Anasayfa » Yazılar » Çandarlı Gezilecek Yerleri

Çandarlı Gezilecek Yerleri

Çandarlı Gezilecek Yerleri

Çandarlı, İzmirin Dikili ilçesine bağlı,tarihi ve turistik değerleri ile ünlü bir beldedir. Ulaşım kolaylığı ve Çanakkale – İzmir karayoluna yakın bir konumda olan bulunması nedeniyle önemli bir turizm merkezi olan Çandarlı, İzmir şehir merkezine 100, Dikili ilçe merkezine ise 19 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Geçmişte ‘Pitane‘ adı ile anılan Çandarlı, efsaneye göre Amazon kadın savaşçıların egemen olduğu bir bölgeydi. Buranın yakınlarında yapılan kazılarda M.Ö 6.yüzyıla ait antik vazolar ve seramikler gün yüzüne çıkmıştır. Bu beldenin tarihi M.Ö 4000’li yıllara dayanmaktadır. Bu kent Hitit, Pers, İyonya, Lidya, Roma, Bizans, Selçuk, Saruhanoğulları ve Osmanlılara ev sahipliği yapmıştır. İlkçağlardan beri varlığını sürdüren kent olan Çandarlı, Ortaçağ’da önemini ve popülerliğini kaybetmiştir. Aynı şekilde bu kent Türklerin egemenliği altına girince kıyı yerleşimi olduğundan dolayı pek ilgi görmemiştir. Nedeni ise Türkler göçebe geleneğine sahip oldukları için bozkır kültürü etkisi ile deniz,göl ve ırmaktan yararlanmayı pek düşünmemişlerdir. Daha sonra ise adalar ve kıyı kesimleri tehlikeli görülmüş. Ancak günümüzde ise harika bir tatil beldesi olarak turistlerin ilgisini çekmektedir.

Çandarlı Gezilecek Yerler

Kent 7 bin civarı yerleşik nüfusu ile berrak denizi, sahili, kumsalları, konaklama tesisleri, yeme-içme mekanları ile yılın her döneminde yerli ve yabancı turistleri, fotoğraf tutkunlarını ve tarih tutkunlarını ağırlamaktadır. Hem tatili, hem de kültür turu için tercih edilen bu belde de gezilecek harika noktalar bulunmaktadır. Çandarlı hava durumu her zaman iyi olduğundan dolayı her ay ziyaret edip, buranın keyfini çıkarabilirsiniz. Çandarlı gezilecek yerler listesinde sizler için her yeri listeledik.

Çandarlı Kalesi

Ünlü sadrazam Çandarlı Halil Paşa, devlet geleneği olan soylu bir aileden gelmektedir. 24. yıl sadrazamlık görevi sürecinde denizciliğe, donanmaya ve dolayısıyla kıyı kentlerine ilgi göstermiştir. II. Murat ve Fatih Sultan Mehmet döneminde bölgede Türkleştirme etkinlikler çok büyük bir hızla gelişti. Çandarlı Halil Paşa, Cenevizlilerden kalma köhne kaleyi yeniden inşa ettirdi. Türkler o dönem denizcilik bilmiyordu ama beş burçlu 16 metre yükseklikte bir surla çevrili bir Çandarlı Kalesi olunca yerleşmeye başlamışlardır. Böylece kenti Türk yerleşmesine açan Müslüman halkın oturduğu bir kent olmasını sağlayan Çandarlı Halil Paşa görevini yerine getirmişti. Halkta bu iyiliği karşılıksız bırakmayarak burayı yapan paşanın adı olan Çandarlı ismini vermiştir. Böylelikle yörenin en önemli tarihi ve turistik sembolü Çandarlı Kalesi olmuştur.

Türkiye’nin en iyi korunmuş kalelerinden olan ve Helenistik çağı surları ile örülmüş olan Çandarlı Kalesi 13. ve 14. yüzyıllarda Cenevizli şövalyeler tarafından inşa edilmiştir. Günümüze kadar beş kulesi, mazgalları, kapısı ve duvarları ile ulaşabilmiştir. En son olarak 1955 yılında restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır. Kalenin içerisine girer girmez tarihi bir yolculuğa çıkacaksınız. Özellikle kalenin manzarası gerçekten görülmeye değerdir. Manzarayı görmek için kale merdivenlerinden çıkarak harika manzara ile baş başa kalabilirsiniz.

Bademli Köyü

Dikili’nin sevimli köylerinden olan Bademli Köyü, Çandarlı’ya oldukça yakındır. Bu yüzden Çandarlı gezilecek yerler listesi başında gelmektedir. Harika mekanları ve manzarası ile birlikte mutlaka görmeniz gereken bir yerdir. Otantik yerleri ile birlikte yeme-içme zamanınızı buraya ayırarak değerlendirebilirsiniz.

Nebiler Şelalesi

Yeni keşif rotalarından olan Nebiler Şelalesi, Çandarlı yakınlarında yer almaktadır. Dikili’nin doğal güzelliklerini  yansıtan Nebiler’de yer alan şelale harika manzarası, çınar ağaçları, mağaraları, yürüyüş yolları ve yem yeşil doğası ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu doğal güzelliği görebilmek için 86 basamaklı merdiven inmeyi ve çıkmayı göze almanız gerekmektedir. Eğer araç ile giriş yapacaksınız 10 TL ödeyerek aracınızı park edip rahatça bölgeyi gezebilirsiniz.

Gece Pazarı

Çandarlı’da her gün kurulan Gece Pazarı, kentin sembolü haline gelmiştir. Yöre insanın el emeği le oluşturduğu ve doğal kendi yetiştirdikleri ürünleri burada bulabilirsiniz. Akşamları hem alışveriş yeri hem de bir gezi noktası arıyorsanız burası tam da sizlere göredir. Buraya geldiğiniz zaman sizlere farklı gelecek olan şeyler keşfetmeniz mümkündür.

Çandarlı Gezilecek Yerleri

Çandarlı Nerede, Nasıl Gidilir ?

Ege Bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden olan Çandarılı, İzmir’in Dikili ilçesine bağlı bir kenttir. Yukarıda belirttiğim gibi Çanakkale ve İzmir yolu üzerinde bulunduğu için yerli turistler için oldukça fazla tercih edilmektedir. Dikilinin sınırında yer laması ile birlikte gezilecek yerlere oldukça yakındır ve dilediğiniz gibi yerleri gezebilirsiniz. Çandarlı’ya ulaşım sağlamak için önce İzmir’e varmanız gerekiyor. Uçak veya şehirlerarası otobüs ile ulaşım sağladıktan sonra İzmir’den Çandarlı’ya İZBAN, dolmuş ve belediye otobüsleri ile rahatça ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir