Anasayfa » Yazılar » Bungalov dolandırıcılığı nasıl anlaşılır ?

Bungalov dolandırıcılığı nasıl anlaşılır ?

Bungalov dolandırıcılığı nasıl anlaşılır ?

Bungalov ev dolandırıcılığı son dönemlerin en önemli problemlerinden biri olmak ile birlikte bir çok tüketici mağduriyetini yanında getirmektedir. Bugünkü yazımızda sizlere gerçek acente ve tesislerle dolandırıcılar nasıl ayırt edilir tecrübelerimize dayanarak bilgi aktarımı yapacağız. 

Bungalov ve Villa rezervasyonları iki farklı yöntem ile yapılmaktadır. Bir tanesi yetkili ve TÜRSAB belgeli seyahat acentaları ile birde doğrudan tesise rezervasyon yöntemi ile rezervasyon yapabilirsiniz. Şimdi gerçek acente ve tesisler nasıl anlaşılır bunları inceleyelim. 

Öncelikle seyahat acentesi olabilmek için belirli şartları sağlamak gerekiyor seyahat acentesi öncelikle kişi ya da şahıs şirketi olamaz Limited ve Anonim şirketler seyahat acentesi olabilir. Yine seyahat acentesi olabilmek için Kültür ve turizm bakanlığında seyahat acentesi işletme belgesi almış olup Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) üyesi olması gerekmektedir. Dolandırıcılar o kadar ileri gitti ki artık bu belgelerinde bile kopyalarını yapmaktadır. Onun için size gelen görsellere inanmak yerine mutlaka bu belgelerin doğruluğu sorgulamak gerekiyor. Bu belgeleri sorgulamak için hangi yollar izleniyor gelin birlikte kontrol edelim.

Türsab resmi sitesidir.Web sitesi aşağıda ki gibidir. 

Türsabın sitesinden bir acenteyi sorgulayabilmek mümkün. Sorgulama linki https://www.tursab.org.tr/acenta-arama

bu linkte ilgili acentenin isim ya da belge numarası ile arama yapabilirsiniz. Sorgulama sonrasında ilgili acentenin belge ünvanı, belge numarası, adresi, telefon, mail adresi ile birlikte varsa onaylanmış web sitelerini sorgulayabilmek mümkün. Benzer örnekleri aşağıda görebilirsiniz.

Türsab Doğrulanmış web sitesi

TÜRSAB haricinde Kültür ve Turizm Bakanlığından da bu belgeleri sorgulamak mümkün.

Bakanlığın sorgulama linki http://yatirimisletmeleruygulama.kultur.gov.tr/acente.web.sorgu/sorgu/acentesorgu

Bu linkte de acente belge numarası ya da acente ismi ile sorgu yapabilmeniz mümkün. Aşağıda bir örneği mevcut. 

Yine bu sayfa da da acenteye ait iletişim ve mail adresi gibi bilgiler bulmanız mümkün. 

Eğer bir web sitesi ile doğrudan rezervasyon yapıyorsanız bir çok acentede dijital doğrulama bölümü bulunmaktadır. Bu linke tıkladığınızda sizleri türsab’a yönlendirme yapmakta gerçekten kayıtlı ve onaylanmış bir site olduğunu görüntüleyebilirsiniz. Kayıtlı olmayan bir site üzerinde yönlendirme geliyorsa bu link türsabda açılmayacaktır. Burada açılan sayfada ki site linkini iyi kontrol etmek gerekiyor dolandırıcılar türsab açılan sayfanın birebir kopyasını yapmaktalar çoğu zaman.

Tüm bu bilgileri sorguladınız ödeme aşamasında sizlere gelen ıban bir şahıs ibanı ya da tam yine emin olamadıysanız mutlaka TÜRSAB ve Bakanlıkta ki sorgulamalarda. acenteye ait numaralar görünmekte eğer görüştüğünüz numara farklı bir numara ise türsab da ki iletişim numaralarını arayıp teyit alınız böyle bir kişinin çalışıp çalışmadığını ve şirkete ait bir iban numarası isteyiniz. Bazen sadece bu sorgulamalar yeterli kalmayıp bazen dolandırıcılar aktif olmayan belgeli şirketleri tespit ederek isimlerini kullanmakta ve tüketicileri de şahıs ibanına bir şekilde ikna etmektedir. Bunun için bu şirketleri mutlaka ismini google de arayarak hakkında ki olumlu olumsuz yorumları kontrol ediniz.

Doğrudan tesise yapılan Rezervasyon süreci

Bungalov işletmeleri genellikle şahıs işletmeleri olmakla beraber seyahat acenteleri gibi Limited ya da Anonim şirketler değildir. Bungalov işletmeleri Türsab üyesi değildir olmak zorunda da değildir. Konaklama tesisleri Kültür ve turizm bakanlığı’nda turizm işletme belgeleri alırlar ve bu şekilde faaliyete başlarlar. Bir çok dolandırıcılar hem bungalov olduklarını iddia edip hem de aynı bungalov ismi ile alınmış gibi görünen sahte türsab belgesi paylaşmaktadır inanmayalım. Eğer bungalovlarda hiç içimiz ısınmazsa tesisten görüntülü görüşmeyi talep edebilirsiniz.

Şimdi birlikte dolandırıcıların en çok kullandığı yöntemlere bakalım örneklerle.

Bir çok dolandırıcı instagram sayfasının bir derinliği yoktur ve gönderilerin neredeyse hepsi aynı 2 3  gün içerisinde paylaşılmıştır.

Bu gönderide sadece bir değil bir den çok hata bulunmakta paylaşılan gönderide ki video ki oda bir bungalow a ait değil bir otel odasına aittir Çamlıhemşin fırtına vadisinde ki bir otele ait bir video.

Bizim kendi şirketimiz Holitera nın instagramına baktığımızda ilk gönderinin 2018 yılında yapıldığını yazının özenle hazırlandığını görüyoruz. Sadece isimde değil kullanılan Hastaglerde bile şirketimizin adının kullanıldığını görüyoruz. 

Gerçek bir firma profilinde daha fazla paylaşım ve profil derinliği olur yani 1 2 aylık hesaplar olmaz.

Aynı hesabımızdan devam edelim baktığımız zaman aynı hesabın birde web sitelerinin olduğunu görüyoruz. 

Kopyalanan sitenin birebir aynısı

Siteye girdiğimiz zaman burada birçok yanlışı görmekteyiz. İlk olarak burada görsellerde görünen hiç bir bungalov Rize bölgesine ait değil. İkinci olarak ise bu yazılan fiyatlarda bu özelliklerde bir bungalov bulmak mümkün değil. Bir bungalow bir yerde 3500 TL aynı ya da muadili bir bungalov başka yerde 1500 1700 TL gibi rakamlara rezervasyon vaadi veriliyorsa üstelikte tüm ödemeyi yaparsanız ekstra %20 lerde indirim vaadi varsa oradan kaçmanız gerekmekte.

Yine sitemizi incelenmeye devam edelim

Hemen alta inip Türsab dijital doğrulama sayfasına tıkladığımızda ise karşımıza kıp kırmızı uyarı sayfası çıkıyor normalde holitera da olduğu gibi Türsab tarafından doğrulanmış bir web sitesi yazması gerekiyor.

Dolandırıcı sitenin alt kısmı

Hemen türsab’a girip kullanmış oldukları belge numarasını aratıyoruz.

Böyle bir web siteleri olmadığı için ve bunu bildikleri için kullanmış oldukları yöntem.
Olması Gerek Sorgulama Sonuç Sayfası

Sorguladığımız da karşımıza Ankara’da bir seyahat acentesi çıkıyor. Bu kişilerle hiçbir alakası olmadığı görünüyor. Fakat o da ne acentenin onaylı villa sitesine girdiğimizde acentenin villa sitesinin birebir kopyalandığını yarı yarıya daha düşük fiyatlarla yayınlandığını görüyoruz. 

Son olarak Şikayet varda toplamış olduğumuz yorumları ekleyerek bitirelim.

“Bungalov dolandırıcılığı nasıl anlaşılır ?” hakkında 10 yorum

  1. Dolandırıldım lütfen paramı istemiyorum kurban bayramı üstü kimse dolandırılmasın bn yandım başkası yanmasın
    Sun_bungalov_sapanca
    Murat Çetin yıldırımı şikayet edin
    İntegram hesabını hep beraber kapatalım

  2. Konakbungalove
    Sapancacelikbungalov

    Dolandırıcı Iban Hesabı: TR03 0004 6001 9188 8000 2169 34
    İsim Soyisim: Veysi Avcı

    Yukarda belirttiğim ınstagram hesapları dolandırıcıdır, itibar etmeyiniz.
    Ben gerekli adli mercilere başvurdum sizler bu tuzağa düşmeyin!

  3. Arzu Karataş

    Channel bungalov Murat Çetin yıldırım tarafından bende 9000 TL dolandırıldım paramı alıp beni tüm kanallardan engellediler asla güvenmeyin bunlar sürekli isim değiştirerek yeni bir İnstagram hesabı açıyorlar

  4. Ayrıca üctane IBAN hesabı paylasti ödeme için bunlar *FLAME BUNGALOV MUHASEBE DEPARTMANI*

    *AKBANK FLAME PERSONEL HESABI*

    *IBAN BILGISI*
    TR54 0004 6000 0788 8000 6482 33

    *ALICI ADI SOYADI*
    NASHAN KAN

    *ACIKLAMA KISMINA İSİM SOYİSİM BUNGALOV İSMİ YAZMAYI UNUTMAYIN*

    TR34 0011 1000 0000 0135 0428 11
    QNB FİNANS
    İBRAHİM AVŞAR

  5. Aşağıdaki gibi dolandırıyorlar;

    Murat çetin yıldırım
    Tc Kimlik No:50548038744
    Vergi No: 9580162525
    Vergi Dairesi:SAPANCA
    Vergi Daire Kodu:054253

    Bu bilgiyi paylaşıyorlar

    BANKA Akbank

    TR70 0004 6002 7988 8000 3202 59

    *HESAP SAHİBİ Muhammed Emin Tatar

    Buraya ödeme istiyorlar. Sonra telefonu açmıyorlar. Dolandırıcılar dikkat edin.

Bir yanıt yazın