Anasayfa » Yazılar » Assos Gezilecek Yerler

Assos Gezilecek Yerler

Assos Gezilecek Yerler

Çanakkale’de en çok gezmekten keyif aldığım yerden biri olan Assos, tarihi ve doğal güzellikleri ile sizleri büyüleyen bir yer.İstanbul ve İzmir’e yakın olması ile sizlere avantaj sağlayabilir.Buraya gitmeyi düşünüyorsanız size 2-3 gün yetecektir. Gelin tatilcilerin rüyalarını süsleyen bölge olan Assos’a yakından bakalım.

Assos Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Ege Bölgesi’nin kuzeyinde Çanakkale’de Ayvacık ilçesine 17 kilometre uzaklıkta olan Assos diğer adıyla Behramkale olarak bilinmektedir. Yunanistan’ın Midilli adasının tam karşısında , volkanik bir tepe üzerinde kurulmuştur.Burası hem sahil plajları hem de tarihi yapıları ile tatilcilerin bir numaralı rotasıdır.Buraya nasıl gideceğini merak ediyorsanız.İstanbul üzerinden otomobil ile gidecekseniz Çanakkale feribotları ile buraya ortalama 6 saat gibi bir süre ile gelebilirsiniz.Eğer otomobil veya otobüs tercih etmiyorsanız , Edremit havaalanına iniş yaparak ortalama 1 saat sürmektedir.Edremit havaalınından minibüs ve taksi ile buraya kısa bir sürede varıp tatilinize başlayabilirsiniz.

Assos Gezilecek Yerler

Assos’un Tarihi 

İlk olarak buraya kimlerin ev sahipliği yaptığı bilinmese de yapılan araştırmalara göre M.Ö. 3000 yıllarından itibaren burada yerleşim sağlandığı bilinmektedir.Arkeolojik araştırmalara göre Assos’un tarihi Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır. Yunanistan’ın Lesvos yani şimdi ki ismiyle Midilli Adası’ndan gelen Aiol isimli kolonilerin yerleşim yeri olmasıyla başlamış. Daha sonradan  M.Ö. 6’ıncı yüzyılda Lidya Krallığı’nın hakimiyeti altına giren Assos sonra Pergamon Krallığı,Persler, Roma İmparatorluğu ve Galatlar hakimiyeti altına girmiştir.Roma döneminde ise tarım alanında verimli olunca Assos, tüm uygarlıklar arasında bilinmeye başlamış.1080 yılında Selçuklu hakimiyetine girince Türk egemenliğine etkisinde çok fazla kalmadan Bizans taradından bölge alınmış ve Anadolu’da Hristiyanlığa geçen ilk bölgelerden biridir.  Osmanlı beylerinden Karesioğulları Beyliği‘ne 1330 yılında eline geçiyor. Daha sonra Çanakkale ve çevredeki yerleşim yerleri 1359’da 1. Murad’a satılınca bölgenin Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altındaki hükümlüğüne başlamış oluyor.

Assos’da Gezlilcek Yerler Listesi

Assos Antik Kenti

Assos Antik Kenti Ayvacık ilçesine 17 kilometre uzaklıkta olan bu tarihi kentin 3000 yıllık bir tarihi var. Yunanlılar tarafından sönmüş bir volkan tepesinin üzerinde kurulan şehir MÖ. 6.yüzyılda Lesvos kolonisi tarafından egemenlik oluşturmuşlardır. Bölge volkanik bir taşın üstüne kurulduğu için şuan günümüzde bile hala ayaktadır. Kurulduğu yıldan beri bir çok medeniyet görmüş antik kent Orta Çağ’a gelince buralar kimseler buraya yerleşmemiştir. İlk kazı 1881-1883 yılları arasında Amerika’dan gelen arkeologlar bir çok tarihi yapıt bulmuşlardır.

Buraya girişler ücretli olmaktadır. Assos Antik Kenti’ne giriş ücreti 25 TL. Yaz döneminde 08.30-21.30 saatler arasında ,kış döneminde ise 08.30-19.30 saatleri arasında ziyaret açıktır. Eğer Müzekartınız varsa yıl içerisinde 2 kez girebilirsiniz. Hem tarihi yapıları ile hem de Assos’un eşsiz manzarasına tanık olabileceğiniz çok güzel bir yer.

Hüdavendigar Cami

Antik kentten sonra önemli bir tarihi yapı olan Hüdavendigar Cami, Osmanlı hakimiyetine girdikten sonra I.Murat tarafından 14.yüzyılda yaptırılmıştır. Caminin tek minaresi olması Osmanlı dönemine ait olan eserleri yansıtmaktadır. O dönem ki camilerden farklı olmasının bir nedeni ise içinde bulunan kadırga resimleridir. Cornelius Kapısı’ndan geçerek bu tarihi camiye ulaşabilirsiniz.

Agora

Tiyatronun hemen batısındaki konut bölgesinde yer alan Agora , Roma döneminde şehirle ilgili ticari ,politik ve dini gibi faaliyetin gerçekleştiği, tüm belediye binalarının etrafında sıralandığı, bu yer kent merkezinde yer almaktadır. Girişinde Romalılar’a ait olan kiliseyi Bizans döneminde tapınağa dönüştürdüğü alanı burada görebilirsiniz. Ancak alanın özgün planı detaylı olarak bilgi yer almamaktadır.

Stoa adı verilen örtülü galerilerin yapılma amacı, yağmur ve güneşten korunmak  için inşaa edildiği söyleniyor. Agora’nın kuzeyinde ve güneyinde olmak üzere 2 farklı stoa yer alıyor. MS. 3 yüzyılda inşa edilmiş olan 3 katlı stoalar dükkan, sarnıç ve hamamlardan oluşuyor.

Assos Tiyatro

Bu tarihi Tiyatro Athena Tapınağı’nın güneyinde yer almaktadır. 2.500 kişilik kapasiteye sahip olan Tiyatro Roma döneminde M.S. 2. yüzyılda yapılmıştır.Daha sonradan meydana gelen büyük bir depremden dolayı Tiyatro ,taş ocağı olarak kullanılmaya başlamıştır.Günümüzde restorasyon çalışmalarıyla ayakta duran Tiyatro, Assos’ta gerçekleştirilen festival ve etkinliklerin birçoğuna ev sahipliği yapmıştır. Burayı gezerken tarih adeta gözünüzde canlanacaktır.

Athena Tapınağı

Assos gezilecek yerler listesine kesinlikle koymanız gereken bir yer olan Athena Tapınağı Akropol’ün en yüksek yeri olan 236 metrede M.Ö. 530 yılında kuruldu. Assos’da ki önemli kalıntılardan bir olan yerin anlamı Yunan mitolojisinde adaletli savaşların ve  üretici zekanın tanrıçası olan Athena adına yapılmıştır. Tapınağın kabartmaları İstanbul ,Boston ve Paris arkeoloji müzelerinde sergilenmektedir. Sütun kaideleri , dorik başlıkları ve diğer mimari kalıntılar ise tapınak çevresinde yer alıyor. Ege Deniz’İn muhteşem manzarası ile tarihi yapıyı gezebilirsiniz.

Behramkale Köprüsü

Osmanlı döneminde 14.yüzyılda I.Murat tarafından yaptırılmıştır. Behramkale Köprüsü Tuzla Çayı üzerine kurulmuş olan yerel taş dokusuyla Assos’un en görkemli yapılarından biridir. Köprünün kemerleri hala günümüzde orjinalliğini korumaktadır. Yol kısmı doğal olarak birçok restore edilmiş ancak köprü arabalara kapatılmıştır. Hemen yanı başında modern hali yer almaktadır.Ama sizler 600 yıldır ayakta dimdik duran tarihi köprünün üzerinden yürüyerek geçme keyfini kaçırmayın.

Assos Antik Liman

Balıkçı tekneler ile süslenen eski ile yeninin bir arada olduğu daracık taş sokaklardan geçip ulaşabileceğiniz ,Assos Antik Limanı antik dönemlerde ticari amaçlarda kullanılan yer şimdilerde ise turistlerin gözde mekanlarından birdir.Buraya ulaşım çok kolaydır.Antik kentten aşağı doğru inen yolu takip edince yolun sonu Limana çıkmaktadır.Sizlerde burada hem denizin keyfini hemde olta balıkçılığı yaparak hoş vakitler geçirebilirsiniz.

Assos Plajları 

Buraya yaz ayında geldiyseniz, kesinlikle plajlarına uğramalısınız. Assosa geldiğiniz zaman hem tarihi hem de denizin keyfini çıkarmadan buradan ayrılmayın.Merkezinde ve Assosa yakın olan bir çok plaj bulunmaktadır.Sizlere bu plajları şöyle sıraladık :

  • Sokakağzı
  • Kadırga Koyu
  • Koruoba
  • Sivrice
  • Assos Liman

Assos Gece Hayatı

Son yıllarda büyük bir turizm patlaması yaşanan bu belde de Antalya, Bodrum ve Çeşmede ki gibi gece hayatının çok yüksek olduğu yerlerden biri değildir. Assosa daha çok insanlar dinlenmeye geldiği için insanlar gece hayatını çok tercih etmemektedir.İstanbul’un yoğun yaşamında uzaklaşıp sessiz ve sakin bir yer arıyorsanız , burası tam da sizlere göre.Ancak eğlenebileceğiniz yerler mekanlarda bulunmaktadır. Antik Limanda ki Balıkçı restoranlarında ve Otel barlarında rahatlıkla eğlenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir