Anasayfa » Yazılar » Çin Seddi Nerededir ? Çin Seddi Hakkında Bilgiler

Çin Seddi Nerededir ? Çin Seddi Hakkında Bilgiler

Çin Seddi Nerededir ? Çin Seddi Hakkında Bilgiler

Dünyada uzaydan görülen nadir yapılardan birisidir. Çin Seddi, Çin cumhuriyeti sınırlarını kapsamaktadır. Kültürel mirası bakımından Orta Asya’da büyük bir önem arz etmektedir. Her yıl milyonlarca turistin Çin Seddi’ne gidip fotoğraf çekilmesiyle ünlüdür. Kuruluş öyküsü ise yüce Türk ırkı ile doğru orantılı olduğu için Türklerin tarih boyunca gurur duyduğu bir yapı olmuştur.

Çin Seddi Nerededir ?

İngilizce adı “Great Wall” olan Çin Seddi’nin tam olarak nerede olduğunu bilmeyenler çok. Adını sınırları içerisinde olduğu Çin’den aldığı Türkler tarafından koyulmuştur.

Başkent Pekin’de surların %15’lik dilimi bulunuyor. Yunanistan körfezine kadar uzanan 8.800 kilometreye kadar uzunluğa sahiptir. İnanılmaz bir uzunlukta olduğu için yürüyüş parkuru için uygun değil. Fakat bazı çılgın Çinliler ve Shanghai kültürüne saygı duyan Orta Asyalılar Çin Seddi’nin 8.800 kilometrelik yolunu yürüyerek bitirmeye çalışıyor.

Çin Seddi Efsanesi ve Tarihi

Ülkemizde ve Türk turan ülkelerinde dilden dile yayılan Çin Seddi Efsanesi merak edilen konulardan bir tanesidir. Çin Seddi bazı Müslüman kesimlerine göre Zülkarneyn Seddi adıyla bilinir. Bunun sebebi ise seddin ardında boyları ve gözleri Yecüc ve Mecüc kıyamet alametine benzeyen insanların olmasıdır. Bazı hükümdarlar duvarların ardında kıyamet alametlerinin olduğunu zannedip yaklaşmamıştır. Çinliler günümüze kadar bu seddi Türklerden korunmak için yapmadığını söyleseler’de bütün veriler göz önünde bulundurulduğunda kesinlikle Türklerden korunmak için yapmışlar. Milattan önce 250 ile 0 yılları arasında Türkler Bilge Kağan ve Tonyukuk ile baş göstermişlerdi. Çinliler ve Türkler arasında çok çetin savaşların döndüğü tarihte, savaştaki hezimeti ve becerisi ile bilinen Türklere karşı Qin Shi Huang devasa büyüklükte ve uzunlukta duvar ördürmek istemiştir. İlk başta yapılamaz denilse’de halkın büyük bir kısmı seddin yapılışında yardımcı oldu. Ejderhalara inanan Çinliler, Çin Seddi Efsanesi olarak en çok bir ejderhanın bu duvarlar yapılırken izlediği ve yardım ettiğine inanırlar.

Çin Seddi Nereye Kadar Uzanıyor ?

Çin Seddinin uzunluğu 8.850 km’dir. Pekin körfezlerinden başlayıp Kırgızistan, Özbekistan ve en son olarak Yunanistan sınırlarına yaklaşıyor. Bu uzunlukta bir surun içinde gizemli haritalar ve antika eşyalar bulmak kaçınılmaz hale geliyor. Her 250 metrede bir üstü yol şeklinde yapılmış olan surun önüne farklı amaçlarla yapılmış kaleler bulunmaktadır. Her kalenin içinde kendine ait bölmeler bulunmaktadır. Çinliler günümüzde hala inandığı Çin Seddi efsanelerini dilden dile dolaştırarak bugünkü zamana kadar getirmiştir. Çeşitli ejderha efsaneleri, kalelerde bulunan gizli bölmelerdeki ejderha çağırma ayinleri ve milattan öncesine kadar dayanan Çin antik eserlerini bulmanız an meselesi oluyor. Uzun uzadıya giden bu seddin milattan önce 200 yıllarında yapıldığını göz önünde bulundurursak 20 kraliyet değiştirdikten sonra bitirilen sedde yüz binleri aşan işçi çalışmıştır. Tarih milattan önce 223 yılını gösterdiği zamanda Çinliler için kutsal bir yapı haline gelen Çin Seddinin uçsuz bucaksız bitmeyen surlarında sabah koşusu yapmak sizede ilginç gelecektir.

Çin Seddi Nerededir ? Çin Seddi Hakkında Bilgiler

Çin Seddi Neden Yapıldı ?

Türklerden korunmak için mi yapıldı ? Sorusunun cevabına’da ithafen bu başlığı açtık. Büyük cumhuriyetin sık uğradığı işgallere karşı bu duvarı 10.000’e yakın işçiyi ölüm döşeğine gelene kadar çalıştırarak yaptığı sanılıyor. Türklerin ve Moğolların işgaline karşı savunma hattı olması amacıyla yapılmıştır. Günümüz teknolojisine sahip silahların ve surları aşan uçak gibi araçların bulunmadığı zamanlarda savunma hattı olması için yapılabilecek en mantıklı şey surlardı. Surlar, bir ülkenin, medeniyetin beşiğini oluşturan önemli yapıtlardı. O zamanlarda haritada çizilen sınırlar surlar ile belli olmaktaydı. Çin Seddinin sırrı’da aynı buna dayanmaktadır ve Qin Shi Huang tarafından yaptırılmıştır. Önce Qin Shi Huang zamanın en çok nüfusuna sahip (ve günümüzde’de öyle) ülkesini kurduğunu diğer milletlere ve komşu ülkelere göstermek için suru inşa etti. Sadece yapılış amacı bu değildi, aynı zamanda farklı görüşlere sahip Çin kolonilerinin sıkça saldırısı altında kaldığı için hanedanlığı korumak adına büyük bir sur inşa etmesi gerekiyordu. Çünkü bir yandan Moğollar ve Türkler, bir yandan’da düşman Çinliler gelmekteydi. Dört bir yandan kuşatılma tehlikesi altında olan Çin hükümdarlığı için en iyi çözümün boydan boya, kilometreler boyunca kaplayan bir sur olan Çin Seddini inşa etmek olduğunu öngörüp başarılı bir hamle yaptı. Ortalama olarak Çin Seddinin duvar yüksekliği 5 metredir. Normal insan boyunun 2 katı olarak hesaplanıp yapılan bu surların ardına geçmek aslında çok basitti. Neden ? Diye soracak olursanız, seddin yüksek dağlardan ve obalardan geçen duvar kısımları son derece kalitesizdi. Aşılması son derece kolay olan yerleri olduğu için bir düşman surlardan geçmek isteseydi ordusu ile birlikte hafif toplar yardımıyla dahi geçerdi. Çin hükümdarı Qin Shi Huang, bu kalitesiz duvarları ise içerideki kendi halkı dış dünyayı görmesin ve hükümdarlığından kaçmasın diye yapmıştı.

Çin Seddinde Yapılacak Şeyler

  • Kamp kurmak yasak olsa’da çevresinde kamp kurarak yürüyüş parkuru oluşturulabilir.
  • Bu parkuru yaparken güzergah boyunca gittiğiniz seddin bölümlerinde kulelerin içine girip keşfe çıkılabilir.
  • Badaling bölümüne gidip Çin’in bitki örtüsüne şahit olun.

Çin Seddi Hakkında Bilinmeyenler

  • Seddin ilk kurucusu Qin Shi Huang, günümüzdeki “Çin’in” adını aldığı kişidir.
  • Bilinenin aksine, Çin Seddinin duvarları çok güçlü duvarlardan oluşmamaktadır. En az %25’lik dilimi kiremit ve kerpiç taşlarından oluştuğu için düşmanlar tarafından kolayca alt edilebilir.
  • Çin Seddi, barutun ilk kullanıldığı tahkimat olma özelliğini taşımaktadır.
  • Yapımı sırasında 1 milyona yakın işçi çalıştığı söylenmektedir.
  • Çok fazla işçi çalıştığı için aynı zamanda çalışırken on binlerce işçi ölmüştür. Seddin yapılması için çalışırken o kadar fazla işçi ölmüştür ki, “dünyanın en uzun mezarlığı” olarak anılmaktadır.
  • Birden fazla ülkeden geçtiği için bu surlar sadece Çin’in değil, göçer kavimlerin’de önemli bir yapısıdır.
  • Hunlar Çin Seddinin bittiği yerden surları geçerek Çin’i sanki hiçbir suru yokmuş gibi Çin hükümdarlığına ordusuyla girip 100 yıl boyunca istila etmişlerdir.
  • Çinli askerler devasa uzunlukta olan bu seddin her 200 metresindeki kalelerde durmaktaydı. Bu kaleler savaş esnasında iletişimi işaret fişekleri ve duman gibi ilkel araçlarla sağlamaktaydı.

Aynı zamanda Pekin ziyaretinizde Pekin’in gezilecek yerlerini’de makalemizden ilham alarak faydalanabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir