Bursa’ya ise 40 dakikalık yolu bulunan Kumla sahili Armutlu beldesinde bulunuyor.Özellikle şu son 200 yıldır tatil için çoğu Türk’ün tercih ettiği Kumla sahili, yazın eğlencesine doyum olmaz etkinlikler ve festivaller ile şenlendiriliyor.Gemlik’in Armutlu beldesinde bu sahil olmasa gerçekten tarihi kilisesi hariç hiçbir şeyi yok.Ama gelip yüzmek için sahili yeter.Bildiğiniz üzere Türkiye’deki zeytinlerin belli bir kısmı Gemlik’te üretiliyor ve Gemliğin zeytinleri ise Armutluda.İşte Kumla sahilinin Armutlu’sunu önemli yapan bir diğer hususta bu.Köy halkı tamamen standart bir köy yaşam tarzına sahiptir.El verdiği zeytin ihracatı ile hayatını idare ettiren halk tatil zamanlarında dahada canlıdır.
Aytepe
İstanbul’dan 3 saatte ulaşabileceğiniz Aytepe, tarihin meşhur komutanlarından biri olan Kara Ali’nin naşının olduğu yerdir.Kara Ali’nin ölmeden önce emrettiği Aytepe’ye gömülme hikayesini mezar taşından okuduktan sonra etrafındaki çimenlik ovanın gezilmesi içten bile değildir.
Kurşunlu Kasabası ve Plajı
Gemlik’in kurşunlu kasabası ünlü olan tek kasabadır.Romalıların tarihte büyük bir yoğunlukta olduğu bu kasaba, tarihte Hristiyan dinine mensup insanlar tarafından hep korundu.Kasaba halkı’da çoğunlukla bu dinde olduğu için ibadethaneler, tapınaklar inşa etti ve 8 asrı aşkın bir süredir tapınaklar hala ayaktadır.Kasabanın her karışını gezdiğinizde eski Roma kokusunu alacaksınız.Yerli sakinlerinin kültürleri’de tamamen hasmı has Rum kültürü olduğu için onlardan bilgileneceğiniz çok şey var.