Anasayfa » Yazılar » Cumhuriyet Müzesi ( II.TBMM ) Hakkında Bilgiler

Cumhuriyet Müzesi ( II.TBMM ) Hakkında Bilgiler

Cumhuriyet Müzesi ( II.TBMM ) Hakkında Bilgiler

Başkentimiz Ankara’da yer alan Cumhuriyet Müzesi aslında ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak mimar Vedat Tek tarafından 1923 yılında inşasına başlamıştır. I. Türkiye Büyük Millet Meclisinin yetersiz olması ve gelişen Türkiye Cumhuriyetinin ihtiyaçları karşılayamadığından dolayı bu bine 18 Ekim 1924 yılında hizmete girip , diğer mecliste eksik olan bir çok şey giderilip faaliyete girmiştir. 3 cumhurbaşkanı dönemi gören II.TBMM 1981’den beri müze görevi görmektedir.İçerisinde sergilediği tarihi eşyaları mutlaka görmelisiniz.Ancak bana kalırsa binan yapısı ve mimarisi sadece bu özellikleri bile görülmeye değerdir.

Cumhuriyet Müzesinin mimarisi Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalan motifler,ahşap oymalar ve çiniler ile süslenmiştir. Tavanın salon kısmına denk gelen iç tarafının süslemesinde yıldız motiflerine yer verilirken, diğer kısımların görünümleri çini ve kemerlerle zenginleştirilmiş. Yapının orta kısmı meclisin oturumlarının gerçekleştirildiği büyük salona ayrılmış. İçeride bulunan çalışma odaları ile çevrelenmiştir. Meclis açılışından beri 36 yıl boyunca Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ev sahipliği yapmıştır ve burada çok partili sisteme geçiş gibi siyaset tarihinin önemli anları yaşanmıştır. Günümüzde müze binası olarak hizmet veren Cumhuriyet Müzesi ön kısmı müze düzenlenmesi, arka bölümü ise Müze Müdürlüğü ve eski eserlerin bulunduğu bölüm olarak ayrılmaktadır.

Cumhuriyet Müzesi’nde Görülmesi Gereken Eseler

Cumhuriyet Müzesinin büyük bir kısmı Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayer’e ayrılmış durumdadır.Ayrıca müzede Cumhuriyetin ilk yıllarına ait bir çok fotoğraf ve belge bulunuyor.Bunları inceleyerek o yıllara bir zaman yolculuğu yapacaksınız.

Atatürk’ün bir çok eşyasına yer veren müzede, pek çok fotoğrafta gördüğümüz ceketi,ayakkabısı, şapkasını , kravatlarını ve en önemlisi olan Gazi Mustafa Kemal’in 1933 yılında 10. Yıl Nutku’nu okurken kullandığı mikrofonu da burada görmekteyiz. Cumhuriyet tarihinde olan Osmanlıca ve Türkçe olan bir çok kitap bulunmaktadır. Ayrıca Cumhuriyetinde kuruluşunda hazırlanan madalyalar ve hayıra eşyaları en popüler eserlerden biridir. Müzenin üst katında Ulus Gazetesinin o yıllarda çıkardığı gazeteleri okuyup inceleyebilirsiniz.Aynı kat içerisinde 1924’ten 1960’a kadar mecliste başkanlık yapmış kişilerin hayatlarına dair önemli bilgiler edinebilirsiniz.Müze bu eserleri sayesinde genç neslin Kurtuluş Savaşında yapılan anlaşmalar,ülke için düzenlenmeler ve Cumhuriyetin nasıl kurulduğuna dair bir fikir oluşmasında yardımcı olmaktadır. 

Günümüzde Atatürk İlkeler Odası olarak geçen eski Muhasebe Odasında Atatürk’ün söylediği sözleri ve fotoğrafları ile Cumhuriyetçilik,Milliyetçilik, Laiklik, Halkçılık, Devletçilik ve İnkilapçılık ilkelerinden bahsedilmektedir.

Cumhuriyet Müzesi Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Başkentimizin Altındağ İlçesi’nin Ulus Semti’nde Atatürk heykelin tam karşısında yer alıyor. İlk Türkiye Büyük Millet Meclisine de 3-4 dakikalık yürüme mesafesindedir. Ankara’nın merkezi yerinde olduğu için ulaşımda bir o kadar kolaydır. Bu yüzden toplu taşıma araçları ile kolayca ulaşabilirsiniz.Bence Sıhhiye ve Kızılay üzerinden müzeye gitmelisiniz.Çünkü her iki yerde de bir çok toplu taşıma araçları bulunduğu için ulaşımınız rahat ve hızlı olacaktır.

Cumhuriyet Müzesi ( II.TBMM ) Hakkında Bilgiler

Cumhuriyet Müzesi Ziyaret Vakitleri

Yılın her günü açık olan müzenin ziyaret saatleri yaz ve kış aylarında farklılık göstermektedir.

Yaz Aylarında09:00-19:00
Kış Aylarında09:00-17:00

Ek bir bilgi olarak Müze dini bayramların ilk günlerinde saat 13:00’da ziyaretçi kabul ediyor.

Cumhuriyet Müzesi Giriş Ücretleri 2023

Cumhuriyet Müzesine girişler ücretlidir.18 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü bireylerin, erlerin, erbaşların ve engelli vatandaşların yapıya ücretsiz giriş hakları bulunuyor.Diğer kişiler için müze ücreti 30’TL’dir Tek bir bilet ile  KURTULUŞ SAVAŞI MÜZESİ’de gezebilirsiniz.

Bir yanıt yazın