Anasayfa » Yazılar » Atatürk Arboretumu Nerede ? Nasıl Gidilir

Atatürk Arboretumu Nerede ? Nasıl Gidilir

Atatürk Arboretumu Nerede ? Nasıl Gidilir

Hiçbir yerinde yeşillik yok bunaldık artık dediğiniz İstanbul’da yaşayan ahali, yeşillik alan yok dediğiniz yaşamakta olduğunuz şehre bir kez daha dönün bir bakın derim.Fakat Atatürk Arboretumunun bulunduğu Sarıyer’den bakarsanız İstanbul hakkında çok daha farklı bir bakış açısına sahip olacaksınız. Atatürk Arboretumu öyle her yerde gördüğünüz yaylalara, obalara benzemez.Burada at koşturur gibi istediğinizi yapamazsınız çünkü Atatürk Arboretumu halka tamamen özgürce açık olan ne bir yayla nede bir oba’dır, bir doğa müzesidir.Burada yapabileceğiniz şeyler sınırla olmakla beraber belirli kurallar vardır.Her ne kadar özgürce dolaşıp istediğimizi yapabileceğimiz açık bir alan gibi gözükse’de doğanın içinde yapmak istediğiniz çoğu faaliyeti gerçekleştiremediğiniz Atatürk Arboretumunda bu sınırlar olmasına rağmen kafa dinleyip vakit geçirmek için İstanbul içindeki en ideal yerlerden birisidir.Özellikle’de doğa sever olan fakat yaşadığı şehrin “doğası” gereği sevdiği şeyden uzak olanlar için..

Atatürk Arboretumu Nerede ? Nasıl Gidilir

Atatürk Arboretumu Ulaşım

Sarıyer semtinde bulunan Atatürk Arboretumu, İstanbul’un her yerinden ulaşmak için en iyi yerde olmadığını söyleyebiliriz.Fakat biz her semtten gelmek ve bu doğa harikasıyla sanat eserinin birleşimini görmek isteyen sizlere tüyolar verelim;

  • Eğer aracınız varsa Atatürk Arboretumu’na mutlaka aracınızla gitmenizi öneririz.Çünkü otobüsler bu metropol şehrinde hem çok yoğun,hemde çok zahmetli olacaktır.Genellikle Sarıyer semtine çoğu semtten gidiş geliş en az 2 vesait olduğu için aracınızla yola çıkın.
  • Kahvaltı yapmak için gidiyorsanız sabah saatlerinde gitmeniz gerekiyor haliyle, bu yüzden sabah çok dolu olan 6-7-8 gibi saatlerde değilde 9-10 gibi saatlerde yola çıkarsanız trafik biraz daha akışkan olacaktır.
  • İstanbul’un ceremesini çekmeyen bilmez, otoparklar ve park yerleri neredeyse yok denecek kadar doludur.Fakat bunu düşünmüşler bu yüzden aracınızı park edecek yer bulmanız oralarda kolay olacaktır.

Atatürk Arboretumu Otobüsle Nasıl Gidilir ?

Aracı olmayanlar için hafta sonu gitmenizi kesinlikle önermem.Çünkü hafta sonları o kadar fazla trafik oluyor ki otobüsün içi’de aynı zamanda çok kalabalık olduğu için adeta boğuluyorsunuz.Sizler için en çok gidilen semtlerdeki otobüs hatlarını listeledik.

  • 42HM Hacı Osman Metro – Bahçeköy
  • 42T Bahçeköy – Taksim
  • 42 Bahçeköy – Zincirlikuyu Metrobüs

Atatürk Arboretumu Giriş Ücretleri

Bu tür güzel seyahat yerlerinde giriş fiyatlarını çok fazla kafaya takıyorsanız her gideceğiniz yere hafta içi gitmenizi öneririz.Zira çoğu yerde hafta sonu giriş fiyatı neredeyse 2 katına dahi çıkabiliyor.Atatürk Arboretumu giriş fiyatları yerinde’de durum böyle.

  • Öğrenciler için Hafta içi 2.5 TL
  • Normal bireyler için Hafta içi 7.5 TL
  • Öğrenciler için Hafta Sonu 7.5 TL
  • Normal bireyler için Hafta Sonu 20 TL

Gördüğünüz gibi hafta sonu ve hafta içi arasında neredeyse 3 katı bir rakam mevcut.O yüzden eğer zamanınız varsa işten izin alabiliyorsanız hafta sonu pazar kahvaltısı keyfini vermez ama, ücreti önemseyenler için en ideal günler hafta içidir.

Çok yoğun olmasın diyorsanız en boş ve sakin olduğu günler ise; Pazartesi – Salı – Çarşamba günleri oluyor.Perşembe ve Cuma günleri biraz daha kalabalıktır, hafta sonunu saymıyorum bile.

Atatürk Arboretumu Kahvaltı ve Yeme İçme

Arkadaşlar üzüleceğimiz bir nokta var..Atatürk Arboretumunda piknik alanları olmadığı ve yasak olduğu gibi, restoranlarda yoktur.Yemek ve kahvaltı yapmak adına restoranlar olmadığı için böyle bir keyfi rahatça süremeyeceksiniz.Yemek sokmanıza izin veriyorlar fakat abartmamanız şartı ile (simit, poğaça vb. mikro şeyler) haricinde yemek sokamazsınız.Ancak ve ancak yapabileceğiniz tek şey müzenin yakınlarında bir yerlerde restoranlarda yemeğinizi yemek olacaktır.

Neden Böyle Çoğu Şey Yasak ?

Arboretum olduğu için.Bu tür müzeler yapay olarak oluşturulup doğası bin bir güçlükle tahminler ve matematiksel hesaplamalar ile yapılmıştır.Bu sebepten dolayı sizin kurallara uymadığınız halinde vereceğiniz en küçük zarar sonucunda bu yaşam alanının popülaritesi, görsel görünümü ve bitki örtüsünün hesaplanan dağılımı zarar görüp yapısı bozulacaktır.

Bu yüzden buraya girdiğinizde hassas olmanızı öneririm.

Çekim Ücreti (Düğün, etkinlik, organizasyon fiyatları)

Atatürk Arboretumu içinde düğün veya etkinlik fotoğraf çekim ücreti 475 TL.

Çoğu bunun gibi yerde ücretsiz çekebilmenize rağmen burada ücretli olmasının sebebi müze olması’dır.Makalemizin başında’da bahsettiğimiz gibi.

Atatürk Arboretumu Nedir ? Neler Yapılır ?

Arboretum Nedir ?

Arboretum dediğimiz şey doğal gözükse’de tamamen yapay olarak oluşturulan bir doğa’dır.Kısaca böyle özetleyebiliriz.Biraz daha detayına inecek olursak, doğa’da yeryüzünde özenle ve arkeolojik olarak önemle seçtikleri bir alanda tamamen kendi istekleri doğrultusunda kendi istedikleri bitki örtüsünü düzenli bir görsel oluşturacak şekilde yapılandırılmış alana denir.Bitkileri alıyorlar, istedikleri bir alanda mükemmel ve kusursuz bir görsel oluşturacak şekilde ekip büyütüyorlar, hayvanlarda buna dahildir.Böylelikle mükemmel bir doğa görünümü, turistik bir alan elde ediyorlar.

Ne Yapılır ?

Bisiklet sürme, koşu etkinlikleri, piknik, kendi kendinize oluşturduğunuz organizasyonlar yada etkinlikler yasaktır.Burası özenle oluşturulmuş bir alan olduğu için sadece doğa yürüyüşü’ne izin verilmekte ve araç, bisiklet,motosiklet girilmesine izin verilmemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir