Anasayfa » Yazılar » Bologna’da Gezilecek Yerler

Bologna’da Gezilecek Yerler

Bologna’da Gezilecek Yerler

Bolonya, orijinal adıyla Bologna, İtalya’nın en çok turist alan şehirlerinden biridir. Halk arasında ”Kızıl Şehir” olarak da bilinen Bologna, Orta Çağ tarihine dair birçok izi, sanat eserini ve kalıntıları içinde barındırır. Birçok sanatçının ve filozofun memleketidir, bu sebepten dolayı sanatsal olarak ilham verici bir yapısı vardır. Tarihi olarak çok fazla yapı içerir ve bu yapıların çoğu kırmızı renkli, Orta Çağ mimarisinin izlerini barındırır. Birçok yerinde sanat galerileri, müzeler vardır. Ayrıca Avrupa’ nın en eski üniversitesi de Bologna Üniversitesidir.

Bologna’da Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Tarihi olarak Orta çağ Kültürü’nü yansıtan Bologna’nın gezilecek yerleri saymakla bitmez. Fakat öncelikli olarak görülmesi gereken birkaç yer vardır. Bu yerler, toplu taşıma ya da özel araç ile ulaşımı kolay olan alanlardır. Bologna ‘nın çoğu yapısı, taşıdığı mimari kültür sebebi ile kırmızı tuğladan yapılmıştır. Klasikleşmiş modern Bologna evleri de bu tonlardaki renkler ile inşa edildiği için solculuk kavramına yakınlığıyla bilinen bir şehirdir.

La Piccolo Venezia

La Piella içerisinde bulunan La Piccolo Venezia, diğer adıyla Venedik Penceresi, Bologna’nın içinde bulunan ve Venedik Kanalı’nın neredeyse aynısı olan kanalı görmenizi sağlar. Kanal üzerinde çok fazla su olmadığı için kayıklarla gezinti yapılmasa bile bu pencereden manzaranın keyfini çıkarmak mümkün.

Piazza Maggiore

Piazza Meydanı, Bologna’nın en bilindik yerlerinden biridir. Eski çağlarda yerleşim yeri olarak kullanılan bu meydan günümüzde turizm ve ticaret amaçlı kullanılmaktadır. 13. yüzyılda kullanıma açılan bu meydan Orta Çağ insanlarının yerleşim yerlerinden biridir. Kızıl rengindeki kiremitten yapılar, dönemin sanat eserleri olmasa da günümüzde sanat eseri olarak kabul edilmektedir. Bunların yanı sıra meydanda birçok seyyar satıcı bulabilirsiniz. Bologna’da gezilecek yerler arasından en meşhur olanı olduğu için diğer alanlara göre daha kalabalıktır. Ayrıca Bologna’nın belediye binası olarak kullanılan meşhur Palazzo Comunale’de bu meydanda bulunmaktadır. Bu binanın bazı katları müze olarak kullanıldığı için gezi izni vardır.

Biblioteca Salaborsa

Biblioteca Salaborsa yani Sala Borsa Kütüphanesi, İtalya’nın en eski ve tarihi kütüphanelerinden biridir. Meydana oldukça yakın (yürüme mesafesinde) bir konumda bulunan Sala Borsa Kütüphanesi, bir halk kütüphanesi olduğu için gezilebilir bir alan. Aynı zamanda içinde Orta Çağ Dönemi’nden kalma el yazmaları ve bunun gibi birçok klasik eser vardır. Kültürel bir gezide mutlaka uğranması gereken yerlerden biridir.

Arena Del Sole Tiyatrosu

İtalyanca’da Teatre Arena Del Sole diye geçen bu tiyatro, Bologna’nın en eski gösteri merkezlerinden biridir. İçerisinde sayısız oyun sergilenir ve biletlerin satışı gişelerden yapılır. Emilia-Romagna Bölgesi’nde bulunduğu için ulaşım konusunda diğer yerlere nazaran biraz daha zorluğu vardır.

San Petronio Kilisesi

Bologna’da bulunan bu tarihi kilisenin diğer adı ise Cattedrale Metropolitana di San Pietro’dur. Maggiore Meydanı üzerinde bulunan bu kilise dini kullanıma açık olduğu için genellikle kalabalıktır. İtalyan Gotik Mimarisi tarzında inşa edilen bu bazilika, küçük olsa bile Bologna’da gezilecek yerler arasında en farklı olanlarından biridir. Dış görünümünde iki rengin hakim olması bu yapıyı sıra dışı hale getirir. Konum olarak, halk kütüphanesi ve meydanın ortasında kalır.

Neptün Çeşmesi

Piazza Nettuno Meyda’nında (Piazza Maggiore’nin küçük bir birimi) bulunan Neptün Çeşmesi Bologna’nın sembollerinden biridir. Üzerinde 17. yüzyılın öncesinden heykeller bulunduran bu çeşmenin halk tarafından uğurlu olduğuna inanılır. Bir Roma Mitolojisi Tanrısı olan Neptün’ün heykeli buradadır ve tahmin edildiği gibi çeşme ismini bu heykelden almaktadır.

Bolonya Üniversitesi

Kültürel ve turistik bir gezinin olmazsa olmazlarından biri de tabi ki eğitim kültürüdür. Çevrenin eğitimi hakkında bilgi sahibi olmak o bölgeye dair birçok konu hakkında bilgi verebilir. Bologna Üniversitesi, bu şehri meşhur yapan yapıların başında gelir. Avrupa’nın en eski olan bu okul 11. yüzyılda yapılmıştır. Birçok önemli hukukçu, filozof, yazar ve bilim uzmanı burada ders almış ve ders vermiştir. Başka şehirlerde ve ülkelerde kampüsü bulunsa bile ana kampüsü Bologna’dadır. Bologna’nın öğrenci şehri olmasının sebeplerinin başında da bu okul gelir. Kapasitesi çok fazla (neredeyse 85) bin olduğu için şehirde de çok öğrenci bulunmaktadır.

Villa Ghigi Parkı

Villa Ghigi Parkı yani Parco di Villa Ghigi, Bologna’ya bağlı olsa da şehir merkezine biraz uzak olan doğal parktır. Bologna’da gezilecek yerler arasında en doğal olan yerdir. Villa Ghigi Parkı Bologna Tepeleri’nde yer alır ve şehrin binalarına karşın tamamen ormandan oluşan bir bölgedir. Parco di Villa Ghigi’de gezerken gördüğünüz meyve ağaçlarından meyveler yiyebilir, birçok hayvanı sevebilir ve doğa manzarasını görebilirsiniz. Birçok canlıya ev sahipliği yapan bu parkta küçük küçük göletler de bulunmaktadır. Turistler tarafından çok bilinen bir yer olmadığı için ve ulaşımı biraz zor olduğu için oldukça sakin ve görülmeye değerdir.

Teatro Anatomico

Teatro Anatomico, Türkçe ismi ile birlikte Anatomi Tiyatrosu bölgede bulunan en eski ikinci tiyatrodur. Dairesel bir oturma planı olan ve eski minyatürlerle dolu olan bu tiyatroya yalnızca gösteri izlemek için değil, müze gezmek amaçlı da gidilmektedir. 17. yüzyılda inşa edildiği için sık sık restore edilmektedir.

Bologna’da Gezilecek Yerler

Madonna San Luca Kilisesi ve Torre di Asinelli

Şehri yüksek yerlerden görmeyi seviyorsanız ve fotoğraflama amacınızda varsa en iyi seçeneklerden biri Madonna San Luca Kilisesi olacaktır. Hem şehri tepeden görme imkanı sağlayacak hem de buraya giderken Bologna’nın ünlü 7 sırrını çözebilirsiniz. Fısıltı köşeleri, La Piella’da bulunan Venedik penceresi, kilisenin içinde bulunan 7 kilise ve daha birçok yapı ve obje sizi adeta bir kültür çıkmazına sokacaktır. Bu gezi, şehri baştan sona gezmenizi de sağlayacaktır. Toplamda, 666 revaktan geçilerek ulaşılan bu kilise, İtalyanlar için spor aktivitesi olarak da görülmektedir.

Şehri yüksekten görmek isteyen ama daha maceracı bir aktivite arayanlar için ise Torre di Asinelli en iyi seçenek olacaktır. 97 metre yükseklikte bu kulelere tırmanabilirsiniz. Şehrin sembolü olarak görülen bu kuleler 12.yy’dan kalma bir mimariye sahiptir.

Palazzo Comunale

Bologna gezilecek yerler arasında bir de Maggiore meydanında bulunan Palazzo Comunale var. Bologna’nın şehir meclisi olarak anılan ve çok eskiye dayanmış tarihi yapıya sahip bir saraydır. Saray halk içinde önemli bir yere sahiptir. 15.yy tarihi dokusunu yaşatan saray 1336 yılında yapılmıştır ve günümüzde aynı özenle varlığını sürdürmektedir. Girişte 8. Papa Gregori’nin heykeli bulunmaktadır. 1580 yılında yaptırılan bu heykel görsel açıdan olduğu kadar din ve siyasi etkileşiminde önemli bir olgusudur. Sarayda 15.yy öncesinden kalma heykel, resim ve kişisel eşyaları da görebilirsiniz. 

Pinacoteca Nazionale di Bologna

Bologna, sanatsal anlamda da İtalya’nın önemli şehirlerinden birisidir. Bologna Ulusal Galerisi, donanımlı eserlere sahip bir sanat galerisidir. Şehrin tarihini yansıtan galeri, dini sanat üzerine yapılmış eserleriyle bu alana ilgi duyan kişilerin görmesi gereken en önemli yerlerden biri olmaktadır. Rönesans ve Barok dönemlerine ait eserleri sunan bu galeride eseler kronolojik sıraya göre oluşturmuştur ve sokakları grafiti ile süslenmiş bir yerde bulunmaktadır.

Museo Civico Medievale

Ortaçağdan kalma mimarinin yanı sıra tarihi müzeleriyle de adından söz ettirmektedir. Museo Civio Medievale, Bologna’nın ortaçağ kent müzelerinden birisidir. İlginç eserleri ev sahipliği yapan müze, herkes tarafından hayranlıkla beğenilmese de farklı bir bakış açısı kazanmak için doğru yer olabilir. Müzede taş ve pirinçten yapılmış takılar, el yazmaları, Rönesans ve Borok döneminden kalma heykeller bulunmaktadır.

Teatro Comunale di Bologna

Teatro Comunale di Bologna, etkinlikler için kullanılan bir belediye tiyatrosudur. Tiyatro ismi geçse de müzik, opera gibi farklı kategorilerdeki etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Bazıları opera binası olarak tanımlamaktadır. Mimari açıdan da ilgi çeken bir sahneye sahiptir. Modern ve eşsiz yapısı görülmeye değer.

Museo di Zoologia

Bologna’nın özel müzelerinden biri olan Museo di Zoologia, Bologna Üniversitesine bağlıdır. Canlı hayvanları doğal ortamlarında görmenizi sağlamaktadır. Birçok hayvanın içinde bulunduran müze eşsiz bir jeolojik yapıya da ev sahipliği yapmaktadır. Canlıların anatomik yapısını da inceleyebilmenizi sağlayan müze aynı zamanda bir eğitim sınıfıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir