Anasayfa » Yazılar » Belgrad Ormanı Nerde? Nasıl Gidilir?

Belgrad Ormanı Nerde? Nasıl Gidilir?

Belgrad Ormanı Nerde? Nasıl Gidilir?

Bugün sizlere İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan ,bir çok hayvana ev sahipliği yapan ve en önemli yeşil alana sahip olan Belgrad Ormanı’ndan bahsedeceğim.Şehrin içinde çok güzel bir doğa harikası olan bu yerde yeşillikler ile karşılaşarak adeta bir kaçış rotanız oluşturacaksınız. İlkbahar Mevsimini de yaklaşmışken havalarında güzelleşmesi ile birlikte burayı ziyaret edebilirsiniz.

Belgrad Ormanı Hakkında Merak Edilenler

En merak edilen sorulardan biri olan ” Belgrad Ormanı İsmini Nereden Alıyor ?” Bunun cevabı Kanuni Sultan Süleyman‘ın 1521 yılında Sırbistan’ın Belgrad seferi dönüşü sırasında getirdiği Belgradlı köylüleri oraya yerleştirildiği için ismini Belgrad köyünden almaktadır.

Belgrad Orman’ın İstanbul için önemli olmasının bir nedeni de Osmanlı İmparatorluğu’nda şehrin su ihtiyacını karşılamak için yapılmış altı bent bulunmasıdır.Dönemin şehir için su ihtiyaçları buradan karşılanırmış.Bu bentlerin bir kaçı Sultan Mahmut Benti ,Topuzlu Bendi ve Valide Sultan Benti’dir. Bu bentler mesire yeri olarak da geçmektedir.

Belgrad Ormanı Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Belgrad Ormanı, İstanbul’un kuzeyinde, Sarıyer’in arkasında, Çatalca Yarımadası’nın en doğusunda yer alıyor. Araçla giderken Maslak-Sarıyer istikametine doğru gidip, Tarabya sapağından U dönüşü yaparak Bahçeköy tabelalarını takip edebilirsiniz. Devam edeceğiniz bu yolda sizi ormanın girişine kadar götürüyor.İkinci bir seçenek olarak Alibeyköy – Kemerburgaz – Terkos hattını da değerlendirebilirsiniz.

Otobus ile gitmek istiyorsanız,42M, 42HM, 42T, 42R veya 153 No’lu otobüs hatlarını kullanabilirsiniz. Eğer hafta sonu gideceksiniz cumartesi ve pazar günleri Beşiktaş’tan geçen D2 Beşiktaş Belgrad Ormanı otobüsü ile gidebilirsiniz.

Belgrad Ormanı girişleri araçlar için ücretlidir.Eğer yaya veya bisiklet ile giderseniz ücret alınmamaktadır.Ücretler şöyledir :

  • Araç: 36 TL
  • Minibüs: 75 TL
Belgrad Ormanı Nerde? Nasıl Gidilir?

Belgrad Ormanında Gidilmesi Gereken Yerler 

Belgrad Ormanları Mesire Alanları

Ormanda kafe oturup, oyun alanında oynayabileceğiniz; restoranlar ve spor aktivitelerini gerçekleştirebileceğiniz ücretli Mesire alanları bulunmaktadır. Aileniz veya arkadaşlarınız ile doğa ile iç içe olarak güzel manzaraların tadını çıkarabilirsiniz.Bu alanların hem manzara hem  de tarihi açıdan önemleri vardır.Görmeniz gereken mesire alanları :

  • Mehmet Akif Ersoy Mesire Yeri : İstiklal marşı yazarımız Mehmet Akif Ersoy adına yapılan bu alanda güzel planlanmış bir piknik alanına ve geniş bir futbol alanına sahip.Burada spor yaparak çok güzel vakit geçirebilirsiniz.
  • Ayvat Bendi Mesire Alanı : Belgrad Ormanı’nda ki 9 tabiat parkından biri olan Ayvat Bendi Mesire Alanı, ismin  III. Mustafa döneminde  1765 yılında inşa edilen Ayvat Bendi’nden alıyor. Bendin bulunduğu alan Kağıthane Deresi’nin kollarından biri olan Ayvat Deresi üzerinde yer alıyor, ormanın en güzel manzaralarından birine ev sahipliği yapıyor.Yukarıda da bahsettiğim gibi Osmanlı döneminde su ihtiyacını karşılamak için yapıları burada da yakın bir şekilde görüp, manzara fotoğrafçılığı için bire bir.
  • Falih Rıfkı Atay Mesire Yeri : Edebiyat sanatçımız Falih Rıfkı Atay’dan ismini alan Mesire çok geniş bir alana yayılarak sizlerin burada futbol oynayıp, piknik yapmanıza imkan sağlıyor.Ahşap oturma yerleri ile donatılmış bu yeri çok seveceksiniz.
  • Kömürcübent Mesire Yeri : İsmi Topuz Deresi üzerine 1602 yılında yaptırılan Kömürcübent’inden alan bu yer ,bir çok canlıya ev sahipliği yaptığı için piknik yaparken ziyaretçileriniz  olacaktır.
  • Binbaşı Çeşmesi Mesire Yeri : Bu alan ismini rivayete göre Osmanlı’nın son döneminde ki savaşlarda bir bölük asker bu bölgeye sığınmak zorunda kalmıştır. Buraya sığındıktan sonra günlerce burada kalırlar fakat giderek açıkmaya ve susamaya başlarlar. Bunun üzerine günlerce yiyecek ve su arayan bölük komutanı binbaşı, gece boyunca açmaya uğraştığı kuyudan su çıkarmayı başarır ve bölgeye de ismini vermiş olur. Burada da geniş piknik alanları sayesinde etkinlikler yapabilirsiniz.
  • Fatih Çeşmesi Mesire Yeri : İstanbul’un Fatihi olan Sultan Mehmet adına açılmış olan bir mesire yeridir.Alanda Fatih Sultan Çeşmesinin yanı sıra kafe ve restorantlarda vakit geçirebilirsiniz.
  • Irmak Mesire Yeri : Belediye tarafından tüm ihtiyaçlarınızın karşılanabileceği şekilde planlanan Irmak Mesire Alanı 2011 yılında hizmete açılmıştır. Yetişkinler ve çocuklar için bir çok spor alanı bulunun bu yerde pek çok hayvana rastlamakta mümkün.
  • Bentler Mesire Yeri : Sultan Mahmut Benti ,Topuzlu Bendi ve Valide Sultan Bentlerinden ismini alan bu yerde piknik büfesi bulunmaktadır.Yürüyüş yolları ile sabah sporlarınızın vazgeçilmez yeri olacaktır.
  • Neşet Suyu Mesire Alanı : Orman Mektebi Alisi’nde rektörlük yapan Neşet Bey’in isminin verildiği Neşet Suyu Mesire Alanı  otoparkı ve uygun piknik alanlarıyla bakımlı ve oldukça güzel bir yer. Yürüyüş yolu üzerinde kenarda bulunan Üçgen Ev, gelin ve damatlar vazgeçilmez düğün fotoğrafı karelerini süslüyor.
  • Kirazlıbent Mesire Alanı : 1800 yılında II. Mahmut’un yaptırdığı bentin  Kirazlı bölgesinde bulunduğu üzere ismi buradan gelmektedir.Toprak yolları ve keşfedeceğiniz yerler ile trekkinglerin vazgeçilmez yeri olacaktır.

Belgrad Ormanı’nda Kamp Yapmak

Belgrad Ormanı’nda kamp yapmak mümkün , burası, 5500 hektarlık  kocaman bir doğal bir orman.Eğer ormanın ev sahipliği yapan yabani hayvanlardan korkmuyorsanız , burada kamp yapmak için hiçbir engel yoktur.Bu yabani hayvanları merak ediyorsanız ormanın içinde Çakal, yaban domuzu, tilki, ve geyik gibi çok sayıda kuş türü, sürüngen ve memeli hayvan yaşadığını bilmenizde her ihtimale karşı fayda var.

Şehirden biraz olsa da uzaklaşabileceğiniz bu doğa harikası yer hakkında bir çok bilgi öğrendiniz.Sizlerde aileniz ve arkadaşlarınız ile Belgrad Ormanı’na giderek anılarınızı ve maceralarınız bizler ile paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir