Kar ilinden ayrılması 1992’li yıllara dayanan Ardahan Doğu Anadolu Bölgesinde yer almasının yanı sıra etrafı da dağlarla çevrili olarak konumlanmıştır. Zengin bir coğrafi yapıya sahip olmasının yanı sıra Ardahan gezilecek yerler bünyesinde de birçok unsuru bir arada barındırmaktadır. Şehrin bir özelliğinden söz edecek olursak her yıl 15 Haziran ile 15 Temmuz tarihleri arasında Damal ilçesinde oldukça ilginç bir olaya tanıklık etmek için ziyaretçi akınına uğrayan bölgeden bahsedelim. Bu tarihlerde güneş batımı ile birlikte dağın bir tarafının gölgesi diğer tarafına yansıması sonucu oluşan gölge Atatürk’ün silüetini andırır niteliktedir. Bu durumu sizlerde yerinde deneyimlemeniz adına Ardahan seyahatinizi o tarihlere denk getirebilirsiniz.
Sıra Dışı Deneyimler İçin Ardahan’ı Keşfe Çıkın!
Osmanlı gibi oldukça güçlü devletlerin izlerini üzerinde taşıyan Ardahan gezilecek yerler adına da sizlere çok fazla seçenek sunmaya devam etmektedir. Ardahan da tarım ve hayvancılık ön planda yer almaktadır. Dolayısıyla da rotamızı bol yayla alanına sahip olan bu şehrimize de çevirmeyi unutmayınız.
Çıldır Gölü
Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük aynı zamanda da en tatlı su kaynağına sahip gölü olan Çıldır Gölü sizlere adeta bu güzellik karşısında çıldırmamanız için nedenler sunacaktır. En büyük ikinci göl olmasının yanı sıra doğal bir set gölüdür. Balıkçılığın oldukça gelişmiş olmasından dolayı halk geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır. Etrafın da her ne kadar yeşillik olmasa da Çıldır Gölü muhteşem manzarası ile ziyaretçilerini büyülemeye devam etmektedir.
Ardahan Kalesi
Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile inşa edilen Ardahan Kalesi il merkezinde konumlanmıştır. Tarihinin bir hayli eski oluşuna aldanmayın kale günümüzde tüm ihtişamı ile yerinde durmaktadır. Kale’nin etrafında yapılan çalışmalarda Eski Tunç Çağına dayanan pek çok kalıntıya rastlanmıştır. Dikdörtgen olarak planlanmış bir mimariye sahip olan kalenin giriş kemeri üzerinde yapılmış olduğu tarih 1544 olarak yazılıdır. Tarih boyunca çeşitli krallıkların hakimiyeti altına girmiş olan bu kaleye listenizde üst sıralarda yer veriniz.
Ardahan Yalnızçam Kayak Merkezi
Ardahan il merkezine oldukça yakın olmasından dolayı herkesin kolay ulaşım sağlıyor olması da olağandır. Ardahan Yalnızçam Kayak Merkezi il merkezine yaklaşık olarak 13 km’lik bir mesafede yer almaktadır. Adından da anlaşılacağı gibi Yalnızçam dağına konumlanmış olan bu tesis Avrupa Birliğinin desteği sayesinde yapılmıştır. Merkez sadece kış aylarında değil, yaz aylarında da Yalnızçam dağı mevkinde kamp yapmak için uygun olan merkez kamp tutkunlarına kapılarını yazında açmaya devam etmektedir.
Hamşioğlu Rasim Bey Konağı
Ardahan şehir merkezinde yer alan konağın giriş kapısı üzerinde bulunan Osmanlıca kitabenin kapı üzerine sonradan eklenmiş olduğu düşünülse de sizler ziyaretiniz sonrası bakalım bu konuda ne düşüneceksiniz. Batlık mimarisinin özelliklerini üzerinde taşıyan konak tek katlı olmasının yanı sıra dikdörtgen bir plan dahilinde konumlanmıştır. Cumhuriyetimiz açısından da önemli bir yeri olan Hamşioğlu Rasim Bey Konağı‘nın Kurtuluş Savaşı yıllarında resmi karargah ve kongre binası olarak kullanıldığı bilinmektedir.
Şeytan Kalesi
Anadolu’da bulunan kalelerden oldukça farklı olmasını nedeni normalde kaleler genellikle dağların üzerine kurulmuş olarak bilinse de Şeytan Kalesi‘nin diğerlerinden farkı ise dar bir vadi içerisinde bir tepeciğin üzerine kurulmasından ileri gelmektedir. Kalenin bulunmuş olduğu konum yıllar öncesinde pek çok tarihi olaya da tanıklık yapmış, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolayısıyla da medeniyetlerden kalma eserleri de bünyesinde barındırmaktadır.
Akçakale Ada Şehri Kalıntıları
Çıldır Gölü içerisinde yer almasından dolayı Çıldır Gölü ziyaretiniz ile birlikte zaten Akçakale Ada Şehri Kalıntılarına da ulaşmanız mümkün olacaktır. Pek çok döneme ait kalıntıların yer almış olduğu bu ada aynı zamanda birinci dereceden doğal sit olma özelliğini de bünyesinde barındırmaktadır. Tüm bu güzellikleri daha yakında keşfe çıkmak için rota sizlerin elinde.
Posof Merkez Camii
Camii’nin minberinde yer alan kitabeye göre 1868 yıllarında inşa edildiği söylenmektedir. İnşasında kesme taş kullanılmış olan Posof Merkez Camii’nin yapısı da dikdörtgen olarak tasarlanmıştır. Osmanlı mimarisinin esintilerine rastlayacağınız bu cami de inanç ve kültür turizminin yanı sıra huzur bulmak kaçınılmaz olacaktır.
Sevimli Kalesi
Sevimli Kalesi ismini içerisinde bulunmuş olduğu Sevimli Köyünden almaktadır. Mimari özelliği açısından her ne kadar kale’nin Urartular dönemini yansıtmış olduğu düşünülse de kesin olarak ne zaman yapıldığına dair bir bilgi yer almamaktadır. Kale’nin bir kısmı günümüze kadar ulaşmış olsa da bu kaleyi ziyaret etmeniz için ismi bile sizi çağırmaya yetecektir