Evliyalar şehri ya da dadaşlar şehri olarak da bilinmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi‘nde yer alan Erzurum aynı zamanda bölgenin kalabalık 2. şehri konumunda yer almaktadır. Coğrafi yapısından dolayı tarih boyunca çoğu olaya şahit olmuştur. Tarım ve hayvancılık oldukça büyük paya sahip olan Erzurum gezilecek yerler denilince akılara yaylaların geldiği de aşikardır. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmasından dolayı birçok kültürü de bir arada yaşama olanağı bulmuştur.
Erzurum’da Gezilecek Yerler
Gelişime oldukça açık bir şehir olmasının yanı sıra geleneklerine de bir hayli bağlı kalan bir ilimizdir. Günümüzde de kendisini geliştirmeye devam eden Erzurum modern şehir olma yolunda hızla ilerlemektedir. Aynı zamanda burada Cumhuriyet tarihinin önemli adımlarının da atılmış olduğu bilinmektedir. 23 Temmuz da Erzurum Kongresi’nin kurulması itibari ile Ulusal Egemenlik adına önemli kararlar alınmıştır.
Palandöken Kayak Merkezi
Yılın ilk altı ayını karla kaplı olarak geçiren Palandöken kış turizmi açısından büyük önem taşımaktadır. Kayak mevsimi kasım ile aralık ayları arasında başlamış olup genellikle nisan aylarına kadar devam etmektedir. Pistleri açısından da iki adet tescilli piste sahip olması ile yerli ve yabancı binlerce turistin tatil yeri olarak tercih etmiş gözde mekanlar arasında yer almaktadır.
Çoruh Vadisi
Tüm doğal güzellikleri bünyesinde barındıran görülmeye değer doğal güzellik alanı Çoruh Vadisi Karadeniz, Yalnız Çam ve Allahuekber arasında saklı kalmış olması ile saklı cennet olarak anılmaktadır. Kültür bakımından da birçok kültürü üzerinde barındırıyor olması ile de ziyaretçilerini sadece doğa güzelliği ile büyülememiş olduğu ortadadır.
Üç Kümbetler
Selçuklu mezar yapılarının en güzel örneklerini bulabileceğiniz Üç Kümbetler konum itibari ile de Çift Minareli Medrese‘nin yakınında yer almaktadır. Bu sayede her iki yapıyı da keşfetme olanağı sizler için daha kolay olacaktır. Üç Kümbetler arasından en büyük olanı Emir Saltuk’a ait olduğu bilinmektedir.
Rüstem Paşa Bedesteni
Halk tarafından Taşhan olarak bilinen Rüstem Paşa Bedesteni adeta üzerinde yılların tarihini barındırmaktadır. Bedesten’in Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve aynı zamanda da damadı olan Rüstem Paşa tarafından inşa ettirilmiş olduğu bilinmektedir. Dükkanların yer aldığı bedesten içerisinde oltu taşı almayı düşünüyorsanız burada fazlası ile oltu taşına rastlamanız mümkündür.
Çifte Minareli Medrese
Kitabesi’nin olmamasından dolayı ne zaman yapılmış olduğu tam olarak bilinmeyen Çifte Minareli Medrese Erzurum’un simgesi konumunda yer almaktadır. Hundi Hatun ya da Padişah Hatun tarafınca yaptırılmış olabileceği düşünülerek medrese ismi Hatuniye medresesi olarak da anılmaktadır.
Nene Hatun Milli Parkı
Erzurum gezilecek yerler listesinde mutlaka gitmeniz gereken yer olan Nene Hatun Milli Parkı tarihi, Nene Hatun henüz 20 yaşlarındayken Aziziye Tabyası‘nın geri alınması adına herkesin hücum etmesine önderlik etmiştir. Bu nedenle de parka Nene Hatun Milli Parkı denilmektedir. Daha önceleri Mediciye ve Aziziye Tabyaları’nın olduğu bu alan Erzurum merkeze çok yakın bir mesafede yer alıyor olmasından dolayı seyahat listenizde bulunması gereken yerler arasındadır.
Yakutiye Medresesi
Yakutiye Medresesi’nde tarihi kalıntıların yanı sıra kış sporlarının da mevcut olması ile oldukça ilgi gören bir mekan konumunda yer almaktadır. Emir Hoca Cemalattin Yakup tarafından yaptırılmış olan medrese günümüze kadar gelebilmeyi başarmıştır. Şehir Merkezinde yer alan medrese onarım gördükten sonra İslami Eserler Müzesi olarak hizmete açılmıştır.
Lala Paşa Camii
Kıbrıs Fatihi olarak bilinen Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılmış olan cami Şehir merkezinde yer almasının yanı sıra orijinal hali olarak düşünülürse bir külliyenin parçası konumundadır. Ayrıca cami Mimar Sinan eserleri arasında gösteriliyor.
Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi Türkiye’nin en görkemli şelalesi olmasının yanı sıra oldukça da heybetli bir şelaledir. Metrelerce yükseklikten akan suyun tüm serinliğini daha yakından hissedip, bol oksijen depolamanız için oldukça ideal bir mekandır.
Öşvank Kilisesi
Çamlıyamaç köyü içerisinde yer alan kilise’yi özellikle de Hristiyan Gürcüler ziyaret etmektedir. Gürcüler için bura kutsal bir mekan sayılırken Erzurum’un da simgesi konumunda yer almaktadır. Bu görkemli yapının mimarı Öşklü Griogor olmaktadır. Bagrad hanedanlığı döneminde inşası tamamlanan kiliseyi yakından görmeniz mimarisini anlamanızda daha etkili olacaktır.
Erzurum Kalesi
Kale’nin Bizans İmparatorluğu tarafından yaptırılmış olduğu tahmin edilmektedir. Yüksek bir tepede bulunmasının yanı sıra dış ve iç kaleden bir araya gelmektedir. Bu kalelerden dışta kalanı günümüze gelene kadar yıkılmıştır. Dört yanında yer alan kapılardan günümüze kalan ise sadece isimleri olmaktadır. Kale’nin özellikle de duvarları zaman zaman yenilenmiş olsa da kimlerin ne zaman yenilenmiş olduğuna dair bir bilgiye ulaşmak mümkün değildir.
Erzurum Atatürk Evi
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 yılları arasında kongre için gelmiş olduğu Erzurum’da bulunan bu konak içerisinde 52 gün konaklamış olmasından dolayı oldukça önemli bir yer arz eden müze 1984 yıllarında ziyaretçilerine açılmıştır. Erzurum gezilecek yerler listesinde kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir.
Çobandede Köprüsü
Aras Nehri üzerinde bulunan Çobandede Köprüsü’nün üzerinde Selçuklu ve İlhanlılar’a ait olan pek çok unsuru da bir arada görmek mümkündür. Ziyaret etme şansınız varsa köprüyü sabahın ilk ışıklarında ziyaret etmeniz önerilmektedir. Öyle ki bu saatlerde köprü gündüze nazaran oldukça görkemli bir yapıya bürünmektedir. Köprü belirli zamanlarda bakımdan geçmiş olup, yapımında kırmızı, gri ve siyah kesme taş kullanılmış olduğu gözlerden kaçmamaktadır.