Anasayfa » Yazılar » Garipçe Köyü Gezi Rehberi

Garipçe Köyü Gezi Rehberi

Garipçe Köyü Gezi Rehberi

İstanbul’un içinde olması ile birilikte şehrin gürültüsünden bunalan insanların kaçış noktası olan Garipçe Köyü, Sarıyer ilçesine 10 kilometre uzaklıkta yer alır. Rumeli Feneri ile Rumeli kavağı arasında bulunan küçük bir balıkçı köyüdür. Son yıllarda ise üçüncü köprünün de açılması ile burası oldukça popüler olmuştur. Garipçe köyü sakinlerin gelir kaynağı, az olsa da  hayvancılık ile uğraşırlar ama genel de balıkçılık ile uğraşırlar. Köye gelenlerin bir çoğu  şehir gürültüsünden uzak sesiz ve sakin bir ortam olmasından dolayı gelmektedirler.

Garipçe Köyünde Neler Yapılır ?

Garipçe Köyü denize sıfır konumda bulunduğu için burada deniz manzarası eşliğinde sabah kahvaltınızı burada yapabilirsiniz. Ayrıca köy balıkçılık ile geçimini sağladığı için içerisinde barındırdığı balık restoranlarında lezzetli balıkların tadına bakabilirsiniz.

Buraya geldiğinizde ilk olarak ev yapımı ürün satan pazarlardan alışveriş yapabilirsiniz.Bu ürünlerin dışında köylülerin kendi elleri ile hazırladığı tereyağ ,turşu,salça, erişte, tarhana, reçel ve her türlü doğal yiyeceklerden bulabilirsiniz.Köyün çevresinde bulunan Çam ağaçları ormanında doğa yürüyüşü yapıp,sonrasında köyün tepesine çıkarak boğaz manzarasını seyredebilirsiniz.Köyde yer alan tarihi yapıları da ziyaret edebilirsiniz.Gelin bu sevimli köyün gezilecek yerlerine göz atalım.

Garipçe Köyü Gezilecek Yerler

Sevimli köy doğal güzellikleri ile birlikte tarihi yapıları ile de birçok ziyaretçinin dikkatini çekmektedir.Deniz kıyısında yer alan köyde küçük olduğu için gezilecek yerlere yakın olduğu için köyü 10-15 dakikada gezmek mümkündür. Denizi ne yazık ki yüzmek için uygun değildir ama buranın manzarasında harika fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Rumelifeneri Köyü

Garipçe Köyün hemen yanı başında bulunan Rumelifeneri Köyü,şehir merkezine  2,5 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Garipçe’den geçen otobüsler ile rahatça ulaşabilirsiniz. Köy ismini köydeki fenerden almaktadır. Rumeli Feneri, Türkeli Feneri olarak da geçmektedir. İçerisinde Sarı Dede türbesi yer almaktadır.Burayı ziyaret ettiğinizde türbeye uğrayıp dua edebilirsiniz. Rumefeneri Köyünde 1910 yılından kalma bir çınar bulunmaktadır. Çınarın çevresinde bulunan kahvehanelerde oturarak ağaç altında huzurlu saatler geçirebilirsiniz. Fenerin tam karşısında Anadolu yakasında kalan Anadolu Feneri ile arasındaki iki fenerin birleştiği çizgiye İstanbul Limanının kuzey sınırı denilmektedir. Mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir.

Topçu Kalesi

Rumelifeneri köyün içerisinde yer alan tarihi Topçu Kalesi, Kırım Savaşı zamanında yaptırılmıştır. Kale, Rumeli Feneri gibi 30 metre yüksekliğindedir. Tarihi ve mimarisi ile ziyaretçilerini büyüleyen Topçu Kalesini mutlaka ziyaret etmeden buradan ayrılmayınız.

Garipçe Kalesi

Köyün hemen boğaz kenarında bulunan Garipçe Kalesi, günümüze kadar ne yazık ki tam parça gelememiştir.Yıllar içerisinde tahrip olan kaleden azda olsa kalıntılar bulunmaktadır. 1757-1774 yıllarında Sultan III. Mustafa tarafından yaptırılmıştır.Döneminde kale Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanmış. Bu eski tarihi kale, şimdilerde üçüncü köprü manzarasına karşında yer almaktadır. Kaleden az bir parçalar kalsa da buraya uğradığınızda burada o dönemden kalan bir çok izlere rastlayıp kendinizi o zamanlardaymış gibi hissedebilirsiniz.

ICA Botanik Bahçe

Köy içerisinde huzur bulabileceğiniz en güzel yerlerden olan ICA Botanik Bahçe, yemek yiyip bahçeleri dolaşarak bir çok bitki türünü görebilirsiniz. Çalışanları da oldukça iyi hizmet vermektedir. Seyahatiniz de bu noktada mola verip hem bahçeleri gezip hem de içinde bulundurduğu kafeden bir şeyler yiyip bitkilerin tadını çıkarabilirsiniz.

Hasan Paşa Kulesi

Garipçe Kalesi ile aynı kaderi paylaşan Hasan Paşa Kulesi de ,tahrip olduğundan dolayı çok fazla bir şey kalmamıştır.Günümüze kadar dayanamayan kulede boğaz manzarasının eşliğinde bir çok fotoğraf çekilebilirsiniz. 

Garipçe Köyü Nerede ve Nasıl Gidilir ?

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan Garipçe Köyüne ulaşım sandığınız kadar zor değildir. Buraya özel aracınız ile gidecekseniz Sarıyer merkeze ulaşarak oradan Şehit Mithat Yılmaz caddesini takip etmeleri, koç üniversitesi kavşağından Garipçe köyü yoluna doğru ilerlemeniz gerekmektedir.Toplu taşıma ile ulaşmak isteyenlerde Sarıyer ve  Rumeli fenerinden kalkan 150 Hat Numaralı İETT Hacıosman Rumeli Feneri halk otobüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın