Anasayfa » Yazılar » Bartın’ın Meşhur Yemekleri

Bartın’ın Meşhur Yemekleri

Bartın’ın Meşhur Yemekleri

Bartın’da çok fazla lezzet durakları bulunmaktadır. Bu lezzet duraklarında pişen enfes yöresel yemeklerin nasıl hazırlandığını ve nasıl göründüğüne bakalım.

Bartın’ın Yöresel Yemekleri

Bartın yöresel yemekleri oldukça çeşitlidir. Etli yemeklerinden hamur işlerine, tatlılardan şerbetlere kadar çok fazla seçenek bulunmaktadır. Bartın mutfağı zengin bir yelpazeye sahip olduğu için damak zevkinize hitap eden bir çok yemek bulmanız mümkündür. Güzeller güzeli Bartın’a gittiğinizde ne yiyeceğiz diye düşünmenize gerek kalmadan aşağıdaki yöresel yemekleri tercih edebilirsiniz.

Kabak Burması

Bartınlıların özel günlerde yaptığı bir tatlı olan Kabak Burması, özellikle bayramların vazgeçilmezidir. Diğer bildiğimiz tatlılara göre oldukça farklıdır. Yöre halkı tarafından çok beğenilip tüketilmektedir. Bal kabağı ,un ve yumurtadan yapılan harika bir lezzettir. Eğer farklı lezzetler ile ilgileniyorsanız bu tatlı tam da sizlere göre.

Barbun Tava

Karadeniz sahillerinde oldukça fazla olan Barbun, Bartın’da oldukça sık tüketilen bir balık türüdür. En meşhur yemeği de Barbun Tava’dır. Bartın’a giderseniz bir çok deniz restoranında harika lezzette barbunlar yiyebilirsiniz. Bu yemeğin yanında roka salatası ve yeşil salata yenilebilir.

Pum Pum Çorbası

İlk defa duyanlar için garip bir ismi olan Pum Pum Çorbası, Bartın’ın yöresel lezzetlerinden biridir. Bu ismin verilmesinin nedeni ise kaynayan suya konan mısır unlarının pişerken çıkardığı sesten dolayıdır. Çorba içmeyi seviyorsanız bu lezzeti de sevebilirsiniz. İçerisinde kıyma, pastırma, sucuk, ekmek ve rendelenmiş kaşar bulunmaktadır. Akşam yemeklerin vazgeçilmez bir lezzetidir.

Fasulye Kavurması

Sağlıklı bir sebze yemeği olan Fasulye Kavurması akşam yemeklerinde tüketilen bir yöresel yemektir. Lezzetli fasulyeleri tabak tabak yiyebileceğiniz bu yemek, Fasulyeleri haşlayıp kavurduktan sonra dilediğiniz sebzelerinde ekleyerek yiyebilirsiniz. Ayrıca yumurta ilave ederekte tüketebilirsiniz. Eğer Bartın’a giderseniz bu lezzeti denemeden ayrılmayın.

Amasra Salatası

Yöresel yemek olarak salata olur mu demeyin. Bartın’ın yöresel lezzetlerinden olan Amasra Salatası çok fazla meşhur olmasa da oldukça lezzetlidir. Renk cümbüşü olan salata taze malzemeler ile bütün renkten sebzeleri içerir. Akşam sofranın tam ortasında duran lezzetli salatayı mutlaka denemelisiniz. Hem göze hem de mideye hitap eder.

Araka

Bartın ilinde oldukça fazla yetişen araka iri taneli bezelyelerdir. Çok fazla yetiştiği için buranın yöresel yemeklerine konuk olmuştur. Normal bezelyelerin aksine büyük ve oldukça lezzetlidir. Sulu bir yemek olan Araka’yı akşam sofralarında çok fazla görmekteyiz. Bartın’ın meşhur yemeklerinden olan bu lezzeti denemelisiniz.

Deli Oğlan Sarığı

Bartın’ın meşhur yemeklerinden olan Deli Oğlan Sarığı yöresel mutfakların vazgeçilmez bir lezzettir. Yufka ile dövülmüş cevizden yapılan bu yemek aynı gül böreği gibi yapılır ve servis edilir. İlginç tatların merkezi olan Barıtn’da bu harika yemeği deneyebilirsiniz.

Pirinçli Mantı

Her ne kadar zahmetli bir hazırlanma süreci olasa yerken bu zahmeti unutturacak bir yemektir. Bildiğimiz Kayseri mantısının dışında Bartın’ın meşhur yemeklerinden mantı bu yörede farklı olarak pirinç ile yapılmaktadır. Hem görüntüsü hem de lezzeti ile sizlere kendine hayran bıraktıracaktır. Zaten mantı seviyorsanız bu lezzeti de oldukça beğeneceksiniz. Bartın’a gittiğinizde hemen hemen her restoranda bulabilirsiniz.

Tavuklu Köy Böreği

İsmi börek olsa da hazırlanışı farklı olan yemek köy tavukların haşlanıp yufkanın üzerine didiklenip hazırlanan bir yemektir. Neden köy tavuğu diye düşünüyorsanız. Yemeğe asıl lezzetine veren malzemedir. Diğer tavukların aksine oldukça lezzetli ve iştah açıcıdır. Bartın’a gittiğinizde her restoranda bulamasanız da kasaba olan yerlerde bulabilirsiniz.

Kırk Katlı Börek

Adından da anlaşılacağı gibi kırk katlı olan börek Bartın’ın meşhur yemeklerinden biridir. Çok zahmetli olmasına rağmen bir o kadar da lezzetlidir. Bartın’da listeden de anlayacağınız üzere hamur işi çok tercih edilmektedir. Sizlerde hamur işi yemekleri seviyorsanız bu lezzete de bayılacaksınız. Bu yemeklere de en iyi örnek Kırk Katlı Börek’tir. Teker teker açılan yufkaların kırk kat dizilmesi ve içerisinde bolca fındık ile ceviz konularak hazırlanır. Bartın’a yolunuz düşerse bu lezzeti denemeden sakın ayrılmayın yoksa çok üzülürsünüz.

Bu listemizde sizler için Bartın’ın meşhur yemeklerini listeledik. Artık Bartın’a gittiğinizde ne yesek diye düşünüp durmadan listeden damak zevkinize hitap eden lezzetleri deneyebilirsiniz. Hangi yemeği beğendiğinizi bizlere yorumlar kısmından belirtebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir