Aspendos Antik Kenti ,Antalya’nın Serik ilçesinde yer alan bir antik kenttir.Bu antik kentin en meşhur yapısı ise Aspendos Tiyatrosudur. M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin zengin kentlerinden biri olan Aspendos Antik Kenti efsaneye göre Truva Savaşından hemen sonra Mopsos önderliğinde koloniciler tarafından kurulmuştur.İki tepe üzerine kurulmuş olan bu kent dünya üzerinde bilinirliğe sahiptir.
Aspendos Tiyatrosu Tarihi
Dünya üzerinde en iyi korunmuş tiyatrolardan bir olan Aspendos Tiyatrosu, küçük bir tepenin yamacında inşa edilmiştir.Roma mimarisinin özelliklerini taşıyan Aspendos Tiyatrosu’nun bazı kısımları günümüzde onarılmış ve daha düzgün bir hale getirilmiştir. İnşasında kullanılan kaliteli mermerler sayesinde günümüze kadar oturma yerleri bozulmadan kalmalarını sağlamıştır.. Uzun ve dar olan sahne binası, gerçek yüksekliğini bozmamıştır. Yatay şeklinde olan tiyatronun sahne yapısı çok katlı olarak inşa edilmiştir. 5 ana kapısı ve daha bir çok küçük kapısı olan Aspendos Tiyatrosu diğer tiyatrolara nazaran farklıdır.
Tiyatro sadece mimarisi ile değil aynı zamanda da tarihi ile dünyanın dikkatini çekmektedir. Tiyatronun hikayesi çok üzücü olsa da aslında çok büyüleyicidir. Zamanında Aspendos kralının çok güzel bir kızı varmış. Kızını evlendirmek için can atan Kral, kızına laik hiç bir aday bulamamıştır. Bu nedenden dolayı Kral bir karar verir ve ” Halkımız, bölgemiz için en yararlı şeyi yapan kişi ile kızımı evlendireceğim.” diyerek aldığı kararı bütün halka açıklar. Bu haberi işiten ikiz kardeşler ise hemen yararlı bir şeyler için çalışmalara başlarlar. İkiz kardeşlerden bir tanesi engebeli ve zor arazileri aşarak şehre su gelmesini sağlayan bir su geçidi inşa etmiş, diğer kardeş ise dünyanın ilgisini çeken harika yapı olan antik bir tiyatroyu inşa etmiştir..
Tiyatronun en önemli özelliği akustiğidir. Sahnenin tam ortasında atılan bozuk paranın sesini en uzakta oturan kişi bile duymasıdır. Bu iki yapıdan sonra Kral su geçidini çok beğenmiştir ancak kızını bu kardeşe vermek istememiştir.Tiyatroyu inşa eden kişi kralın kızı ile evlenmeyi çok istemiş e bu yüzden Kralı etkilemek için tiyatroda bir oyun sergilemeye karar vermiş. Sahnenin tam ortasına çıkan adam şöyle fısıldamıştır ”Kızını buranın mimarına vermelisin”.En üst sırlarda oturan Kral bu fısıltıyı çok net bir şekilde duymuştur ve bu durumdan çok etkilenmiştir.En uzak yerde oturmasına rağmen sesi çok iyi bir şekilde duymuş.Ama Kralın aklında hala tam olarak biri yoktur. Ancak kızının isteği üzerine Aspendos Tiyatrosunu inşa eden kişiye vermiştir.
15-20 bin kişi kapasiteye sahip olan Tiyatro ,Bizans Döneminde varlığını sürdürmüştür, Selçuklu İmparatorluğu zamanında ise kervansaray olarak kullanmış.Mustafa Kemal Atatürk tarafından ziyaret edilen antik kent, 1930 yılında Atatürk’ün isteği üzerine restore edilip, halka açılmış.
Aspendos Tiyatrosu Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Alanya ile Antalya arasında Belkıs köyünde yer alan Aspendos Tiyatrosuna ulaşım kolaydır.Kara ve hava yolu ile ulaşabileceğiniz bu yere kara yolundan ulaşım sağlayacaksanız, kara yolu üzerinde 40. kilometre ulaştıktan sonra gördüğünüz sapaktan girdiğiniz zaman kısa bir süre sonra tiyatroya ulaşmış olursunuz.Hava yolu ile de havalimanına ulaştıktan sonra Serik otobüslerine binip daha sonradan da oradan Tiyatroya giden minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Aspendos Tiyatrosu Ziyaret Saatleri
Aspendos Tiyatrosunda ziyaret saatler yaz ve kış aylarında farklılık göstermektedir.Ziyaret saatleri şöyledir :
Yaz ayında | 08:00 – 19:00 |
Kış ayında | 08:00 – 17:00 |
Aspendos Tiyatrosu Giriş Ücreti 2023
Tiyatroya giriş ücreti herkes için 60 TL‘dir.