Anasayfa » Yazılar » Ankara Kalesi Hakkında Tüm Bilgiler

Ankara Kalesi Hakkında Tüm Bilgiler

Ankara Kalesi Hakkında Tüm Bilgiler

Ankara‘nın harika manzaraları ile karşılaşacağınız Ankara Kalesi, şehrin en önemli sembollerinden biridir. Pek çok medeniyetin izleri görünse de kale tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Bulunduğu konum itibariyle Ankara’nın her yerini rahatlıkla görebilir ve harika fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz

Ankara Kalesi Nerede ?

Ankara Kalesi, Ankara’nın Altındağ İlçesi’nde tepede yer alır.Deniz seviyesinden 110 metre yükseklikte olan kale oldukça büyüktür. Ankara Kalesi’ne gitmek için Ulus’tan veya Sıhhiye’den yürüyerek gidebilirsiniz ama yollar çok fazla yokuş olduğu için biraz zorlanabilirsiniz.15-20 dakikalık mesafede olan Kale toplu taşıma araçları çok fazla tercih edilmemektedir. Eğer kendi özel aracınız ile geliyorsanız arabanızı surların yanında olan otoparkta park edebilirsiniz.

Ankara Kalesi Hakkında Tüm Bilgiler

Ankara Kalesi Tarihi

Kalenin tam olarak yapım tarihi bilinmese de çeşitli kaynaklardan yazılan bilgilere göre  Galatlar’ın Ankara’ya yerleştikleri dönemde askeri yapının var olduğu söylenmektedir. Daha sonradan ise Bizans ve Romanın hakimiyetinde kalan kale, Selçukluların 1073 yılında ele geçirmesi sayesinde kaleyi egemenliği altına almışlardır. Uzun yıllar geçtiği için hasar gören kale Selçuklular döneminde restore edilmiştir. Günümüzde ki halini 1832 yılında Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa tarafından almıştır. Kale Roma dönemine ait bir çok parça taşısa da mimarisinde Bizans’ın etkileri görülmektedir.

Mimarisinden de anlayacağınız üzere kale hem savunma hem de yerleşim için inşa edilmiştir. İç içe geçirilmiş 3 surdan oluşan kale, duvarlarının yüksekliği 8 – 10 metre arasında değişen kısımlarında blok halinde mermer,bazalt ve tuğla kullanılarak yapılmıştır.

Ankara Taşı ve çevredeki antik yapılardan getirtilen parçalar, 4 katlı iç kalenin yapımında kullanılmıştır. 20 metre olan duvarların her birinden savunma kuleleri bulunmaktadır. Toplam 42 adet savunma kulesi bulunan Ankara Kalesi gelen ziyaretçilerini büyülemektedir.

Ankara Kalesi, eski zamanlarda daha çok güvenilirdi.Ancak şimdilerde ise hava karardıktan sonra gitmeniz pek güvenli değildir.Hatta Altındağ Belediyesi bunun için çalışmalar düzenlemektedir. Ayrıca Kaleiçi diye adlandırılan bölgede bir çok evi restore ederek hepsini turizme kazandırmışlardır.

Belediye tarafından düzenlenen çalışmalar böyle devam ederse çevresinde ki bir çok yapıda turizme kazandırılıp güvenilir bir bölge elde edebilirler.

Ankara Kalesi Ziyaret Saatleri

Ankara Kalesi her gün ziyaretçilere açıktır.Saat 08:00-17:00 arasında kaleyi ziyaret etmeniz mümkündür.Ayrıca Kale için her hangi bir ücret talep edilmemektedir.

Ankara Kalesi Kahvaltı

Şehrin ihtişamlı kalesinde, surlarının başkentinde uçsuz bucaksız Ankara manzarasına bakarak Ankara Kalesi içinde kahvaltı yapmak istiyorsanız yakınındaki restoranları ziyaret etmelisiniz. Ortalama kahvaltı fiyatları 20 Türk Lirası olarak ücretlendiriliyor. Serpme kahvaltı yapmak istiyorsanız Ankara Kalesi civarındaki manzarasına bakan kahvaltı salonlarını tercih etmeniz gerekiyor.

Restoranları

Kalenin yakınında  bulunan restoranlar arasında eğer sabah kahvaltısı yapacaksanız Kirit Cafe uygun fiyatı ve leziz menüleri ile gelen turistlerin genellikle hoşnut olduğu bir mekandır. Yüksek standartta ve alkol menüsü olan bir restoran seçimi yapmak istiyorsanız 2 dakikalık yürüme mesafesinde Sevinç Sokağın içinde Hatipoğlu Konağı Restaurant bulunmaktadır. Bu restoranın iç dizaynı Kaleye yakışır bir biçimde dizayn edilmiştir. Sandalyeler ve masa takımları son derece düğün masalarına benzer ve beyaz örtü kullanılmaktadır. Eğer kar ve yağmurlu olan bir ayda değilseniz Ankara Kalesi’ne bakan manzarası ile balkonunda yemek yemenizi tavsiye ederiz. Beyaz ve Kahverengiden oluşan, nostaljik ve 1990 yıllarını andıran havası ile yerlerde halı dahi vardır. Restoranın içine girdiğinizde sanki evde olduğunuzun nüansını hissedeceksiniz. Sahanda yumurta, salatalıklar, el yapımı börek ve bir çok çeşidi ile serpme kahvaltısını kalenin baktığı uçsuz bucaksız diyarlara bakarak yerken büyük bir keyif alacaksınız. Ayrıca Ankara’nın gezilecek yerleri kısmını gezerken bir çok heyecana ve tutkuya tanıklık edeceğiniz yerleri’de öğrenmek için diğer makalemize göz atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir