Anasayfa » Yazılar » Bolu’nun Meşhur Yemekleri

Bolu’nun Meşhur Yemekleri

Bolu’nun Meşhur Yemekleri

Ülkemizin Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan şirin şehir Bolu, yemyeşil dağları ormanları serin akarsuları gölleri doğal sıcak ve soğuk kaynakları ile Türkiye’nin harika yerlerinden biridir. Yalnızca doğal güzellikleri ile değil mutfağıyla da oldukça meşhur bir ilimizdir. Bolu aynı zamanda aşçılarıyla da ünlüdür. Bolu’da yetişen aşçıların tarihi padişah mutfağına kadar dayanmaktadır. Özellikle Bolu’nun Mengen ilçesinde bu işler oldukça yaygın olup eğitimleri verilmektedir. Bu şehrin aşçıları meşhur olunca ister istemez mutfağı da oldukça lezzetli olmaktadır.

Bolu’da Ne Yenir ?

Bolu mutfağında daha çok Osmanlı yemekleri ağırlıklı olduğu için sebzeden fazla et ve hamur ağırlıklıdır. Mutfağında en çok kuzu eti kullanılır. Hayvancılıkla da uğraştıkları için doğal ortamda yetişen kuzuların tadı bir başkadır. Bolu mutfağında önemli bir yere sahip olan hamurlar ise yöre halkı tarafından çok sevilip çok tüketilmektedir. Genellikle bu yemeklerinde tereyağı kullanmaktadırlar. Ancak bunların dışında zeytinyağlı yemekleri de bulunmaktadır. Çorbanın Bolu mutfağında oldukça önemli bir yeri vardır. Yöreye özgü çok fazla çorba çeşidi bulunmaktadır. Şimdi bu harika yemekleri detaylı bir şekilde inceleyelim. 

Yedigöller Kebabı

Kebab çeşidinin oldukça fazla olduğu Bolu’da birde Yedigöller Kebabı bulunmaktadır. Bolu’nun Yedigöller ilçesinde yapılan ve oldukça meşhur olan kebab, hem kuzu eti hem de tavuk eti harmanlanarak yapılan bir lezzettir. Üzerine dökülen yoğurt ile servis edilen bu lezzeti her köşe başında bulabilirsiniz. 

 Kaldırık dolması

Dolma yemeklerini çok seviyorsanız Bolu mutfağı tam da sizlere göre, ancak bu yörede bulunan dolmayı başka hiç bir yerde tatmamışsınızdır. Kaldırık yapraklarının mısır unu ile karıştırıp içi doldurulduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile servis edilen harika bir lezzettir. Bu yemeği yemeden Bolu’dan ayrılmayın. 

Kedi Batmaz

Bolu sofralarında eksik olmayan bir tatlı olan Kedi Batmaz, mısır ununu kaynatıp karıştırdıktan sonra parçalar halinde tabağa alıp üzerinde ceviz,pekmez, tereyağı ve şeker dökerek servise hazırlıyoruz.Akşam yemekten kaşık kaşık yiyip sonra oldukça iyi giden bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz. 

Bolu’nun Meşhur Yemekleri

Bolu Beyi Tatlısı

Tatlı çeşidi oldukça geniş olan Bolu mutfağında ekler hamuru gibi bir hamurla yapılan ve arasına saray helvası konulup üzerinde çikolata ve meyveler koyarak hazırlanan harika bir tatlıdır. Bol bol yiyebileceğiniz bu tatlıyı Bolu’da her pastaneden bulabilirsiniz.

Oğmaç Çorbası

Bolu meşhur yemekleri arasında en çok bilinen Oğmaç Çorbası, akşam sofralarını süsleyen bir lezzettir. Bolu’nun enfes lezzetlerinden olan bu çorba içerisinde salça, soğan ve kıyma bulunur. Kış aylarında oldukça iyi giden çorbayı sadece en güzelini burada yiyebilirsiniz. 

Saray Helvası

Bolu’nun Meşhur Yemekleri

Keşli Cevizli Erişte

Sıkça sofralara konuk olan bir diğer yemek ise Keşli cevizli erişte yemeğidir. Bolu’nun meşhur yemeklerinden olan bu lezzet, yoğurdu iyice süzdürüp sonradan kurutarak yapılan keş ile yapılan erişte çok farklı bir lezzettir. Bu lezzeti sadece Bolu şehrinde deneyimleyebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir