Seyahatlerin en sevdiği kısmında o bölgede meşhur olan yöresel yemekleri tatma fırsatı bulmam. Özellikle Bursa gibi yemyeşil doğası , tarihi ve kültürel mirası bol olan bir şehirde yeni lezzetler tatmak gerçekten harika. Bursa tarihi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Osmanlı İmparatorluğunda başken olan bu şehir bu nedenden dolayı pek çok tarza yemeği bulunmaktadır. Bursa Meşhur Yemeklerinde etler,çorbalar ve tatlıları meşhurken ayrıca saray yemekleriyle de ziyaretçilerini büyülemektedir.
Bursa’da Ne Yenir ?
Bursa denilince akıllara ilk olarak ”İskender” gelmektedir. Bu kebap türünü diğerlerinden farklı kılan şeyse üzerine dökülen tereyağı,harika domates sosu ve altındaki sımsıcak yağlı pideleridir. İskender bu şehirde neden meşhur diye merak ediyorsanız. İskender Bursa’da ortaya çıkmıştır. 1867 yılında Bursa’da küçük bir dükkan işleten İskender Efendi, kuzu etini herkese eşit dağıtmak için bir yol ararken , kuzu etini sinir ve kemiklerinden ayırıp dikey bir çubuğa koyup mangal kömüründe pişirmeye başlamış ve ülkemizin bilinen lezzeti olan Döneri bulmuştur. Daha sonradan ise Bursa’da meşhur olan İskenderi yapmıştır. Sadece Pideli Köfte,Cantık,İnegöl Köfte gibi yemekleri ile değil tatlılarıyla da oldukça meşhur olan Bursa’da kestane tatlısı yemeden ayrılmak çok kötü olur. Şimdi detaylı bir şekilde Bursa Meşhur Yemeklerine göz atalım.
1. Yıllardır değişmeyen lezzet: İskender
Hakkında çok fazla şey yazacağımız lezzet olan İskender yukarıda da bahsettiğimiz gibi Bursa’da oldukça meşhur bir yemektir. Temel malzemesi döner olan yemeği üzerine domates sos ve tereyağı dökülerek servis edilir. Bursa’nın en meşhur restoranlarından olan Kebapçı İskender’den yiyebilirsiniz.
2. İskenderin alternatifi: Pideli Köfte
Bursa’da İskenderden sonra oldukça meşhur olan yiyecek Pideli Köftedir. İskender kebaptan esinlenerek yapılan yemekte özel olarak mangal kömüründe pişen köfteleri pidenin üzerine koyarak yanında yoğurt ile servis edilen harika bir lezzettir.
3. İnegöl Köfte
110 yıldan beri değişmeyen ve Balkanların Bursa’ya kazandırdığı yemek olan İnegöl Köftesi, dana eti ve kuzu eti ile birlikte baharatsız bir şekilde yapılan yemektir. Hazırlanması zahmetli yemesi çok keyifli olan İnegöl Köftesini mutlaka denemelisiniz.
4. Kahvaltıların vazgeçilmezi: Tahinli Pide
Bursa’da sabah kahvaltı sofralarında eksik olmayan lezzet Tahinli Pide, hamurun üstine bol tahin dökülüp yapılan bir pastane ürünüdür. Bursa’da her pastanede bulup yiyebileceğiniz bir hamur işi yemektir.
5. Cantık
Bursa’da çok fazla pide çeşidi bulunmaktadır. Yine bir pide olan Cantık,kıymalı,peynirli ve kuşbaşı etli üzerine yerleştirelerek yapılan bir hamur işidir. Kıymalı Cantık, fındık lahmacunu andıran harika bir lezzet.
6. Dünya çapında ünlü olan: Kestane Şekeri
Bursa’da tatlı deyince akıllara ilk gelen Kestane Şekeridir. Bursa’ya gidip de ailesine ve dostlarına Kestane Şekeri almadan ayrılmayan yoktur sanırım. Tatlının en önemli malzemesi adından da anlaşılacağı gibi Uludağ’da yetişen kestanelerdir. Haşlanmış kestaneleri şerbetleyerek servis edilir.
7. Cevizli Lokum
Bursa’nın her köşesinde rahatça bulabileceğimiz tatlı olan Cevizli Lokum, yöre halkı tarafından kınalı lokum olarak da bilinmektedir. Çay eşliğinde yiyebileceğiniz güzel lezzetlerden biridir.
8. Düğün Helvası
Bursa Helvası olarak bilinen Düğün Helvası, normal helvalardan oldukça farklı bir şekilde yapılmaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi düğünlerde yenilen meşhur bir tatlıdır.
9. Cendere Baklavası
Bursa’nın en eski tatlılarından olan Cendere Baklavası, bayramların vazgeçilmez tatlısıdır. Osmanlı mutfağına kadar dayanan tatlıyı yemeden Bursa’dan ayrılmayın.
10. Kemalpaşa Tatlısı
Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinde ilk olarak yapılan Kemalpaşa tatlısı ismini ilçesinden almıştır. Oldukça hafif olan tatlı, içerisinde Bursa’da özel olarak yapılan peynir bulunmaktadır. Krema ya da tahin dökülüp servis ediliyor. Yemeye doyamayacağınız tatlıyı evlerine kadar götürmek istiyorsanız,dükkanlarda şerbetsiz halini satın alarak evde şerbetini yaparak yiyebilirsiniz. Öte yandan bu tatlıyı mutlaka Mustafakemlapaşa ilçesinde yiyin çünkü diğer yerlerde peynir oranı oldukça düşük oluyor.