Anasayfa » Yazılar » Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan, ülkemizin eşsiz turizm merkezlerinden olan Muğla‘nın bir Ortaca ilçesine bağlı bir tatil beldesidir. Akdeniz Bölgesi‘nin doğal güzelliklerini ve tarihini barındıran bu Dalyan, tatilcilerin vazgeçilmez destinasyonudur. Bu bölge medeniyetleri yakalayan bir ağ gibidir. Yüzyıllardır bu ağa takılan insanlar şehirler kurup, buldukları her yere bir anılarını, bir izlerini bıraktı. Zaferlerle ve yenilgiler ile geçen yılların ardından geride terkedilmiş ama unutulmamış onlarca tarihi eser kaldı. 3000 yıldır devam eden bu değişime şahit olan ve gördüklerini saklayan muhteşem hayvanlar caretta carettalar burada yaşamlarını sürdürmektedirler. Dalyan hayvan çeşitliliği açısından da oldukça özel bir beldedir. Buraya sadece deniz, kum güneş için değil pek çok canlı ve tarihi eserler için bile gelinir. 

Tarihte ilk olarak burada yaşayan Kaonosluların pek çok izlerini görmek mümkündür. Kültürel bur tura çıkmak istiyorsanız burası tam da sizlere göre bir yer.  Akdeniz’in eşsiz güzelliklerini barındıran Dalyan gezilecek yerlerine yakından bakalım.

Dalyan’da Görülmesi Gereken Yerler

Uygarlıkların ve Caretta Carettalara ev sahipliği yapan Dalyan’da gezilecek çok güzel yerler bulunmaktadır. Dalyan’ı diğer tatil beldelerinden farklı kılan yanı 3000 yıllık köklü tarihi ve kıyılarında barındırdığı farklı hayatlardır. Yaklaşık 8000 insanın yaşadığı bu beldede turistler ile birlikte daha fazla artıyor.  Ama Dalya’nın sahipleri sadece insanlar değil yüzlerce çeşit hayvan ve bitki türleri de buranın sahipleridir. Dünyanın tanıdığı ve yakından takip ettiği caretta caretta kaplumbağaların çoğalma noktasıdır. Dalya’nın kıyısında bulunan tarihi belde balıkçılık ve turizm ile geçimlerini sağlıyor. Birçok turizm alanına yakın olsa da daha içeride kalması ve yeterince bilinmemesinden dolayı henüz hakkettiği ilgiyi ne yazık ki görmüyor.  Çok fazla büyük olmaması ile birlikte buradaki yerleri rahatça gezip tarihlerini ve eşsiz güzelliklerini görebilirsiniz. Dalyan gezilecek yerler listesindeki yerleri inceleyelim.

Sülüngür Gölü

Dalyan’da görülmesi gereken yerlerin ilk başında bulunan Sülüngür Gölü, Köyceğiz Gölü ve Akdeniz’i birbirine bağlayan bir göldür. Gölü belirli bir kısmı ormanlar ile kaplıdır. Burada hem piknik yapıp hemde tuzlu suda yüzüp serinleyebilirsiniz. 2 kilometre uzunluğa sahip gölün derinliği ise 10 metredir. Mavi ve yeşil tonlarını barındıran bu gölü mutlaka ziyaret edip güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz.

Köyceğiz Gölü

Köyceğiz Gölü, üç farklı akarsuyun beslemesi ile oluşmuş muhteşem manzaraya sahip bir doğal güzelliktir. Ege Bölgesinde olup Akdeniz Bölgesin’e temas eden nadir göllerden biridir. Bu doğal güzelliği keşfetmenin en iyi yolu ise tekne turlarıdır. Göl üzerinde yapacağınız bu tekne turunda, eşsiz manzarayı yakından görüp gölün keyfini çıkarabilirsiniz. Çevresinde yer alan restoran ve kafelerde eşsiz manzara eşliğinde güzel saatler geçirebilirsiniz. 

İztuzu Plajı

Dünyanın en iyi 10 plajından biri sayılan, İztuzu Plajı doğal bir yarım adadan oluşmaktadır. Plajın en önemli özelliği Caretta Carettaların yumurtalarını bıraktığı nadir plajlardan biridir. Doğallığını koruyabilen plajlar arasında ikinci olması, buranın ne kadar iyi korunduğunu ve el değmemiş olduğunu bizlere gösteriyor. Plajda bulunan duş kabinleri haricinde burada hiç bir şekilde yapılaşmaya izin verilmiyor. Bunun en büyük nedeni ise Caretta Caretta kaplumbağaların yumurtalarıdır. Hatta yumurta bırakma dönemlerinde sadece insanların değil kedi ve köpeklerin bile girişleri engelleniyor. Yiyecek ve içecek bile sokamadığınız bu plaj tertemiz sahili ve altın rengi ile göz alıcı duruyor. Sadece günümüzde değil antik çağlarda da burasının değeri biliniyormuş. Buraya ulaşım sağlamak isterseniz Dalyan merkezden kalkan otobüs ve tekneler ile rahatça ulaşabilirsiniz. Bu yüzden Dalyan gezilecek yerler listesinin en önemli yerlerinden biridir. 

Dalyan Cumartesi Pazarı

Ege’ye yakın olması ile birlikte onun havasını andıran bir köy pazarı olan Dalyan Cumartesi Pazarı, hamarat yöre kadınların organik meyve, sebze ve el işi ürünlerini sattığı hoş bir pazardır. Dost canlısı insanların kendi emekleriyle ürettiği ürünlere göz atıp hoşunuza gidenleri satın alabilirsiniz. Dağ çileklerinden, kar şerbetine kadar pek çok ürünü burada bulabilirsiniz. Rengarenk olan pazarda karnınız acıkırsa beyaz yemenli ninelerin hazırladığı dumanı üstünde tüten mis gibi gözlemeler ile karnınızı doyurabilirsiniz. 

Antik Tuzla

Antik Tuzla, eski çağlardan günümüze kadar varlığını sürdüren eşsiz bir güzelliktir. Eski dönemlerde tuz ticaretinin yapıldığını gösteren bu yer ilk olarak 1969 yılında yapılan arkeolojik kazılarda bulunmuş ancak 2006 yılında Dalyan Eski Belediye Başkanı Suat Tufan sayesinde kazı çalışmaları genişletilmiş ve ortaya çıkmıştır. İztuzu Plajının batısında yer alan Antik Tuzla, hala tuz üretmeye devam ediyor. Çok fazla popüler olmasa da yöre halkı tarafından duyan insanlar burayı ziyaret edip geziyor. 2000 yıllık tarihe sahip olan bu mekana gitmeden Dalyan’dan ayrılmayın. 

Ekincik Koyu

Ekincik Koyu, İztuzu Plajından sonra Caretta Carettaların ikinci durağıdır. Diğer plaja nazaran burada konaklama tesisinden eğlence tesisine kadar pek çok şey bulabilirsiniz. Tertemiz denizin keyfini çıkartabilirsiniz veya çamur banyosunda cildinizi güzelleştirebilirsiniz. Koydan hareket eden tekneler ile turlara katılarak Ekincik Koyunu baştan aşağı keşfedebilirsiniz. Dalyan gezilecek yerler listesinde yer alan bu doğa harikasını mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Sultaniye Çamur Banyosu

Dalyan merkeze 4 kilometre uzaklıkta Ölemez Dağı etekleri altında yer alan Sultaniye Çamur Banyosu sadece günümüzde değil eski çağlarda da sıkça kullanılan bir yermiş. Buranın en önemli özellikler hem çamuru hem de termal sularıdır. Termal suları eklem ağrılarından romatizmalara, iyi gelirken, çamur banyosu pek çok cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Ciltlerini güzelleştirmek ve gençleştirmek için pek çok yerli ve yabancı turist burayı ziyaret etmektedir. Dalyan merkezinden kalkan dolmuşlar ile rahatça ulaşım sağlayıp güzel bir çamur banyosu yapabilirsiniz.

Yuvarlak Çay

Kavurucu yaz sıcaklarından Dalyan’da serinlemek istiyorsanız kesinlikle Yuvarlak Çay‘ı ziyaret etmelisiniz. Buz gibi doğal kaynak suyu ile en sıcak yaz günlerinde bile sizlere serinletecek bir yerdir. Köyceğiz’de yer alan bu çay çevresinde yer alan konaklama tesisleri ile birlikte tatilinizi uzatıp, daha fazla serinleyebilirsiniz. Ayrıca çay kenarında yer alan restoranlarda manzara eşliğinde yemeğinizi yiyip güzel saatler geçirebilirsiniz. Dalyan gezilecek yerler listesinde stresten uzak, doğa ile baş başa kalabileceğiniz güzel bir yer. Daha detaylı yazımızı incelemek için Yuvarlakçay‘a tıklayabilirsiniz. 

Sığla Ormanı

Dalyan merkeze araç ile gidebileceğiniz 10 dakikalık bir mesafede yer alan Sığla Ormanı, doğa ile baş başa kalıp piknik yapabileceğiniz güzel yerlerden biridir. Tertemiz havasını ciğerlerinize çekip, stresten uzak doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. 7 bin hektarlık bu alan koruma altındadır. İçerisinde pek çok hayvan türleri barındıran bu orman çoğu kişi tarafından bilinmese de mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. 

Bacardi Koyu

Bacardi Koyu, resmi olarak Kargıcak Koyu olarak bilinse de yerli halk buraya Kara Salih adını vermiştir. El değmemiş doğal güzelliklerinden olan bu koyun en büyük özelliği çok sessiz olmasıdır. Denizin dalga sesinden başka hiçbir şey duymadan rahatça kafanızı dinleyebileceğiniz bir yerdir. Çevresi ormanla kaplı Bacardi Koyuna sadece yaya olarak ulaşım sağlanır. Bu özelliği ile birlikte çok fazla kişi burayı ziyaret etmez. Eğer sakin bir tatil geçirmek istiyorsanız. Bu koyu tercih edebilirsiniz. 

Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan Nerede ?

Türkiye’nin tatil merkezi Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı belde olan Dalyan, Fethiye ve Marmaris arasında yer almaktadır. Akdeniz Bölgesine bağlı olsada hemen Ege Bölgesinin sınırındadır. 

Dalyan’a Nasıl Gidilir ?

Buraya kara ve havayolu ile ulaşım sağlamak mümkündür. Türkiye’nin bir çok ilindeki havalimanında buraya uçuş seferleri düzenlenmektedir. Havalimanına ulaştıktan sonra 25 dakikalık bir yol mesafesi ile rahatça Dalyan’a gidebilirsiniz.

Karayolunu tercih edenler Fethiye üzerindeki güzergahı takip ederek, Marmaris’i geçtikten sonra tabelaları takip ederek rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca pek çok ilden kalkan Ortaca otobüsleri ile buraya gelerek Dalya’na geçiş yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir