Anasayfa » Yazılar » Batum’ da Gezilecek Yerler

Batum’ da Gezilecek Yerler

Batum Gezilecek Yerler

Batum gezilecek yerler bakımından oldukça zengin bir şehirdir. Bunun yanı sıra kimlikle seyahat edilebilmesi ve Sarp Sınır Kapısı’na olan yakınlığından dolayı ulaşımı da son derece kolaydır. Karadeniz’e geldiğinizde seyahatinize Batum’u da ekleyerek hem yurt içi hem de yurt dışı güzellikleri aynı anda görme şansı elde edebilirsiniz. 

Batum Bulvarı, Alfabe Kulesi, Botanik Bahçesi, Ali ve Nino Heykeli, Avrupa Meydanı ve Piazza Meydanı; Batum’ da gezilecek yerler listemizde ilk sıralarda yer alıyor.

Batum’da gezilecek yerler listesinde başka nereler var? Batum, yaz aylarında gelen turist hareketliliği ile plajlarıyla birlikte size bir Akdeniz şehri havası verir. Hareketli gece hayatı ve casinolarıyla uzun zamandır gezginlerin ilgi odağı olmayı sürdürür.

Karadeniz kıyısındaki Batum kenti, 2000’li yıllarda hayata geçirilen yenileme projeleri sayesinde şimdilerde bambaşka özellikler sergiler. 2019 yılında yenilenmesi tamamlanan Sarp Sınır Kapısı ile birlikte geçişlerin çok kolay olduğu Batum’da şehrin kültürel yönüne ve doğal güzelliklerine vurgu yapan bu yenilikleri yakından tanımak için bir hafta sonu fazlasıyla yeterli olur. En iyi Batum Turları

1.Batum Bulvarı 

Kıyı şeridine paralel uzanan Batum Bulvarı, 1881 yılında Alman peyzaj mimarı ve botanikçi Ressler’ın planlarına sadık kalınarak inşa edilmeye başlanmıştır. Bünyesinde birçok turistik cazibe noktası barındırdığı için Batum gezilecek yerler listenizin ilk sırasına yazmanızı tavsiye edeceğim bulvar, 1884 yılında Fransız mimar Michael D’Alfons gözetiminde tamamlanmıştır.

7 kilometrelik uzunluğa sahip Batum Bulvarı’nı tanımaya yönelik ziyaretinize öğleden sonra başlayabilirsiniz. Çünkü gün batımına doğru Karadeniz kıyısında zaman geçirmek, çok daha keyifli hale gelir. Bulvar içerisinde büyük göz şeklinde bir evlendirme dairesi, Bambu ormanlığı, Ahşap yaz tiyatrosu, Efes Antik Şehri gibi beyaz sıra sütunlar ve kuş türlerinin bulunduğu küçük bir hayvanat bahçesi bulunur. Üstelik tüm bu yerleri gezmek ücretsizdir.

Bulvara geldiğinizde önce Nurigeli Gölü’ nün bulunduğu 6 Mayıs Parkı’ nı ziyaret edebilir, akşam gün batımı ile birlikte Ardagani Gölü içerisinde düzenlenen su, ses ve ışık gösterilerine katılabilirsiniz. Yaz aylarında konaklama yapmayı düşünüyorsanız, yerel saat ile 22.00 ‘den sonra başlayan lazer gösterilerini mutlaka izlemenizi tavsiye ederim. 

2.Alfabe Kulesi 

2012 yılında açılışı gerçekleştirilen Alfabe Kulesi hem Gürcü dilinin hem de insanın özgünlüğünü simgeler. Bulvarın kuzeydoğusunda yer alan 130 metre uzunluğundaki heykelin ana hatlarını, her biri dört metre yüksekliğinde alüminyum plakalar oluşturur. Bu plakalar aracılığı ile DNA’nın çift sarmal yapısını betimleyen bir şekil ortaya çıkartılmıştır. Üzerine ise Gürcü alfabesinin 33 harfi yerleştirilmiştir.

Alfabe Kulesi, sadece akşam devreye giren ışıklandırma sistemi sayesinde daha da etkileyici bir hal alır ve bu tasarımı ile ilgiyi üzerine çekmeyi başarır. Yapı, aynı zamanda Karadeniz’in ve bulvarın önemli bir bölümünün enfes manzarasını gözler önüne serer. Asansör aracılığıyla kulenin küre şeklindeki üst kısmına çıktığınızda, sizi bir restoran karşılar. Çok yavaş bir dönme hareketine sahip olan bu restoranda hem manzarayı seyredip hem keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Dilerseniz alkollü ya da alkolsüz içeceklerinizle sadece manzarayı da seyredebilirsiniz.  

Asansör Ücreti: Türk lirası olarak ortalama 20 liraya denk geliyor.

3.Botanik Bahçe 

Batum’da gezilecek yerler listemizde bulvardan biraz uzaklaşmanın zamanı geldi. Çünkü kent merkezinin yalnızca 9 kilometre uzağında, göz alıcı güzellikteki Batum Botanik Bahçesi sizleri bekler.

Otobüslerle rahatça ulaşabileceğiniz Botanik Bahçesi, 1912 yılında Andrey Krasnov önderliğinde kurulmuştur. Yaklaşık 109 hektarlık alanı kaplayan tesis, eskiden Rusya’nın en büyük botanik bahçesiymiş. Aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci botanik bahçesi olma özelliğini de taşır.

Doğa tutkunlarını bir mıknatıs gibi kendisine çeken tesisin, deniz seviyesinden 220 metreye kadar yükseğe uzanan arazisindeki bitki türlerinin tamamına yakınını görmek için yarım gününüzü ayırmanız gerekir. Bu sayede bahçeyi doyasıya gezebilirsiniz. Yaklaşık 30 Lari ödeyerek golf araçlarıyla düzenlenen gezilere katılabilirsiniz. Eğer Batum’da zamanınız kısıtlı ise yani tamamını gezemeyecekseniz, bulvarı ayrıntılı gezmenizi tavsiye ederim. Botanik Bahçe’ye gitmişken tamamını gezmemek, sizler için büyük kayıp olacaktır.

Batum Botanik Bahçesi’nde gerçekleştireceğiniz keyif dolu gezinti sırasında 90 tanesi Kafkas coğrafyasına özgü 1800 farklı bitki türünü gözlemleyebilirsiniz. 140’tan fazla ülkeye ait bu bitki türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, tesis içerisinde faaliyet gösteren kütüphaneye gidebilirsiniz. Tabii bir kilometrelik sahil kesimindeki enfes manzaradan uzaklaşmayı başarabilirseniz…

4.Ali ve Nino Aşk Heykeli 

Batum’a ziyaret sebeplerimizin en başında gelen ve Batum’ da gezilecek yerler listemizin başında yer alan iki aşığın hikâyesinin geçtiği yere geldik.

2012 yılında inşa edilen Tamara Kvesitadze’ nin imzasını taşıyan heykelin üzerindeki figürler, Azeri yazar Kurban Said‘in ölümsüz eserindeki âşıkların hikâyesini anlatır. 

Birbirlerini çok seven iki aşığın dinlerinin farklı olması nedeniyle ailelerinin karşı gelmesi ama birbirlerinden vazgeçemedikleri için ailelerinin kabul etmek zorunda kalmaları fakat bu sefer de savaşa giden ama geri dönemeyen Ali… Hikâyenin özeti bu şekildedir.

7 metre yüksekliğindeki Ali ve Nino Heykeli’ nde kadını ve erkeği simgeleyen figürler, çok yavaş bir şekilde döner ve kavuşma yaklaşık 10 dakika sonra gerçekleşir. Eğer bu sürecin tamamını izleyecek kadar vakit ayırırsanız, Ali ve Nino’nun kucaklaşmasını görme ayrıcalığına kavuşabilirsiniz. Eğer hikâyenin tamamını bir rehberden dinleyebilirseniz, bu heykellerin hikâyeyi özetlediğini de anlayabilirsiniz.

5.Avrupa Meydanı 

2007 yılında yapımı tamamlanan Avrupa Meydanı, gündelik yaşamı gözlemlemek ve sıcak yaz günlerinde az da olsa serinlemek isteyen gezginlerin Batum gezilecek yerler listelerine ekledikleri favori mekânlardan bir tanesidir.

Kentin ana meydanı konumundaki alan, Gotik ve Barok stilde inşa edilmiştir. Yapılarla çevrelenmiş olan meydanda çeşitli festival ve kutlamalar düzenlenir. Avrupa Meydanı denildiğinde akla gelen ilk aktivite, fotoğraf çekmek ve etrafı gözlemlemek olur. Ancak gösterişli Medea Heykeli’ nin varlığı, Avrupa’ya özgü bir atmosfere sahip meydanın albenisini birkaç kat artırır.

Yüksek bir sütunun üzerinde ziyaretçileri selamlayan eser, heykeltıraş David Khmaladze’nin imzasını taşır. Astronomik Saat ise meydana oldukça yakın bir noktada ziyaret edilmeyi bekler. Yazın burayı ziyaret etmiş ve sıcaklardan bunalmışsanız, meydanda bulunan McDonalds’ dan aldığınız dondurma ile biraz serinleyebilirsiniz.

6.Piazza Meydanı 

Adından da kolaylıkla anlayabileceğiniz üzere Piazza Meydanı, İtalyan esintileri taşır. 2009 yılında şehre kazandırılan meydan, 4 tane Gürcü mimarın imzasını taşır. Bu meydanı da Batum’da gezilecek yerler listemize eklemeye unutmuyoruz.

Gürcü mimar Vazha Orbeladze tarafından tasarlanan kamusal alanı ziyaret ettiğinizde, farklı stil ve trendlerin etkisi ile oluşturulmuş yapıları görebilirsiniz. Özellikle meydanın tabanını süsleyen mozaik çalışmalara ve saat kulesine bakarsanız, ne demek istediğimi çok daha kolay anlayabilirsiniz. Mimarisi ile ilgi odağı olan Piazza Meydanı, aynı zamanda Gürcü stili lüks yaşamı simgeler. Bu savı kanıtlar nitelikte meydan çevresinde birçok kafe, restoran ve mağaza faaliyet göstermeye devam eder. Yaz aylarında neredeyse 24 saate yakın canlı ve hareketli olan bu meydanda, akşam saat 20.00’dan sonra canlı müzik ve konser aktiviteleri düzenlenir. Bu sayede gelen turistlerin keyifli vakit geçirmesi sağlanır. Deniz kıyısına oldukça yakın konumdaki meydanda konaklama için tercih edebileceğiniz butik tarzı oteller bulunur.

7.Argo Teleferiği & Sputnik Tepesi 

Manzara izlemek ve yerel kültürden izler taşıyan aktivitelere katılmak istediğinizde, Argo Teleferiği’ne binip Sputnik Tepesi‘nin zirvesine çıkabilirsiniz. 2013 yılında yapımı tamamlanan teleferik, deniz seviyesinden 250 metre yükseklikteki tepenin zirvesine yaklaşık 15 dakikada ulaşır. Kentin ve Karadeniz’in soluk kesen manzarasını gözler önüne seren bu yolculuk sonrasında ulaşacağınız tesiste, sadece aktivitelere odaklanmakla kalmayıp alışveriş de yapabilirsiniz.

Sputnik Tepesi‘nin en üst kısmında yer alan tesise dilerseniz gün batımına yakın bir saatte gidip önce manzaranın tadını çıkartabilirsiniz. Sonra da keyifli sohbet eşliğinde Gürcü mutfağının en özel lezzetlerinin tadına bakabilirsiniz. Eğlenmek içinse folklor gösterilerini izleyebilir, Gürcü danslarını ya da yerel dili öğrenmeye yoğunlaşabilirsiniz. Yaz aylarında çok uzun kuyruklar oluşabildiğini de hatırlatalım.

2020 yılının teleferikle gidiş ve dönüş ücreti 25 Gürcistan Larisi olmuştur (50 Türk lirası yaklaşık).

8.Astronomik Saat Kulesi 

Tıpkı Prag ve Venedik gibi Batum da bir Astronomik Saat’e ev sahipliği yapar. Deyim yerindeyse Avrupa Meydanı’na bir taş atımı uzaklıktaki Gürcistan Milli Bankası’nın eskiden faaliyet gösterdiği binayı süsleyen saat, Almanya’da imal edilmiştir. Astronomik Saat; standart işlevi dışında güneşin, ayın, Zodyak takımyıldızının ve gezegenlerin konumlarını gösterir. Kadranının ortası Tanrıça Latona’yı tasvir eden bir figürle süslü saat sayesinde coğrafi konumu da öğrenebilirsiniz.

9.Tarihi Orta Cami 

Günümüzde Batum’da Müslümanların günlük ibadetlerini gerçekleştirebildikleri tek mekân olma özelliği taşıyan Orta Camii, 1886 yılında Aslan Bey’in (Khimshiashvili) ailesi tarafından inşa ettirilmiştir. Batum nüfusunun yaklaşık %20 si Müslüman Gürcülerden oluşur.

Orta Camii ziyaretiniz sırasında yapının duvarlarını süsleyen ve Kur’an-ı Kerim’den alınma el yazılarını görebilirsiniz. Pembe, mavi, yeşil renkte yazılmış yazılar, soğan kubbeli dini yapının sade görünümüne fazlasıyla detay katar.

Cami, Sovyetler döneminde ibadete kapatıldığında giriş kapısı üzüm motifleriyle süslenmiştir.

10.Chacha Saat Kulesi 

Batum gezilecek yerler listenize dâhil edebileceğiniz bir diğer mimari güzellikse Chacha Saat Kulesi’dir. Görünüm açısından İzmir’deki türdeşi ile arasında ciddi benzerlikler olan saat kulesi, 2012 yılında mimar Raymond Charles Péré’nin tasarımına bağlı kalınarak inşa edilmiştir. 25 metre yüksekliğindeki kulenin, İzmir Saat Kulesi’nden tek farkı ise mermer işlemelerinin bulunmamasıdır.

Gürcü mutfağına aşinaysanız saat kulesinin adının “Chacha” olduğunu gördüğünüzde aklınıza hemen yerel halkın severek tükettiği içki gelebilir. Bu konuda doğru bir fikir yürüttüğünüzü söyleyebilirim. Hatta yeri gelmişken eskiden her gün saat 19.00’da kulenin dört çeşmesinden bu içkinin aktığını da hemen belirteyim.

 11.Dönme Dolap 

Saat kulesinden sonra Batum Bulvarı’ndaki gezintinizi Dönme Dolap ziyareti ile taçlandırabilirsiniz. Plajlara oldukça yakın konumda olan bu eğlence aracı, kente 2012 yılında kazandırılmış ve kısa sürede bir başka popüler turistik cazibe noktası konumuna yükselmiştir.

Teknoloji Üniversitesi’ne ait etkileyici Batum Kulesi’nde bulunan türdeşinin aksine bu dönme dolap, açıldığı ilk günden itibaren konuklarına keyif dolu anlar yaşatmayı başarmıştır.

Batum’un kıyı şeridini süsleyen Dönme Dolap, klasik çizgiler taşıyan tasarımıyla yetişkinlere, çocukluk günlerine dönme imkânı verir. Hatta gezginler, güneşin batmaya başladığı saatlerde plajların, denizin ve kentin önemli bölümünün manzarasını aynı anda seyretme imkânına kavuşur.

Bilet fiyatı: 5 Gürcistan Larisi, yaklaşık 10 Türk lirası.

12.Meryem Ana Katedrali

Batum gezisi sırasında Orta Camii’ ye ek olarak bazı kiliseleri de gerek mimari özelliklerini tanımak gerek içerisinde barındırdığı nesneleri yakından görmek için Batum’da gezilecek yerler listesine ekleyebilirsiniz.

Bilhassa söz Hristiyanlar’a ait dini yapılara geldiğinde, Virgin Mary Kilisesi‘ni ilk sıraya yazabilirsiniz. Kilise, Zubalashvili Kardeşler’in mali desteği ile 1898-1902 yılları arasında şehirde yaşayan Katolik nüfusun günlük ibadetlerinin gerçekleştirebilmeleri amacıyla inşa edilmiştir.

Virgin Mary Kilisesi, Katolik mezhebine yönelik inşa edildiği için mimari bakımdan klasik Rus stilinden farklı bir profil sergiler. Zaten Neo Gotik tasarımını gördüğünüzde, Avrupa’daki türdeşleri ile arasında büyük benzerlikler olduğunu rahatça anlayabilirsiniz. Orijinal mimarisini günümüze kadar korumayı başaran yapı, 2000 yılında Ortodoksların ibadetine açılmıştır. 2020 yılı itibariyle restorasyon geçirmiştir.

13.Aziz Nikola Klisesi 

Batum’un ana katedrali olarak kullanılan yapının ardından bir sonraki ziyaretinizi Aziz Nikola Kilisesi’ne gerçekleştirebilirsiniz. Piazza Meydanı’na yakın mesafedeki kilise, 1865 yılında kentte yaşayan Yunan kökenli topluluk tarafından yaptırılmıştır. Hatta inşası sırasında ihtiyaç duyulan taşlar, Trabzon ’dan getirilmiştir. Osmanlı hükümdarının çanlarının çalmaması şartıyla yapımına izin vermesi ise yapıya hafif de olsa özgünlük katmıştır.

Kentteki en zarif yapılardan biri olan Aziz Nikola Ortodoks Kilisesi, 1930’lu yıllarda Sovyet etkisi sonucunda bütün dini ibadethaneler ile aynı kötü kaderi paylaşmıştır. Yaklaşık 20 yıl boyunca kapalı kalan kilise, kapsamlı bakım çalışmasının ardından 1946’da ibadete açılmıştır. Dini yapıya yönelik son yenileme çalışmaları ise 1998-1999 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.

14.Tiyatro Meydanı 

Avrupa Meydanı’nın hemen arka tarafında yer alan Tiyatro Meydanı, gezintiniz esnasında mola vermek için tercih edebileceğiniz bir diğer mekândır. Bu kamusal alan, Batum Drama Tiyatrosu’nun ve Neptün Heykeli’nin etkisiyle Piazza Meydanı gibi İtalyan tarzı özellikler sergiler. Tabii bir tarafında yükselen gökdelenler ve onların hemen karşısına denk gelen Sovyet Dönemi yapıların oluşturduğu tezat da gezginler üzerinde ayrı bir etki bırakır.

Tiyatro Meydanı’na adını veren kültürel yapının hemen önünde Fransız saraylarındaki bahçeleri andıran peyzaj çalışmaları yer alır.

Yaz aylarında yoğun ilgi gören meydanda; rengârenk çiçeklerle süslü bu alanları, tiyatro binasını ve tam ortasındaki Posedion Heykeli’ni birlikte kadraja almayı başarırsanız, harika fotoğraflar çekebilirsiniz.

15.Ters Ev ( White Restorant )

Son derece ilginç mimariye sahip bir mekânda yerel mutfağın zenginliklerinin tadını çıkarma fikri size cazip gelirse hiç düşünmeden White Restoran’a gidebilirsiniz. Restoran, yapısal özelliklerinden dolayı zaman içerisinde “Ters Ev” adıyla anılmaya başlanmıştır. Gerçekten de sadece dışı değil, iç kısmındaki her bir bölümde bu terslik, kendisini fazlasıyla hissettirir.

Ters Ev ya da resmi adıyla White Restoran’daki gastronomi deneyiminize önce ülkenin meşhur gazozlarını içerek başlayabilirsiniz. Baharatlı veya armutlu gazozu içtikten sonra sinori, ceviz soslu patlıcan, haçapuri gibi lezzetleri deneyebilirsiniz. Ana yemek olarak ise etli tarifleri gözü kapalı tercih edebilirsiniz. Gürcistan Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir