Anasayfa » Yazılar » Elazığ Gezilecek Yerler

Elazığ Gezilecek Yerler

Elazığ Gezilecek Yerler

Elazığ Doğu Anadolu bölgesinde yer alan eşsiz tarihi bir yapıya sahip olan bir şehirdir.  Konum olarak Doğu Anadolu bölgesinin Yukarı Fırat bölümünde bulunmaktadır. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi yapıları ile tarihin her döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Elazığ’ da gezebileceğiniz bir çok yer bulunmaktadır.

Elazığ Gezilecek Yerler Listesi

Elazığ Doğu Anadolu Bölgesinin en gelişmiş illeri arasındadır. Elazığ’a gittiğiniz zaman orada birbirine adres ya da ağabey anlamına gelen gakgoş kelimesini sıklıkla duyabilirsiniz. Elazığ Harput döneminde ilk yerleşim yeri olduğu için şehrin tarihide Harput dönemi ile birlikte başlar. Bu kadar eski bir tarihi olan şehrin muhteşem bir gezi için olan yerlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

1.Harput Kalesi

Harput Kalesi M.Ö 8.yy da Urartular tarafından yapılmış olduğu düşünülmektedir. Harput Kalesi’ ne aynı zamanda süt kalesi de denilmektedir. Bunun nedeni rivayetlere göre kalenin harcı yapılırken su yerine süt kullanılmasıdır. Kale Harput Tepesi’ de bulunur. Bulunduğu konumdan ötürü buraya çıktığınız zaman şehri rahat bir şekilde izleyebilirsiniz. Harput Kalesi’ ne zamanla basamaklar, gizi geçitler ve odaklar eklenmiştir.  Kale iç ve dış kale olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Burada bulunan eserler Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne sergilenmektedir.

2.Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Ülkemizdeki en önemli müzelerin arasında bulunan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi üç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler Arkeolojik Eserler ve Sikke Salonu, Halı ve Kilim Galerisi ve Etnografya Salonu’dur. Müzede sergilenene eserlere bakıldığı zaman Keban Barajının altında kalan yerleşkeden çıkarılan tarihi eserler, halılar, kilimler, gümüşler, milattan önceki döneme ait kalıntılar karşımıza çıkmaktadır. Müzede bulunan tarihi eserler, Selçuklu, Osmanlı, Hitit, Hurri, Bizans, Roma ve Urartu dönemlerine ait eserlerdir. Müzede kayıtlı olan verilere göre 31.435 adet kayıtlı tarihi eser bulunmaktadır. Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi pazartesi günü hariç haftanın diğer günleri açıktır. Müzeyi ücretsiz olarak ziyaret edebilmek için saat 08:00- 12:00 ile 13:00- 17:00 saatleri arasında gitmeniz yeterli olacaktır.

3.Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ’ a gidenlerin yöreye dair bir çok yiyecek ve eşya bulabileceği Elazığ Kapalı Çarşı 2013 yılında restore edilmiştir. Restorasyon çalışmalarından sonra buraya olan ilgide artmıştır. Elazığ Kapalı Çarşı’ sına gittiğiniz zaman baharatlar, badem şekeri, Has Ağın Leblebisi, tulum peyniri gibi birçok ürünü bulabilirsiniz.

 4.Keban Baraj Gölü

675 kilometre hektarlık alana sahip Keban Baraj Gölü Türkiye’nin en büyük ikinci yapay gölü olma özelliğini taşımaktadır.  Keban Barajında 20 den fazla balık türü yaşamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da burada olta balıkçılığı yaygın olarak yapılmaktadır. Keban Baraj gölünün bir diğer özelliği de ülkemizde en büyük enerji yatırımının ilk olarak burada 1965 yılında yapılmaya başlanılmasıdır. Keban Barajı ilk yapıldığı sıralarda üretilen enerjinin %20’lik gibi bir oranını karşılarken günümüzdeyse tüketilen enerjinin sadece %8’lik bir kısmını karşılamaktadır. Elazığ’ a 45 kilometre mesafede bulunan Keban Barajı aynı zamanda Türk mühendislerinin de yaptığı ilk dev baraj olma özelliğini taşımaktadır. Barajda bulunan feribotlar sayesinde çevre illerin ilçelerine geçiş yapılabilmektedir. Aynı zamanda Keban Baraj Gölü’nün yakınlarında mesire yerleri bulunur.

5.Belek Gazi Anıtı

Anıt Sultan Alparslan’ın kumandanlarından birisi olan Artuk Bey’in torunu torunu olan Behrem Bey’in oğlu Belek Gaziye ithafen yapılmıştır. Belek Gazi Anıtı 1964 yılında Nurettin ORHAN tarafından Elazığ’a kazandırılmıştır.

6. Buzluk Mağarası

Elazığ’ a turist çeken yerlerin başında Buzluk Mağarası gelmektedir. Buzluk mağarasının özelliği mağaranın yer altı akımı olmasından dolayı yazın buz oluştururken kışın ise sıcak hava oluşturmasıdır. Bu özelliği bulunduran Dünya’da çok az sayıda mağara bulunmaktadır. Eski zamanlarda yaz aylarında burada oluşan buzları satarak geçim kaynağı oluşturulduğu düşünülmektedir. Buzluk Mağarası’nın derinliği 150- 200 metre kadar olduğu tahmin edilmektedir. Buzluk Mağarası konum olarak Elazığ’ın 11 kilometre dışında, Harput Antik Kenti bölgesinde bulunmaktadır. 1990 yılında mağaranın doğal olan yapısı bozulmadan basamakları ve aydınlatılması yapılmıştır.

Elazığ Gezilecek Yerler

7. Çırçır Şelalesi

Keban Barajı kurulduktan sonra Dünya’nın en genç şelalesi olarak oluşmuştur. Elazığ’ a gidenlerin kesinlikle gitmesi gerektiği bir doğal güzellik noktasıdır. Çırçır Şelalesi’nin suları Keban Barajından sonra 3 kilometre sonra dökülen sulardan oluşmaktadır.  Çırçır Şelalesi, yaz aylarından ferahlamak için tercih edilebilecek bir gizli cennettir.  Çırçır Şelalesinin geniş bahçesi,  muhteşem bir manzarayla akan suyu ve çevresinde bulunan alabalık tesisleri ile harika bir gün geçirmeniz için muhteşem bir fırsattır.

8. Demirkapı Han

 İki dönüm arazi üzerine kurulu Han Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bulunan Çakmakkaya köyündedir. Yöredeki tek tarihi eser Demirkapı Han’dır. Demirkapı Han 4. Murat zamanında Bağdat seferi sırasında 1638 yılında Yaptırılmıştır. Bu hanın yapılmasındaki amaç Bağdat’tan gelenlerin Karadeniz ’e geçişi sırasında konaklaması için yapılmıştır.

9. Harput Ulu Cami

      Elazığ’ın Harput ilçesinde bulunan Harput Ulu Cami Anadolu’nun en eski camilerinden biri olarak bilinmektedir. Harput Ulu Cani Artuk hükümdarı tarafından 1157 yılında yaptırılmıştır. Cami 3 ana bölümden oluşup günümüzde ibadete açık olarak bulunmaktadır. Bu bölümle iç avlu, iç cami ve son cemaat bölümleridir. Caminin minaresi eğik bir şekilde durmaktadır. Bu eğrilikleri ile ilgili net bir bilgi bulunmaktadır. Bazıları yapılırken eğri olarak yapıldığını söyler, bazıları da depremler sonrasında eğrildiğini söylemektedir.

10.  Hazar Gölü

Elazığ il merkezine 26 kilometre mesafede bulunan Hazar Gölü bahar ve az aylarında kesinlikle görülmesi gerekmektedir. Hazar Gölü tektonik bir göl olup gölün güneyinde Hazar Dağı bulunmaktadır. 22 kilometre uzunluğundaki göl Elazığ turizmi için önemli bir konumdadır. Hazar Gölü’ nün çevresinde dinlenme tesisleri, kamp alanları bulunmaktadır. Hazar Gölü’nde aynı zamanda su sporları ve paraşütle atlama gibi etkinlikleri yapabilirsiniz. Hem doğal manzara ile hem de yapılan etkinliklerle zaman geçirmek için Hazar Gölü harika bir konumdadır.

11. Meryem Ana Kilisesi

      1800 yıllık bir geçmişe sahip olan Meryem Ana Kilisesi aynı zamanda Yakubi Kilisesi ve Kızıl Kilise olarak da bilinmektedir. Anadolu’nun en eski ibadet yerlerinden biri olan kilise Harput Kalesi’nin doğusunda bulunmaktadır. Meryem Ana Kilisesi’nin ilk başlarda MS 179’lıllarda putları saklamak amacıyla putperestler tarafından yapılıp daha sonra Yakubi Hristiyanlar’ı tarafından kiliseye çevrildiği tahmin edilmektedir. Meryem Ana Kilisesi sadece Elazığ bölgesi için değil Dünya için bir kültürel miras olarak kabul edilmektedir. Kilisenin sinir ve kadın hastalıklarına şifa verdiği düşünüldüğünden mucize kilisede denilmektedir.

12. Hazarbaba Kayak Merkezi

 Kış mevsiminde harika bir tatil yapabileceğiniz Hazarbaba Kayak Merkezi şehir merkezine 30 kış kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kayak sporuna elverişli bir yapıda olan pisti ve telesiyeji Elazığ turizmini canlandıran durumdur. Buraya isterseniz kendisi kayak takımlarınızı getirebilirsiniz isterseniz de buradan kiralayabilirisiniz.  Kar motorları ile etrafı gezme imkanı elde edebilir, kayak yapmayı bilmiyorsanız burada özel eğitmenler ile öğrenebilirsiniz.

13. Golan Kaplıcaları

Şifalı suları ile ünlü olan Golan Kaplıcaları Elazığ’ın Karakoçan ilçesine 18 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Golan Kaplıcalarını şifalı sular için her yıl yüzlerce kişi ziyaret etmektedir. Buradaki suyun cilt hastalıkları, kadın hastalıları, iç hastalıkları romatizma ve hemoroit gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir