Anasayfa » Yazılar » Beylerbeyi Sarayı Milli Saraylar

Beylerbeyi Sarayı Milli Saraylar

Beylerbeyi Sarayı Milli Saraylar

İstanbul Boğazı’nın Anadolu bölgesinin kıyısında Beylerbeyi semti sınırları içerisinde yer alan Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’da bulunan Milli Saraylardan biridir. Köprünün hemen altında yer alan Sarayın ziyaretçilerine eşsiz bir manzara sunmaktadır. Daha önceden ahşap olan saray II.Mahmut döneminde yangın sonucu tahrip olduğu için Sarkis Balyan tarafından tasarlanmış ve Sultan Abdülzaziz döneminde tekrardan inşa edilmiştir.

İçerisini rahat bir şekilde gezebileceğiniz sarayın bir çok odası bulunmaktadır.Saray içerisinde 24 oda ve 6 adet salon yer almaktadır.Doğu ve Batı mimari esintileri taşıyan sarayda bir çok motif yer almaktadır.İki farklı hamamı olan sarayın kabul salonunda ise fıskiyeli havuz bulundurmaktadır.Bu özellikleri sayesinde sarayın içi oldukça ilginç bir atmosfer yaratmaktadır.Ayrıca uzun yıllardır bu bölümde bir çok davet ve balo düzenlenmiştir.Altın işlemeleri ile de ünlü olan sarayda bir çok avize işlemesi ve Mısır’dan getirilen hasır örgüler Bohemya süslemelerini burada görebilirsiniz. Sarayın dikkat çekici özellikleri arasında 3 adet Köşk yer almadır.Köşklerden biri Ahır Köşkü, II. Mahmut döneminde saraya eklenmiştir. Burada büyük bir bölüm atlara ayrılmıştır.Saray dahilinde bulunan diğer köşkler ise Sarı ve Mermer Köşk’tür.

Beylerbeyi Sarayı Tarihi

Beylerbeyi ismini 16.yüzyılda III. Murat’ın Rumeli Beylerbeyi Mehmet Paşa, tarafından kendisine yaptırılan yalıdan almaktadır. Daha sonraki yıllarda bu yalı, Sultan topraklarına katılarak 19.yüzyılda II. Mahmut tarafından buraya ahşap bir saray inşa edilip Padişahlara hizmet vermektedir. İnşa edilen saray büyük yangın sonrasında tahrip olduğu için Sultan Abdülaziz döneminde Sarkis Balyan tarafından tasarlanıp padişah için yeniden inşa edilmiştir. Sarayı Sultan ve ailesi tarafından yazlık saray ve gelen yabancı konukları ağırlamak için kullanmışlardır.

Daha sonraki padişah olan Sultan Abdülhamit 1918 yılına kadar bu Saray’da gözaltında tutulur.Soğuk algınlığı ve mide rahatsızlığı ile saray içerisinde vefat eder.Cumhuriyet Döneminde ise Atatürk burada bir çok misafirini ağırlayıp konaklamıştır.Günümüzde ise müze olarak kullanılan Milli Saray statüsü taşıyan Beylerbeyi Sarayı kesinlikle görülmesi gereken bir yerdir.

Sarayın en gözde yeri olan bahçe içerisinde havuzlar, heykeller ve ağaçlar ile süslenmiştir.Ayrıca saray içerisinde önemli yerler olan kabul odası,mavi salon, valide sultan odası ve yemek odası kesinlikle görülmesi gereken yerlerdir.

Beylerbeyi Sarayı Kahvaltı

Bir çok döneme tanıklık etmiş olan Beylerbeyi Sarayı,harika mimarisi ve bulunduğu konum ile İstanbul gezilecek yerler listesinin en başında yer almaktadır.Buraya sadece müze için değil,isterseniz boğazın eşsiz manzarası ile harika bir kahvaltı yapabilirsiniz.

Sarayın bahçesinde yer alan restoran ile burada padişahlara layık bir kahvaltı yapabilirsiniz.Burada alacağınız hizmet oldukça üst düzeyde ve kalitelidir. Alının hizmet sayesinde oldukça talep olan bu yere gitmeden önce mutlaka rezervasyon yapmayı unutmayın.

Beylerbeyi Sarayı Milli Saraylar

Beylerbeyi Sarayı Nerede ve Nasıl Gidilir ?

İstanbul’un Üsküdar ilçesinde Beylerbeyi semtinde yer alan Saray, Üsküdar rıhtımdan yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.Saraya yürüyerek gitmek istiyorsanız sahil boyunca yürüyerek ulaşabilirsiniz.Özel aracınız ile gidecekseniz, Avrupa Yakası’ndan hareket edecek olursanız da Boğaziçi Köprüsü’nü geçer geçmez hemen Üsküdar yönüne döndüğünüzde Beylerbeyi’ne inerek rahatça gidebilirsiniz. Toplu taşıma araçlarını kullanmak isteyenler de metrobüsten 15 Temmuz Şehitler Köprüsü durağında inip, buradan yürüyerek ya da Üsküdar’a giden otobüslere binerek saraya ulaşmanız mümkündür.Ayrıca Beykoz yönüne giden bütün otobüsler sarayın önünden geçmektedir. Eğer Beylerbeyi Durağı’nda inecekseniz saray ile durak yürüme mesafesinde olduğu için kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Ziyaret Saatleri

Pazartesi günleri hariç her gün hizmet veren saraya sabah 9:00-17:00 saatleri arasında ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaktadır.Bu saatler arasında saraya giderek harika vakitler geçirebilirsiniz.Ayrıca 1 Ocak, Ramazan ve Kurban bayramlarının 1. günü ziyarete kapalıdır.

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücretleri 2023

Saraya müze haricinde sadece kahvaltı için gelirseniz. Bahçe için 40 TL ücretini ödeyerek burada kahvaltı yapabilirsiniz.Sadece müze için geldiyseniz aşağıda verdiğimiz tablodaki ücretleri ödeyerek burayı gezip keşfedebilirsiniz.

  • 40 TL. Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı:
  • 90 TL. İndirimli Bilet Fiyatı:
  • 15 TL. Bahçe Bilet Fiyatı:
  • 10 TL. Müze Kart olanlara

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir