Milattan önce 1050 – 1042 yılları arasında kurulan tarihle özdeşleşmiş bir antik kenttir. Efes Antik Kenti, Antik çağdan beri gelen tarihini günümüzde hiç değişmeden yansıtıyor. Restorasyon çalışmalarını büyük bir titizlikle yapan belediye neredeyse hiçbir şeye dokunmamış. Sapa sağlam binlerce yıldır ayakta duran bir kaç kordon şeklindeki kalesi ve duvarları bile dünya üzerindeki antik kentler arasında önemli bir yere sahip olmasına yetmiş.
Efes Antik Kenti Tarihi
Tarihini ne kadar uzun anlatabiliriz diye düşündük ve milattan öncesine kadar dayandığı için en mantıklısı doyurucu bir şekilde anlatmak kanısına vardık. Yunanlılar tarafından Antik Yunan kenti olarak Milattan önce yani yaklaşık olarak 30 asır önce yaşam alanı olarak kuruldu. Sadece Yunanlılar değil, kurulduktan sonra İyonyalılar tarafından ele geçirilip buraya o zamana göre devasa bir kütüphane yapılmış. Ardından Helenistik Dönem adını verdiğimiz uygarlıklarında Efes Antik Kentini asla boş geçirmediğini biliyoruz. Tarih boyunca hiçbir zaman burada yaşam durgun olmadı her zaman insanlar burada faaliyette bulundular. Yaklaşık 8 kilometrelik Antik Kentte Roma ve Yunanlılar büyük rol oynamış. Roma imparatorluğunun yönetimi altına girdiğinde en parlak dönemini yaşamıştır. Milattan sonra 2. Yüzyılda Romalılar burada 300.000 nüfusu aşmış vaziyetteydi. Adeta Antik zamanların metropol şehri haline gelmişti. Öyle ki Lidyalılar Roma’dan önce yönetimi ele aldıklarında şehrin sokakları sokakların sağ ve solundaki binalara dik kesişecek şekilde inşa ettiler. Adeta bir kentsel dönüşüm gerçekleşmişti. Baştan aşağıya bir şehri yeniden yapılandıran Lidyalılar’dan sonra Romalılar ve Türklerin eline geçmeden önce ise Hristiyanlık dönemi bin yıla yakın bir süre baskın olmuş.
Efes Antik Kenti Gezilecek Yerleri
Binlerce yıl boyunca geçmişteki insanların yaşam yerinde birden fazla gezilecek destinasyon bulunmaktadır. 8 Kilometre süren rotanızda 7 destinasyon var, sizler için aşağıdaki listede antik kentin gezilecek yerleri‘ni listeledik.
- Meryem Ana Kilisesi
- Artemis Tapınağı
- Celsus Kütüphanesi
- St.John Bazilikası
- Yedi Uyurlar
- Yamaç Evler
- Efes Antik Tiyatrosu
Belkide yıkılmadan önce daha fazla turistik yeri vardı ancak geriye kalanlar bunlar.
Meryem Ana Kilisesi ve Evi
Hristiyan aleminin ancak 431 yıl sonra Hz.İsa peygamberi Hz.Meryem’in oğlu olarak kabul ettiği toplantının gerçekleştiği yerdir. Kilise tam olarak o toplantının kararının verildiği alana inşa edilmiştir.
Efes Antik Tiyatrosu
Gene bu antik kentte Türklerin ve Müslümanların eline geçmeden önce yapılmış bir alan. Kilise papazlarının ve büyük sayılan vaftizler bu büyük tiyatro alanında vaaz veriyordu. Sadece vaazlar değil bir çok sahne etkinliği halka açık bir şekilde burada yapılmaktaydı. Şehrin ve o zamanda dünyanın en meşhur tiyatrolarından biriydi.
