Anasayfa » Yazılar » Balat’ta Yapılacak En iyi 10 Şey

Balat’ta Yapılacak En iyi 10 Şey

Balat’ta Yapılacak En iyi 10 Şey

Geze geze doyamadığımız, ülkemizin metropol şehri olan İstanbul‘da küçük sayılan fakat bir o kadarda rengarenk semt olan Balat, instagram fotoğrafları için harika bir yerdir. Balat semtinde büyüyen birisi olarak sizlere sokaklarını karış karış anlatacak, oralara gittiğinizde mutlaka yapmadan dönmemeniz gereken nitelikteki şeyleri’de anlatacağım.

Balat Nasıl Bir Yerdir ?

Öncelikle doğup büyüdüğüm sokaklarda yaşayan insanları, kültürünü ve nasıl bir hayatın döndüğünü sizlere anlatmak isterim. Balat, yarısı savaştan göç edip İstanbul’a yerleşen ve düzenli bir hayat süren zenginlerin, diğer yarısı ise geçimlerini idame ettirmeye çalışan bir çoğu geniş aileden oluşan Romanların semtidir. Hem Romanlar hemde dinlenmek ve huzur bulmak için gelen zengin kesim burada birleşince ortada ilginç ve güzel bir nüans oluşmuş diyebiliriz. Balat’ta her akşam Roman düğünleri, sokaktan kamyon arabalarının arkasında mikrofonla şarkı söyleyen çocuklar, darbuka öğrenmeye çalışan ve bilenlerin’de büyük bir zevkle çaldığı darbuka sesleri hiç eksik olmaz. Akşam saatlerinde semt Romanlar sayesinde inanılmaz bir hareketlilik ve neşe ile doludur. Ailenin saygıdeğer yaşlıları, çocukları ve kadınlarının sokakta kaldırımlara oturup yada sandalyeleri dışarı çekip ahali ile çekirdek çıtlatıp muhabbet ettiği neredeyse her akşam görülmektedir. Ama ne çekirdek çıtlaması ! Semtin büyük çoğunluğu akşamleyin dışarıda olduğu için bu sokaklarda bulunan evlerden birinde yaşamak istiyorsanız çok ses olduğunu göz önünde bulundurmalısınız. Şimdiki zamanda 10 yıl önceki kadar olmasa’da saydıklarımın hepsi devam etmekte.

Balat’ta Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Yahudi ve Hristiyan kesimin Balat’a yerleşip Romanlar ile birlikte yaşadığı semtte kiliseler, camiler ve sinagoglar iç içe bulunmaktadır. Köklü tarihinin koruyucuları hiç değişmediği için hala ayakta duran evleri ve önemli tarihi eserleri turistlerin ve İstanbulluların yoğun ilgisini çekmektedir. Özellikle renk kontrastı sosyal medya fotoğraflarına aşırı derecede uyum sağlıyor bu sebepten dolayı bazı köşe başlarında merdivenlerde fotoğraf çekimi yapan insanları görebilirsiniz. Bir o insanlara bakıp birde başınızı diğer yöne çevirdiğinizde Roman sokaklarının rengarenk evlerinde fakir hayatı süren insanlara baktığınızda biraz farklı düşüncelere sahip oluyorsunuz.

Balat’ta Yapılacak En iyi 10 Şey

Eskici Dükkanlarına Girin

Balat’ın yerli halkı çok samimidir. Semtte yaşayan zengin ve nostaljik eşyalara karşı hobisi olan tüccarlar sırf müşterilerin ilgisini çekmek için değil, hem kendi hobisini hemde insanların bu tutkusunu doyurmak için dükkanlarını açıyorlar. Çok uzun süredir ayakta olan eskici dükkanlarının bir çok çeşidi var. Nostaljik ev aletleri, koltuk takımları, çok tatlı gözüken şirin mi şirin takı ve aksesuarlar başını çekmektedir. Bu dükkanların gezdiğiniz diğer hiçbir dükkana benzemediğini içeri girdiğinizde anlayacaksınız. Çünkü burada para kazanmak için değil, tutkularını rahatça yaşayabilmek için Balat sakinleri dükkanlarını açmışlar. Hiçbir yerde kolay kolay bulamayacağınız eski tarihlere ait gerçek eserleri ve evinizin baş köşesine koyacağınız aksesuarları Balat’ta rahatlıkla bulabilirsiniz.

Sokaklarında Turlayın

Sosyal medya için fotoğraflık evlerini bulmak için sokaklarında hiç korkmadan turlayabilirsiniz. Tarihi evlerin her birinde şaşıracağınız özellikler gözünüze çarpacak. Her sokağında farklı bir kültürün ve dinin eserini bulabileceğiniz için bence sokaklarında turlamak için navigasyonu kullanmayın. En azından GPS kullanıyorsanız hangi eserlerin nerede olduğuna bakmadan birkaç saat gezdiğinizde zaten hepsini bulmaca çözer gibi bulacaksınız. Böyle yapmanızı istememin sebebi ise Balat’ta buralar eski gözüktüğü için keşfetme duygusunu içinizde çok ön plana çıkartıyor. Tabii ki bu durumu abartıp kaybolmayın :). Çılgınlar gibi eğlenen Roman çocuklarının arasından geçin, köşe başında gördüğünüz şirin dükkanlara girin ve esnafla sohbet edin. Sokaklarında yürürken size tavsiyemiz Ayvansaray yönüne doğru yürümeniz olacaktır. Çünkü Ayvansaray’da en az Balat kadar muhteşem bir yer olduğu ve görülmeye değer destinasyonlar o yönden geçtiği için Ayvansaray istikametine doğru yürüyün.

İnstagramlık Merdivenli Yokuş

Sessiz ve sakinleşen, kıyıya gittikçe dahada yaklaştığınızı hissettiren sokağın görüntüsü ve renkleri sayesinde İnstagram fotoğrafı çekebileceğiniz bir çok açısı var. Özellikle öğlen ve ikindi saatlerinde renkler çok daha güzel bir hal almaya başlıyor. Fazla yoğun olmayan merdivenli yokuşta sadece fotoğraf çekeceksiniz diye birşey yok, burada oturup etrafı seyredebilir yada dinlenebilirsiniz.

Ahrida Sinagogu

Ohri kentinden Balata göç eden Yahudi topluluğunun kurmuş olduğu sinagogdur. 15. Yüzyılda kurulmasının yanı sıra hala bölgedeki Yahudilerce düzenli olarak kullanılmaktadır. İstanbul’da 18. yüzyılda dönen dünya savaşı izlerini taşıyan duvarları bulunmaktadır. Çeşme Sokağında bulunmakta olan Ahrida Sinagogu, şehrin en önemli sinagogu olarak bilinmektedir.

Antikacıları Ziyaret Edin

Yazımızın başında’da bahsettiğimiz gibi, Balat’ın meşhur antika dükkanlarını ziyaret etmek büyük bir keyif vermektedir. Bölgedeki evlerle uyumlu renkleri ve nüansı ile kendisine çeken gizemli bir yapı gibi durmaktadırlar.

TeReKeCi

Bir evin dükkan yapılmış şahane halidir. Balkonunda montajlanmış olarak duran oyuncaklar, perdesinde ve camında asılı dikkat çeken oyuncakları ile dışarıdan gördüğünüzde mutlaka içeri girip bakacağınız bir dükkandır. Küçük gözükse’de içerisinde bin bir çeşit eşya bulunmaktadır. Nostalji sevenlerin devamlı uğradığı bu dükkanlarda sadece yerliler değil turistlerde bir çok eşya satın alıp sevdiklerine hediye olarak veriyorlar. Hediyelik yada evinize güzel dursun diye asabileceğiniz dünyanın en güzel alternatiflerini TeReKeCi tarzı Balattaki dükkanlardan bulabilirsiniz.

Çıfıt Çarşısı (Balat Çarşısı)

Eskiden beri süre gelen Çıfıt çarşısı geleneği Balatta hala devam etmektedir. Çıfıt çarşısı aslında kelime anlamı olarak “Yahudi Çarşısı” olsa’da bölgedeki Romanlar’da bu çarşıda zanaat ürünlerini sergilerler. Kendi kendilerine hobi olarak yaptıkları sanat eserlerini satanların, antika usulü eski ama işe yarar alet edevatları satanların geçim sağladığı Balat için önemli bir yerdir. Sokağın başından sonuna kadar biraz çökük bir görüntü olsa’da halkın birbiriyle iç içe olduğuna ve muhabbetine şahit oluyorsunuz.

Gülümseten Dükkan

Balatta açılan her işletme artık dikkat çekici biri isim ve tasarımla açılıyor. Gülümseten Dükkan’da bunlardan bir tanesi. Dışarıdan siyah kaplamalı renkleri ile bir büfe izlenimi veren Gülümseten Dükkan, içindeki ahşap kaplamalı tasarımı ile gerçekten’de içeri girip bir kahvaltı ettiğinizde gülümsetiyor. Güzel bir nüans yakalamış tasarımlı dükkanın içinde farklı içecek ve yemek türlerine şahit olmanız mümkün. Fotoğraf çekilmek için iç tasarımı çok müsait olduğundan dolayı burada kahvaltı yapabilirsiniz.

Maison Balat

Küçük bir restoran, dış taraftan baktığınızda çok şahane gözüken çiçeklerini görüyorsunuz. İçeride en fazla dört masanın sığdığı büyüklükte bir yer var. Tuğla duvarlarının üstünde şahane gözüken resim tabloları, komidin ve sehpaların üzerinde ise şirinler oyuncakları ile inanılmaz sevimli bir ortam mevcut. Sevgilinizle bu şirin ve neredeyse romantik olan ortamda buraya gelip fotoğraf çekebilirsiniz. Güzel anılar biriktirmek ve hatıra için birebir olan Balattaki dükkanlardan sadece bir tanesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir