Batman, Türkiye’nin kuruluş itibariyle en yeni şehirlerinden biri olsa da aslında Sümerlere kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Batman şehrinin adı Sümerler döneminde bu alana kurulmuş bir şehir devletinin bataklık arazide yer alması sebebiyle yeraltına çökmesi sonucu batmak fiilinden gelmektedir. Şehir önceleri az nüfusa sahip kırsal bir alanken bölgede petrolün varlığının keşfedilmesiyle nüfus burada yoğunlaşmıştır. Batman’ın bu özelliği doğunun talihli olduğuna yönelik bir inancın oluşmasını sağlamıştır. Bölgedeki halk çoğunlukla Müslümandır. Şehirdekilerin çoğu merkezde yaşamakta olup günümüzde Batman büyük şehirlere çok sayıda göç vermektedir. Şehrin coğrafi yapısına bakacak olursak dağlık ve ovalık bir arazi yapısına sahiptir. İklim özellikleri bakımından karasal iklim ve biraz da uzak Akdeniz iklim etkisi görülmektedir. Batman’da yemek kültürüde değerlidir. Genellikle Batman yemeklerinin çoğu etli yemeklerdir. Tarihi, doğal yapısı ve yemekleriyle Batman’da gezilecek yerler fazladır.
Batman’da Gezilecek Muhteşem Yerler
Batman gezisi planlıyorsanız buraya havayolu, karayolu ve demiryolu gibi çeşitli ulaşım ağlarının uzandığını bilmenizde yarar var. Bulunduğunuz yere ve ekonomik durumunuza göre istediğiniz yolu seçebilirsiniz. Batman ülkemizin gizli kalmış eserlerine, doğal güzelliklerine ve derin bir kültüre sahip olmasıyla görülmesi gereken yerlerden biridir.
Memikan Köprüsü
Şehrin Beşeri ilçesinin Yazıhan köyünde yer alan bu eski köprünün kim tarafın inşa edildiği bilinmemektedir. Garzan Ovası ve ovanın karşısında bulunan dağ ile ulaşımı sağlamak amacıyla kurulmuştur. İpek yolu üzerinde yer alan köprü eski çağlarda işlek bir ticaret akışına sahip olup önemli yerler arasında sayılmaktaydı.
Kandil Kalesi
Bizans döneminde inşa edilmiş kale adını ülkemize terör sebebiyle duyurmuştur. Tarihi olarak öneme sahip bu eski kale görülmesi gereken yerlerden.
Hızır Bey Camii
Şehrin Kozluk ilçesinde yer alan cami bölgenin en büyük camisidir. Cami kitabesinde yazıldığına göre caminin Hızır Bey tarafından yapıldığı biliniyor.
Malabadi Köprüsü
Diyarbakır-Batman yolunda yer alan köprü Anadolu beyliklerinden Artukoğulları döneminde inşa edilmiştir. Malabadi Köprüsü tarihteki en önemli eserlerden ve tarihi kalıntılardan biridir. Batman’ın Silvan ilçesinde yer alan köprü şehrin sembolü haline gelmiştir. Sıradan köprülerden farklı olarak geçmişte ticari bir amaç taşıdığı için kervanların dinlemesi amacıyla küçük odacıklara sahiptir. Ayrıca dünyada önemli köprülerden olan Mostar köprüsünün benzeri olması yönüyle oldukça ilgi çekicidir. Ülkemizde çok sayıda türküde adı geçen bu güzel eseri mutlaka görmelisiniz.
Yılmaz Güney Sineması
Batman Belediyesi buray 2006 senesinde yaptırmış olup şehrin önemli sanat merkezlerinden biridir. Her sene kürt kısa film festivaliyle sinemaseverlerin buluşma noktası olan merkez bir yangın sonucu büyük kısmını kaybetmiştir. Ancak yeniden inşa edilmesi belediye tarafından kabul edilmiştir.
Hasankeyf Mağaraları
Batman’ın en bilindik ve görülmesi gereken yerlerinden biri olan Hasankeyf Dicle nehri kenarına kurulmuştur. Tarihte insanlığın yerleşik hayata geçtiği dönemde önem kazanan mağaralar günümüzde tarihi dokusuyla en çok merak edilen yerlerin başında geliyor. Hasankeyf Mağaraları Batman gezilecek yerler listenizde yer alması gereken görkemli yapılardan.
Kozluk Kalesi
Kozluk Kalesi MS 416 yılında dini amaçlı kullanılan bir merkez olup Pers Hükümdarlığı tarafından kurulmuştur. Tarihte ipek yolu döneminde önemli ticaret noktalarından biri olan Kozluk Kalesi çok uzun süre İranlılar tarafından kontrol edilmiştir.
Yıldız Kebir Camii
Yıldız Kebir Camii Batman il merkezinde yer almaktadır. Ne zaman kim tarafından yapılmış olduğu bilinmemektedir. Günümüze kadar onarımlar sonucu ulaşmş olan caminin mimarisi ve avlusu görülmeye değer.
Bozikan Kalesi
Bu kale civarda bulunan diğer kaleler gibi 4. Yüzyılda Bizanslılıar döneminde yapılmıştır. Doğu Batı arasındaki ticari ilişkileri ve ulaşım ağınız sağlayan kale İpek yolu ticaret duraklarından da biri olmuştur.
Mor Kiryakus Manastırı
Batman’ın Beşeri ilçesinde yer alan bu manastır Hrıstiyanlığın en eski manastırlarından biri olup 457 tarihinde yapılmıştır. İlk yapılış amacı aslında eğitim hizmeti vermek için üniversite özelliği taşımaktadır ancak daha sonra bir inanç merkezi halini alarak manastıra çevrilmiştir. Oldukça geniş olan Mor Kiryakus Manastırı 365 tane odaya sahiptir. Tarihin tozlu sayfalarından fırlamış gibi karşınızda duran manastır restorasyon çalışmaları sonucu müze olarak hizmete girmiştir. Müzede Hristiyanlık dinine air birçok eser yer almakta olup manastırın girişinde iki adet taş kitabe yer almaktadır.
On Kemerli Köprü
Batman için demiryolu ulaşımı sağlamasıyla oldukça önemli bir köprüdür. On kemerli yapıda Batman çayı üzerinde yer alan köprü 1944 senesinde hizmete açılmıştır. Köprü üzerinde tren ile ulaşım sağlanmakta olup aynı zamanda insanlar içinde ayrı yürüyüş alanı yapılmıştır. Köprünün yapılış tarihi tam II.Dünya Savaşı tarihine denk gelmektedir ve zor zamanlarda yapıldığı için de ayrı bir önemi vardır.
Hallan Çemi Höyüğü
Burası Batman’ın Kozlu ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Hallan Çemi Höyüğü Neolitik çağdan kalma yaklaşık olarak da 10 bin senelik derin bir tarihe sahiptir. Höyüğün yapılış amacı yerleşik yaşama başlayan insanlığın tarımla uğraşması ve tahıl üretimi sağlanması için dizayn edildiğini göstermektedir. İnsanlık tarihi için böylesine önemli bir yapı Batman gezilecek yerler listesine eklenmesi gereken yerlerdendir.