Anasayfa » Yazılar » Batum’dan Ne Alınır

Batum’dan Ne Alınır

Batum'dan Ne Alınır

Gürcistan kimlik ile geçebildiğimiz bir ülke olduğu için gezmeye giden herkesin aklına gelen ilk soru “Batum’dan ne alınır?” olur. Batum’dan alışveriş ile ilgili çok fazla yanlış bilgi var. İnsanlar bu yanlış bilgilerle yola çıkarak seyahatlerini de bu yanlış bilgiye göre şekillendirebilir.

Batum seyahatine çıkmayı planlıyorsunuz ve gitmişken boş dönmek istemiyorsunuz. Eski bir Batum rehberi olarak bu konu hakkında çok fazla soru almaktayım. Örneğin; araba parçası alabilirmiyiz, bunlardan sadece biri. 2010’lu yıllarda ülkemizde doların çok düşük olduğu dönemlerde, bizim paramız Gürcistan para birimi karşısında oldukça değerliydi. Yanlış bilgilerin kaynağı da o döneme dayanmaktadır. Şu anda Gürcistan’ın para birimi, bizim paramızın iki katı değerindedir. Bu nedenle alışveriş yaparken yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. 

Batum’dan ne alınır sorularınızı yanıtlamaya daha fazla uzatmadan başlayalım. Batum Turları İçin Tıklayınız.

1.Gürcistan Şarabı
Gürcüler, şaraplarına o kadar güveniyorlar ki dünya da ilk şarabın Gürcistan’da üretildiğini de iddia ediyorlar. Gürcü şaraplarını mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Gerçekten çok güzel şarapları bulunuyor. Türkiye’ye dönerken yanınıza 2 tane şarap almanızda hiç bir sakınca yoktur ama şarapları şehir merkezinden bizzat deneyerek almanızı tavsiye ederim.

2.Chacha Gürcistan Milli İçkisi
Gürcüler tarafından üretilen Chacha, şifalı olması nedeniyle çok satılan bir içkidir. Batum’dan bu içkiyi kendiniz için ya da hediyelik olarak satın alabilirsiniz. Fabrikasyon ürünlerde alkol oranı %40 iken el yapımı olanlarda %50’den fazla alkol bulunur. Yüksek alkol oranının keskin yapısı, grip olanların boğazında oluşan enfeksiyona karşı olumlu etkiler gösterir. Alkol oranının fazlalığı nedeniyle büyük şişeleri ya da çok sayıda şişeyi Türkiye’ye götürme şansınız yok. Çok küçük bir şişe satın almanız halinde ise herhangi bir sorun yaşamazsınız. Batum’da bulunan ve Chacha Time adı verilen mekânda farklı meyve özleriyle hazırlanmış çok sayıda Chacha türü bulabilirsiniz. 

Holitera Gürcistan Turları

3.Hediyelik Eşyalar
Batum’dan ne alınır sorusunun bir diğer yanıtı da hediyelik eşyalardır. Özellikle bambu bardakları, bu anlamda öne çıkar. Sahil şeridinde gezerken karşınıza en çok çıkacak hediyelik eşyalardan birisi bambu bardaklardır. Bunun yanı sıra şaraba ayrı bir tat katan bambu termoslar da satın alabilecekleriniz arasındadır. Tabii magneti unutmak da olmaz. Ülkeye ait görsellerle hazırlanan magnetler, dolaplarınızın üzerinde gezinizden bir hatıra olarak yıllarca kalmaya devam eder.

4.Günlük Alışveriş
Aslında Batum’dan ne alınır deyince en çok merak edilen konulardan biri; kıyafet, ayakkabı makyaj malzemeleri alabilir miyim olmaktadır. Bu tarz ürünlerin çoğu Gürcistan’a Türkiye’den ihraç edildiği için farklı bir ürünle ya da markayla karşılaşma olasılığınız oldukça düşük. Fiyatlar ise Türkiye ile hemen hemen aynı seviyede olsa da bazı yerlerde daha yüksek fiyatlarla karşılaşma olasılığınız da var. 

5.Alkol Sigara Fiyatları Ve Limitleri

Batum’dan ne alınır yazımızın aslında ana başlığı bu olabilir. O kadar kişi tanıyorum ki sadece alkol ve sigara almak için Batum’a gitmek istemektedir. Peki, gerçekten alkol ve sigara Batum’da ucuz mu? Burada sizi üzmeyeceğim. Türkiye’ye göre Batum’da sigara ve alkol fiyatları oldukça ucuzdur. Burada benim size tavsiyem ise şehir merkezinin aksine sınır kapısındaki Duty Freelerde alışveriş yapmanızdır. Bunun sebebi, buralarda gerçekten orijinal ürünlerin satılmasıdır. Örneğin; sınır kapısında 3 Euro olan 1 litre votkanın merkezdeki fiyatı 35 Lari şeklindedir. 1 litre Yeni Rakı, 15 Euro olarak fiyatlandırılmaktadır. 

Türkiye’ye dönerken yanınızda 3 karton sigara; 1 adet %40 cc alkol ya da 2 tane %22 cc alkol götürme hakkınız var. Bunun için 18 yaşından büyük olmanız da gerekmektedir. 


Benim, Batum’dan ne alınır önerilerim genel olarak bu şekildedir. Kurdaki artış nedeniyle aldığınız her şey, ciddi anlamda pahalıya gelmektedir. Bu da gönlünüzce alışveriş yapabilmenizi engellemektedir. Yine de güzel bir anı ve yeni yerler görmek için Batum’u mutlaka ziyaret etmelisiniz. Gürcistan Yazılarımız

“Batum’dan Ne Alınır” hakkında 21 yorum

  1. Merhaba
    2022 yılı için Batum ve gürcistan seyahatinde üç günlük konaklama(Batum ve Tiflis) araç ile ne kadar lari gerekir? Para bozdurmak açısından soruyorum. Teşekkürler

    1. bende bu temmuz da 2000 tl ile veya 3000 tl ile gitmeyi dusunuyorum bilgi sahibi olan varsa aydinlatirsa sevinirim

      1. Tl ile gitmemen gerek. Dolar yapıp gitmeni tavsiye ederim. Havalimanında para bozdurma adam seviyorlar… 1$ bozdurup Gürcü parası alıp kapıdan otobüslere bin şehir merkezine gidebilirsin. 1Lari ücreti var. Kart 2 lari biniş 1lari bazen nakit de alıyorlar rica edersen kesin kabul ederler yerliler cogu kez para vermeden giriyor dikkat etmiyorlar fazla. Merkeze gidince $ bozdurabilirsin.

        1. Sarp kapıda döviz boydurmayın hepsi hırsız tük oldumu öpüyorlar taksiler 30 ları ama Batum çarşı 18 ları yazıyor telefonla taksi çağırınca bilginize 20 larıden fazla vermeyin dolmuş 1.5 larıye gidiyor çarşiya

        2. Merhaba benimle iletişim kurabilirseniz çok mutlu olurum anladığım kadarıyla orayla ilgili yeterli temel bilgilere sahipsiniz ve yardımınıza ihtiyacım var

          1. Turla git, daha hesaplı. Mesela karadeniz ve batum turu dahil 3 gece konaklamalı herşey dahil, 1.850 tl felan. Ben bir kaç yıl önce turla gittim ve memnun kaldım.ama senin yaşadığın şehirde batum ve karadeniz turları varmı bilmem

            1. Mehmet Dündaralp

              Beyler pandemik ekonomik krizden dolayı Gürcistan’da gıda fiyatlar uçmuş durumda onların parasının alım gücü de zayıflamış Gürcüler bile alışverişlerini Hopa’dan yapıyorlar. Ben 10 gün önce birkaç ay kalırım niyetiyle araçla gittim 6 gün gezip döndüm bize göre Gürcistan’da tek ucuz olan şey içki fiyatları, gezin tozun içkinizi içip dönün bizim paramız onların alım gücü zayıf parasına göre 6 kat daha değersiz Rusya Ukrayna savaşlarından dolayı konut sıkıntısı oluşmuş kiralar 1000-1500lariden başlıyor hostel otel fiyatları günlük 50-90 lari şeklinde. Günde 30 lariye karnınızı doyurursunuz ekstra harcama gezme içki vs. 100-150 lari harcanabilir. Benzin fiyatları 3.6-4 lari şeklindeydi. Girişte trafik sigortası yaptırmanız gerekiyor 15 günlük 30 lari. Günlük 100-200lari bütçe ayırıp gitmenizde fayda var. Ayrıca gece kulübü hotel adı altında Türkleri dolandıran şark kurnazı Türklerden uzak durun hatta ismi Ali Kemal’se arkanıza bakmadan oradan kaçın derim. Sarp sınır kapısından Türkçeyi iyi bilen hiç bir Gürcü bayanı aracınıza almayın hoşgeldin partisi düzenleyip sizi tuzağa düşürüyorlar. Lunge bara oturtup dayarlar 3000 lari hesabı 3000tlye Gürcistanı gezeceğim derken 4 aylık maaşınızı dolandırıcılara kaptırmayın.

          2. Ben de elektrikli motor almayı düşünüyorum tiflis veya batumdan plaka falan olmadığından vergi alınmadığını söylediler pek inanmadım satıcı da aynı şeyi söyledi biz evraklarınızi xikartiyoruz herhangi bir vergi falan odemiyosunuz. Bilgi sahibi olan var mi .????

          3. Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz 😂😂 eskiden’di o tatil gürcistan’da şimdi değil 13 bin tl miz onların 2 bin larisi oda en fazla 2 hafta kurtarır sizi soyle diyim 2017 de ben gittiğim’de bizim 1 tl onların 89 kuruşuydu şimdi bizim 1 tl miz onların 6.50 tl si farkı anlayın yani.

          4. Batumdan iPhone alan arkadaşlar yardımcı olabilir mi. Pasaport başvurusu yaptık henüz gelmedi. Zannediyorum biz batuma gidene kadar yetismeyecekm tax free için pasaport şartı varmı.

            1. Pasaporta gerek yok. Tc kimlik kartına işletiyorsun zaten. E devlet üzerinden kontrol edersen eğer imei kaydı yapılırken senden neye kaydedeceğini soruyor. Orada tc kimlik ibaresini seçiyorsun.

              1. şim ile 1 günlük batuma gidecegim yurt dışından aldıgın tel kayıt ettirmem gerekli oldugundan giriiş çıkış yapmam gerekli.sabah 11.00 gibi batumda oldugumu düşünürsek tel harcını yatırabilmem için çıkış yapmam gerekli yani saat 15.00 gibi batumdan çıkmam lazım hali ile batumda 4 veya 5 saatlik bir zamanım olacak o arada elektronik veya hediyelik eşya olarak alışveriş yapmak isterim nereyi tavsiye edersiniz .

            2. Selamlar yakın zamanda Batuma gideceğim de şehir merkezinden alkol ve sigara almak istiyorum. Sadece sırt çantam ile gideceğim uçakta bagaja bırakmayacağım çantamı Türkiye’ye kaç adet şişe sokabilirim?
              Not: Giriş çıkışı Sarp Sınır Kapısından yapacağım.

            3. eşim ile 1 günlük batuma gidecegim yurt dışından aldıgın tel kayıt ettirmem gerekli oldugundan giriiş çıkış yapmam gerekli.sabah 11.00 gibi batumda oldugumu düşünürsek tel harcını yatırabilmem için çıkış yapmam gerekli yani saat 15.00 gibi batumdan çıkmam lazım hali ile batumda 4 veya 5 saatlik bir zamanım olacak o arada elektronik veya hediyelik eşya olarak alışveriş yapmak isterim nereyi tavsiye edersiniz .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir