Anasayfa » Yazılar » Bilecik Gezilecek Yerler

Bilecik Gezilecek Yerler

Bilecik Gezilecek Yerler

Osmanlı ve Cumhuriyetin kuruluşuna ev sahipliği yapmış, taşı mermer, toprağı seramik ve yaprağı ipek bir şehirdir. Doğal güzellikleri ve tarihi ile Türkiye’nin en az nüfusu olan illerimizden biridir. Güney Marmara Bölgesinde yer alan Bilecik,küçük bir şehir olmasına rağmen  şirin ve tarihi yapıları ile kesinlikle ülkemizde gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Bilecik Tarihi

Tarihi M.Ö 3000 yılına kadar uzanan Bilecik’te Antik Çağlardan kalan bir tarihi tarihi kalıntı bulunmaktadır. Bölgede Mısır, Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Makedonya, Bitinya Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğunun gibi bir çok medeniyetin hakimiyetine geçmiştir. İlk adı ise Belekoma’ dır. Osmanlı İmparatorluğun doğduğu topraklar olan Bilecik, en çokta Osmanlı’dan izler barındırmaktadır. Daha sonraki yıllarda da Kurtuluş Savaşından sonra Cumhuriyetin kurulmasında büyük bir rol oynamıştır.

Bilecik Gezilecek Yerler Listesi

Yukarıda da bahsettiğim gibi Osmanlı burada kurulduğu için Osmanlı mimarisi ,türbeleri,zafer anıtları,kervansaraylar ve birçok cami bulunmaktadır. Bunun yanı sıra tarihi yapıları kadar doğal güzellikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Dilerseniz Bilecek’İn gezilecek yerlerine yakından bakalım.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Ölümünün ardından Osman Gazi tarafından yaptırılan Türbe,Bilcek’in Söğüt ilçesinde yer alır. 13.yüzyılın sonunda mezar olarak inşa edilen yer daha sonradan I.Mehmet tarafından türbeye çevrilmiştir. Mezar çevresinde örülü duvarlar ve dikdörtgen pencereler yer almaktadır. Türe en son olarak II.Abdülhamit tarafından 1886 yılında onarılmıştır ve yanına bir çeşme eklenmiştir.Bilecek için oldukça önemli bir yeri olan Türbeyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Söğüt Müzesi

Söğüt müzesi tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de içerisinde bir çok tarihi eser barındırmaktadır. 1900’lü yıllarda ilk olarak sargı evi olarak inşa edilen bina.Daha sonradan 2001 yılında mimarisine uygun restore edilip, müze haline getirilmiştir.İçerisinde yöre halkının eskiden kullandığı araç-gereçler,kıyafetler, el dokuma kilimler ve silahlar yer almaktadır.Bunların yanı sıra Bizans’tan Osmanlı dönemine kadar gelen tarihi eserler barındırmaktadır. 

Organ Gazi Camii

14.yüzyılda Külliye şeklin inşa edilen Organ Gazi Camii,şehrin kuzeybatısında tepede yer almaktadır.Caminin en ilginç çeken özelliği minaresinin camiden 30 metre ileride bir kayanın üzerinde yer almasıdır. Cami ayrıca mimari özelliğiyle de diğer camilerden farklıdır.Dikdörtgen bir mimariye sahip olan cami,50 metre yüksekliğindedir.

Kömürsu Yaylası 

Bilecik’in Bozüyük ilçe merkezine 28 kilometre uzaklıkta yer alan doğa harika Kömürsu Yaylası, Bilecek’in en popüler yaylalarından biridir. Kayın, Karaçam, Ardıç ağaçları ve birçok çeşit bitkilerle örtülü olan yaylada 4 adet kaynak suyu bulunmaktadır. Yaylanın en yüksek zirvesi 1700 metredir. Ziyaretçilerin çoğu buraya trekking ve yayla turizmi amacı ile gelmektedir. Her yıl yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan,Kömürsü Yaylası,kesinlikle gezilmesi gereken bir doğa harikasıdır.

Bilecik Gezilecek Yerler

Metristepe Zafer Anıtı

Kömürsü yaylası gibi burasıda Bozüyük ilçesinde bulunmaktadır.Buraya ulaşmak için Bozüyük – Eskişehir karayolunun sonunda 12 kilometre yol gitmeniz gerekmektedir.Zafer anıtının yapılmasının amacı İnönü Savaşlarının kazanıldığını simgelemektedir.Anıt içerisinde Atatürk’ün söylediği ”Siz orada yalnız düşmanı değil,milletin makus talihini de yendiniz” yer almaktadır. 24 metre yüksekliğinde olan Metristepe Zafer Anıtı üzerinde savaşan komutanlar ve askerler hakkında bilgilerde yer almaktadır. Şehitlerimizin anısını yaşatan bu anıtı ziyaret ederek Türk Milleti ile bir kez daha gurur duyacaksınız.

Dursun Fakih Türbesi

Dursun Fakih,Karacaşehir’in fethinden sonraki Cuma namazında Osman Bey adına ilk hutbeyi okuyan kişidir. Aynı zamanda Şeyh Edebali’nin öğrencisi, damadı ve Osman Gazi’nin de bacanağıdır. Bu yüzden de burada türbesi yapılmıştır.

Kaymakam Çeşmesi

Kent merkezi içerisinde Çelebi Mehmet Camisi yakınında yer alan Kaymakam Çeşmesi, Osmanlı sanatının çok güzel örneklerinden birdir. Çeşme dört kenarlı olup Kütahya çinisi ile süslenmiştir. Üç kenarında vazo şeklinde valaklar ve iki yanında da kabartmalı yıldızlar bulunmaktadır. Normal çeşmelere göre oldukça farklı olan yeri mutlaka ziyaret edip buradan su içmelisiniz

Çelebi Mehmet Camii 

I. Mehmet Çelebi tarafından 1414 – 1420 yılları arasında yaptırılan ve Osmanlı mimarlık sanatının kubbeli yapılarında ilk olan Çelebi Mehmet Camii, 12 kubbesi ve dikdörtgen yapısı ile diğer camilerden oldukça farklıdır. Yapıldığı günden bu zamana  kadar tahrip olan cami Sultan II. Abdülhamit döneminde onarılıp restore edilmiştir. Osmanlı mimarisini içinde barındıran cami ziyaretçileri büyülemektedir.

Türbin Mesire Yeri

Şehre 7 kilometre uzaklıkta  Bozüyük ilçesi yakınlarında yer alan Türbin Mesire Yeri, doğal güzellikleri ile harika bir piknik alanıdır.Bol oksijenli, yem yeşil ağaçları ve şelaleden akan suyun sesi ile ziyaretçileri oldukça rahatlatmaktadır. Mesire yerin ismi şelaleden elektrik üretimi yapılması nedeniyle Türbin denilmektedir. Daha öncelerinden sadece boş bir alan olan mesire alanı Belediyenin yaptığı çalışmalar sayesinde alan daha da güzelleştirilerek turistlere açılmıştır. Bilecik’in doğal güzelliklerini barındıran mesire yerine mutlaka ailecek gitmeniz gerekmektedir.    

Merdivenli Kaya

Roma döneminden kalan bir yapı olan Merdivenli Kaya, dini ritüellerde kullanılan bir kalıntıdır. 8 metre yüksekliğinde ,4 metre genişliğinde 15 basamaktan oluşmaktadır. Günümüzde ise sadece kayalık ve ağaçlık olan bu alan M.S 3.yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir.2009 yılında sit alanı ilen edilen Merdivenli Kaya,defineciler tarafından tahrip edilmiştir.Bu yüzdende kalıntı üzerinde çok fazla bir şey kalmamıştır. Ancak günümüzde bile hala ziyaretçilere buraya gelerek Roma Döneminden kalan bu yapıyı merak etmektedirler.

Bilecik Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Marmara Bölgesinin güneybatısında bulunan Bilecik,çevresinde Sakarya,Bursa ve Kütahya bulunmaktadır. Ulaşım kolay ve büyük şehirlere yakın olduğundan günübirlik bir çok ziyaretçi ağırlamaktadır.İstanbul ile arasında 3 saat olan Bilecik’e karayolu ve demiryolu ile ulaşım mümkündür.

Bir yanıt yazın