Yedi Uyurlar
Burası Efes antik kentinde efsanelere konu olan yer. Yedi uyurlar Roma kralının gazabına uğramıştır. Çok militarist bir yönetime sahip olan kralın gazabından kaçmak için bir mağaraya saklansalar’da kralın yaverleri onları bulmuştur. Mağarada saklandıkları bilgisini krala ilettiklerinde girişini kapatın çıkamasınlar ve orada ölsünler diyerek emrini vermiştir. Uzun bir zaman sonra girişini orada yaşayan birisi açıp Yedi Uyurları ölü halde bulmuştur. O zamandan beri Yedi Uyurlar ölü bulunduğu yerde bazilika gibi gömülüdür.
Celsus Kütüphanesi (Muazzam Bir Tarih)
Dillere destan olan bu kütüphane Efes Antik Kentinin en dikkat çekici yapısıdır. Hangi yönetim altındayken yapıldığı tam olarak bilinmiyor. Bazı kaynaklarda Roma, bazı kaynaklarda ise İyonyalıların yaptığı yazmaktadır. Fakat Roma imparatorluğunun bu kütüphaneyi inşa ettiği kanısı daha baskındır. 14.000 Kitabın hem dini hemde her türden eserin olduğu kütüphane bilime ve dine ışık vermekteydi. Bu kadarda olmaz diyeceksiniz ama o zamanda halkın erkek kesimi Celsus Kütüphanesinin yer altı katında genel eve gidiyorlardı. Yer altına yapılmış genel eve bağlanan gizli tünel ile halk arasında meşhurdu.
Artemis Tapınağı (Dünyanın Antik Yedi Harikası)
Yunan mitolojisinin ağırlıklı olarak dünya tarafından kabul edilmesine az kalmış zamanlarda yapıldı. Lidya Kralının emri ile yapım çalışmaları başlatılmış fakat aradan krallıklar geçmiş ve ancak bir asır hatta üstüne 20 yıl daha eklendikten sonra bitirilebildi. Artemis Tapınağının Efes Antik Kentindeki yeri çok önemlidir. Dünya üzerindeki antik eserlerden ilk 7 listesine giriyor. Önemli bir gezginin Olimpos’dan sonraki en büyük Yunan mitolojisi eseri deniliyor. Kaldı ki Olimpos’da gerçek olmadığı için en büyüğüdür. Milattan önce 580 yılında biten Artemis, Ay tanrıçasından esinlenerek tasarım edildi. Artemis Tapınağı inşa edilmeden önce halk Kibele tanrısına inanıyordu ve ibadethanelerinde ona tapıyordu. Lakin bundan sonra bu durum değişti ve uzak diyarlardan gelen insanlar bile Artemis’e tapmaya başladılar.
Saint John Bazilikası
Aynı zamanda Hristiyanlar için bir kilisedir. Saint John’un mezarının olduğu Bazilika dinler açısından önemli bir yere sahip. Antik kentteki kiliselerin en güzeli ve önemlisi seçilmiştir.
Efes Antik Kenti Nerede ?
Efes Antik Kenti İzmir ilinin Selçuk ilçesindedir. İzmir’den Yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta ve bir saatlik mesafededir. Buraya gelen turistler genel olarak İzmir’in güzelliklerinden ve yaz mevsiminde plajlarından faydalanırken aynı zamanda ziyaret etmek için uğruyorlar. %70’lik dilimde yaz mevsiminde ziyaret edilen Efes Antik Kentinde Temmuz aylarının kalabalık günlerinde ciddi bir yoğunluk yaşanmaktadır. Dünya miras listesinde’de olduğu için dünya üzerinde yaygın biçimde gezgin insanlar tarafından bilinmektedir.
Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2023
Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 23 yılında 150 TL‘dir. Her sene enflasyon ve ekonominin değişime uğraması sonucunda artmaktadır.
Ziyaret Saatleri
Efes Antik Kenti’nin saat kaça kadar açık olduğunu bilmek istiyorsanız ilk başta resmi internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Antik kent Yaz döneminde saat 08:00‘da açılıp akşam saat 18:30 saatinde kapanmaktadır. Kaynak: https://muze.gov.tr/muze-detay?DistId=EFS&SectionId=EFS01