Anasayfa » Yazılar » Cunda Adası Gezilecek Yerler

Cunda Adası Gezilecek Yerler

Şeytan Sofrası Efsanesi

Tatil için hangi adayı gezsek turlasak ? Diye sorup tatilinizi en iyi şekilde geçirmek için başınıza bela olan bulamadığınız cevabı Cunda Adasında bulabilirsiniz.Etrafındaki manzara ve lokasyonundan doğan eşsiz güzellikleriyle Cunda Adası tartışmasız bir destinasyon durağı haline geliyor.Nitekim adanın içindeki esrarengiz efsaneler ve oluşan gizemli olaylar sayesinde daha’da cazibeli duruma geldi.Hem mavi dünyası olan denizine dalıp yüzme sporunu yapabilmek, hemde turistik yapılarını ziyaret edip adanın tarihinde gelişen olayları takip etmek başlıca etkinlikler arasındadır.

Cunda Adası Nerede ?

Tarihin doğa ile yüz yüze geldiği Cunda Adası Balıkesir şehrinin Ayvalık ilçesine bağlıdır.

Nasıl Gidilir ? Yol Tarifi

İstanbul ilinden vapurla 3 saat süren yolun sonunda Cunda Adasına varmanız mümkün.Ayrıca hızlı giden Vapurla maksimum 2.5 saat içerisinde Cunda Adasının zeytin dallarından oluşan manzarasını görebilirsiniz.İstanbul’dan aracınızla gitmek istiyorsanız yol biraz daha zahmetli bir hale geliyor.Toplamda 6-7 saatlik kilometre aşımında 530 kilometre civarı trafiksiz yolda bu kadar sürmekte.

Ayvalık’tan Cunda Adası Yol Tarifi

Ayvalık zaten Cunda adasını kapsadığı için aracınızla maksimum 15 dakika sürüyor.Çok yakın bir mesafede konumlanan Ayvalık’tan Cunda Adasına otobüs ve minibüsler kısa süreli aralarla kalkış gerçekleştiriyor.İstanbul ile karşılaştırırsak gece geç saatlere kadar gidiş için terminaller mevcut.

Cunda Adası Gezilecek Yerler

Büyük bir kitleye ve dönüme yayılan adanın gezilecek yerleri en güzel etkinliklerden biri.Sabah güneşin çıkışından ikindi vakti batışına kadar güneşlenebileceğiniz Sahil Plajlarından tutup adanın yüzlerce yıldır nesilden nesle yaşadığı yerli halkı ve medeniyetlerinden kalan tarihi eserlerinin toplandığı müzelerine kadar çok yer var.Ege denizi içinde konumlanan Cunda Adası, Ayvalık ilçesine bağlı yerleşik yaşam sürdürülen tek adadır.

Cunda Çarşısı

Ada’da yüz bini geçmeyen nüfus vardır.Nüfusun çoğunluğu tarım ve turistlere özel ticaretle ekonomik geçimini sağlıyor.Bu sebeptendir ki Cunda adasının yerli halkı turistlere açtığı yerli çarşısında el emeği göz nuru koleksiyonlarını satmakta.Adaya geldiğinizde dönüşünüze özel hatıralar götürmek için emek verilmiş el işçiliği ürünü olan koleksiyonlardan satın alabilirsiniz.Ege bölgelerine has kültürünü benimseyen çarşının içinde Ege’ye has şeyler yok yok.İstediğiniz zeytinyağı, zeytin, soğuk yemek çeşitleri, ege kültürünü sembolize eden el işçiliği ürünleri, deniz kabuklarından yapılma kolyeler mevcut.Cunda Adasına hazırlıksız gelen misafirler için’de her türlü gezi ekipmanını çarşının içinde bulabilirsiniz.

Eskiden Kilise olan Rahmi M. Koç Müzesi

8 sene önce 2011 yılının Ağustos ayında kilise konumundan halka açık müze haline gelmiştir.Ada’da gezilecek yerlerin başında gelir.1870’de ilk olarak Hristiyanlar için kilise olarak inşa edildi.Müslüman nüfusun ve yönetimin İslam inancına dönmesi sebebiyle 1928 yılında Camiye dönüştürüldü.

Panagia Manastırı

Makedonların meşhur manastırına benzer isme sahip Yahudi ibadethanesi, günden güne amacının dışında kullanılıyor.Artık neredeyse sadece turistlerin gezdiği bir yerdir.

Agia Triyada Kilisesi

Aralarında en küçüğü ama en eskisidir.Cunda adası Hristiyanlık inancına sahip olan kesimin ilk kurduğu kilise olarak literatüre geçmiştir.

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

Kilise iken Rumların etnik nüfusunun azalmasıyla ihtiyaç tek bir kiliseye bağlanmıştır.Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı’da eskiden Agios Yannis Kilisesi idi ve revize edilerek adanın kitaplığı oldu.Eski Büyükelçi Necdet’in adını almıştır.Rum halkının ve Cunda adasının ışığı olan kitaplığın hoş ve naif bir görüntüsü var.1.000’den fazla kitaba ev sahipliği yapan Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı, Cunda Adası halkı için önemli bir rol oynuyor.

Cunda Adası Gezilecek Yerler

Ortunç Koyu

Ayvalık ve Cunda Adası içindeki en temiz koydur.Ortunç Koyu yemyeşil orman ağaçlarının arasından çıka gelen plajları ile ünlüdür.Aslında plaja gitmeniz şart değil, burada istediğiniz her yerden denize atlayıp yüzebilirsiniz.Tehlikeli sayılabilecek yerleri anlayabilecek dalgıçlık uzmanlığınız varsa size her yer plaj.Koyun içinde akşama doğru kalabalıklaşan 6 adet plaj bulunmakta.Her biri birbirinden güzel kayalıkların ve manzaraların tadını çıkarmaya yardım ediyor.Cunda Adası orta ve düşük ekonomik için çok ideal bir tatil yeridir.Günü birlik bisiklet turu ve plaj etkinliği ile geceyi evinizde tamamlayabilirsiniz.

Meşhur Restaurantı Taş Kahve

1532 yıllarında Rumların bu adayı işgal edip halk oluşturduklarından bu yana Taş Kahve 1800 yılların başında kuruldu.Rum halkının yegane yeme içme ve vakit geçirme yeri olarak biliniyor.Yıllardır süre gelen tarihi ile Taş Kahve’de sevdiklerinizle oturup 40 yıl hatır kitleyin.1800 yıllarında Cunda Adası farklı yönetim altından Türklerin himayesine geçmiştir.Türkler tarafından yönetilmeye başlandıktan sonra Taş Kahve buraya inşa edilmiş.

Güneş Saati

2004 yılında şehrin işlek yerine çizilen Güneş saati hesaplaması insanların ilgisini çekiyor.Gezilecek yerler listesine eklenebilir.

Cunda Adası Yapılacak Şeyler

Cunda Adasında yapılacak aktiviteler, etkinlikler olarak’da değerlendirebiliriz bu konuyu.

  • Taş Kahvesinde gezdiğiniz yerlerin sonunda oturup bir duble zevkinize göre kahve için.
  • Adadaki Rumların Osmanlı İmparatorluğu ile yaptıkları çetin savaşları ve Adanın tarihini öğrenmek için müzeleri ziyaret edin.
  • Cunda Adası yemyeşil ormanlık alanlarında yürüyüş yapın, kiralama imkanınız varsa bisiklet kiralayın.Yürüyüş yaparak yada bisikletinizle oksijenli tertemiz hava yüzünüze vura vura gezilecek yerlere varın.
  • Adanın meşhur çarşısının içine dalıp sonuna kadar şirin dükkanlarını gezin.
  • Savaş görmüş kayalıklarını, sahil plajlarının manzarasını güneşin sıcaklığı altında elinizde dondurma ile gezin.
  • Plajlara girip şezlong kiralayın ve bronzlaşmanın keyfini çıkarın.

Bir yanıt yazın