Anasayfa » Yazılar » Amsterdam Gezilecek Yerler

Amsterdam Gezilecek Yerler

amsterdam gezilecek yerler

Hollanda’nın başkenti olan Amsterdam, ülkenin Kuzey eyaletinde yer alır. Hollanda, kültürel yaşam şekli ve çok yönlü yapısı ile Uluslararası standartlara sahiptir. Başkenti Amsterdam’da bu açıdan oldukça avantajlıdır. Herkes istediği yaşam tarzını, keyfince yaşama hakkına sahiptir. Görüşlerin ve yaşam tarzlarının çok yönlü oluşu Amsterdam kentini, kültürel zenginliğe ulaştırmıştır. Kültürel zenginliği, tarihi yapısı ile birleşerek, yaşamak için herkese hitap eden bir kent haline gelmiştir. Tarihi 13. Yüzyıla dayanan Amsterdam kentinin, kazı çalışmalarında daha eski yüzyıllara dayandığına dair kalıntılara da rastlanıldığı söylenir. Amsterdam kentinde 180’den fazla etnik kökenli insan, bir arada huzur içinde yaşamaktadır. Görüşlerin ve kültürlerin karışımı, Amsterdam’ı açık ve özgür bir kent haline dönüştürdüğünü söyleyebiliriz.

Amsterdam Görülmesi Gereken Yerler

Amsterdam gezilecek yerler açısından; sanata dair, tarihe ve eğlenceye dair her noktaya ulaşabilirsiniz. Sokakları düz ve rahat olduğundan, dilerseniz bisikletle de gezebilirsiniz.  Amsterdam’a gittiğinizde, herkesin bisikletleri ile sokakları arşınladığını görebilirsiniz.

Amsterdam gezilecek yerler

Anne Frank Evi

Amsterdam’ın Prinsengracht adlı kanalında yer alır. Anne Frank evi, tarihin ikinci dünya savaşının izlerini taşıyan önemli bir semboldür. Yahudi olan genç Anne Frank, Almanya tarafından yapılan soykırım esnasında Amsterdam’da yaşıyordu. Fakat, Almanya buradaki Yahudileri de toplama kamplarına gönderme çalışmaları yapmıştır. Frank ve ailesi ise, birinin yardımı ile küçük bir yerde 25 ay boyunca gizlenmeyi başarır. Genç Anne Frank neler hissettiğini, her gün deftere yazar. Frank, 13 yaşına girdikten bir süre sonra ailesi ile beraber saklandıkları yerde bulunurlar. Toplama kampına gönderilirler. Fakat, hayatta kalan Frank ve birkaç kişi tifüs virüsü nedeni ile yaşamını kaybeder. Sadece babası Otto Frank hayatta kalır. Saklanmalarına yardımcı olan, Baba Otto’nın çalıştığı şirketin sekreteri Miep Gies, Frank’in günlüğünü kitap haline getirir. Böylece, ‘’Anne Frank’in Hatıra Defteri’’ adlı kitap dünya da satış rekoru kırar. Böylece, genç kızın küçük dünyası, direnişçi düşünceleri ve hisleri, gerçek özgürlüğüne kavuşur. Yahudi Anne Frank, yazdığı cümleler ile tarihe geçmeyi başarır. İlerleyen dönemlerde, Anne Frank Yardımlaşma Derneği tarafından, 1957 yılında saklandıkları ev satın alınır ve müze haline getirilir. Savaşın, o kuytu düşüncelerini, gözler önüne seren bu ev, herkesi biraz olsun düşünmeye davet eder.

Van Gogh Müzesi

Müze, Hollandalı olan dünyaca ünlü ressam Van Gogh’un resimlerinin sergilendiği en büyük müze özelliğini taşır. Amsterdam kentindeki, Van Gogh Müzesi 1973 yılında ziyarete açılmıştır. Tarihin o eşsiz yüzü olan Van Gogh’un bu özel müzesi, görülmeye değer yerlerdendir. Müzede, 200 üzeri resim eseri, çizimleri, kardeşi Theo’ya ve başkalarına yazdığı mektupları, Japon baskıları vb. sayısız eseri sergilenir. Müze, dört kattan oluşur, ek bir bina da mevcuttur. Van Gogh’un en önemli eserleri, birinci katta sergilenmektedir. İkinci katında ise, yaşamına ve sanat dünyasındaki varlığına dair bilgisayar kayıtları yer alıyor. Aynı şekilde üçüncü katında da eskizleri ve diğer eserleri sergileniyor. Amsterdam gezinizde, mutlaka uğrak noktalarınız arasında olması gereken ender yerlerdendir. Böylece, tarihin dokunuşlarını, ressam Van Gogh gözünden görebilirsiniz.

Amsterdam Kraliyet Sarayı

Amsterdam Kraliyet Sarayı, 1655 yılında Amsterdam yöneticileri tarafından, belediye binası olarak inşa edilmiştir. Şimdilerde ise Kraliyet Sarayı olarak anılır. Hollanda’da bulunan üç saraydan biri olma özelliğini taşır. Amsterdam’ın ünlü Dam meydanında bulunan Kraliyet sarayı Ulusal Anıtın hemen karşısında yer alır. Kraliyet sarayının hemen yanında da Yeni Kilise bulunur. Dam meydanında yer alan; Kraliyet Sarayını, Ulusal Anıtı ve Yeni Kiliseyi aynı anda ziyaret edebilirsiniz. Tarihe uzanan mimari yapısını ve görselliğini incelemekten zevk alacaksınız.

Rijksmuseum Amsterdam

Rijksmuseum Amsterdam, Devlet Müzesi olarak da bilinir. Müzenin, 1880 yıllarının son dönemlerinde kurulduğuna dair kayıtlar bulunur. Fakat, net ve kesin bir tarih mevcut değildir. Müzenin, mimarisi Pierre Cuypers’tır. Ulusal müzede birçok farklı alanda eserler sergilenir. Sanat eserleri, zanaat ve tarihe ait önemli ve değerli eserlere yer verilir. Hollanda’nın Altın çağına ait, oldukça fazla sayıda eser müzede yerini almıştır. Ayrıca, Asya sanatına özgün eserler de müzede sergilenir. Hollanda’nın Altın çağını yansıtan önemli eserleri görebilir ve inceleyebilirsiniz. Müze içinde, belirli dönemlerde sergi etkinlikleri de düzenlenir. Müzede, 17 yüzyıl ve 20 yüzyıl Hollanda resimlerine ayrıcalıklı bir yer verilmiştir. Asya, Avrupa sanatına ait; heykeller, objeler, çizimler vb. sanat eserleri de oldukça fazladır. Hollanda tarihini  yakından inceleme fırsatını, büyük Rijksmuseum Amsterdam sayesinde bulabilirsiniz.

NEMO Science Museum

Bilim müzesi olan Nemo Science Müzesi’nin tarihi 1923 yılına uzanır. Müze, ülkenin en büyük bilim merkezi özelliğine sahiptir. 1997 yılından itibaren ise Renzo Piano tarafından tasarlanan binada, hizmet vermeye devam ediyor. Müze, çocuklar için düzenlediği bilimsel etkinlikleri ile dikkat çekmektedir. Bireysel ya da grup halinde deneylerin yapıldığı aktiviteler düzenlenir. Böylece çocukların, bilim ile yakından ilişki kurması sağlanır. Çocuklarınız ile yaptığınız tatil turunda mutlaka ziyaret edebileceğiniz ilginç bir yerdir. Çocuklarınızın ilgisini çekeceği gibi, onların geleceğe bakışlarını da etkileyecek özellikler içerir. 13 yaşının altındaki çocuklar için, müzeye giriş ücretsizdir.

Amsterdam Tarih Müzesi

Amsterdam Tarih Müzesi, 2011 yılında adı değiştirilerek Amsterdam Müzesi adını almıştır. Müzede, Ortaçağ dönemine ait eserler olduğu kadar günümüze değin birçok alanda eser de yer alır. Amsterdam Tarih Müzesi, öncelikle rahibe manastırı olduğu bilinir. Daha sonra 1580 yılında yetimhane yapılır. Jacob Van Campen tarafından, 1934 yılında yeniden inşa edilir. 1960 yıllarında ise Yetimhane başka bir yere taşınır. Daha sonra bu yere 1975 yıllarında Tarih müzesi taşınır. 2011 yılında ise müzenin ismi değiştirilir. Amsterdam Müzesinde; Hollanda’nın tarihine ışık tutan eserler sergilenir. Tarihi eserler, arkeolojik bulgular, haritalar, resimler, heykeller vb. sayısız esere yer verilir.

Oude Kerk (Eski Kilise)

Oude Kerk, Amsterdam’ın en eski kilisesi olma özelliğine sahiptir. Oude Kerk, Felemenkçe ’de eski kilise demektir. Bu nedenle eski kilise olarak da anılır. Eski kilise 1213 yılında kurulmuştur. 1306 yıllarında ise Utrecht’in piskoposu tarafından, Aziz Nicolas’ın koruyucu azizi olma özelliği verilmiştir. Ahşaptan yapılan mimarisi ve görselliği ile dikkatinizi çekecektir. Tarihe uzanan sessiz ve hoş bir yolculuk için tercih edebilirsiniz. Kilisenin zemin bölümünde, mezar taşları yer alır. Ayrıca kilisenin belirli bölmeleri, ilginç ve hoş oymalara sahiptir. Şehrin en eski binası olduğundan, ambiyansı ve içeriği ile mutlaka ilginizi çekecektir.

Amsterdam Kanalları

Amsterdam kanalları günümüzde ve tarihte popüler bir kültüre sahiptir. 19. Yüzyılda kanalların bazıları daha uzun, temiz ve sessiz bir bölgede yapılmıştır. Kentin trafiği açısından önemli bir işlevselliğe sahip kanallar, turistlerin gezme noktalarından da biri haline gelmiştir. Kanalların içinde bulunan rengarenk tekneleri ve yürüyüş yolu ile her bir kanal güzel bir manzaraya sahiptir. Amsterdam anısı adına hoş fotoğraflar çekebilirsiniz. Tekne ile dilerseniz küçük bir gezinti de yapabilirsiniz. Ayrıca, Amsterdam kanalları, Venedik kentinde bulunan kanallardan daha fazladır. Venedik kanalları ve kanallarına uzanan tekneleri ile ün yapmış bir şehirdir. Amsterdam bu açıdan fazla bilinmiyor olsa da yavaş yavaş bilinirliğini kazandığını söyleyebiliriz. Amsterdam kentinde, 90 adanın birbirine uzanmasını sağlayan 165 tane kanal bulunur. 1281 tane ise köprüsü vardır. 100 km uzunluğuna sahip bu kanallar, şehre bambaşka ve olağanüstü bir görsellik katar. Her yıl sayısız turisti ağırlayan kanallar, turizminin uğrak ve kültürel geçiş noktasıdır.

ARTIS Amsterdam Royal Zoo

ARTIS Amsterdam Royal Zoo, kısaca ARTIS de denilmektedir. Hollanda tarihinin en eski hayvanat bahçesi özelliğine sahiptir. Ayrıca, Avrupa tarihinde de en eski hayvanat bahçelerinden biridir. 1838 yılında kurulan hayvanat bahçesinde aynı şekilde, akvaryum ve bir planetaryum da yer alır. Her türlü hayvanın özenle yer aldığı hayvanat bahçesinde, farklı türlere sahip kelebekler de bulunur. Büyük kelebeklerin varlığı, oldukça dikkat çeker. En ilgi çekici hayvanlarından biri de Goril’dir. Fazla sayıda hayvan türlerini içinde bulunduran Hayvanat bahçesi görülmeye değer bir yerdir. Ayırdığınız zamana fazlasıyla değecek rotalardan biridir. İlgi çekici hayvanları, keyifli bir şekilde yakından incelemek için mutlaka tercih etmelisiniz.

Dutch National Opera & Ballet

Dutch National Opera binası, 1986 yılında kurulmuştur. Binanın mimarisi modern bir görüntüye sahiptir. Mimari özelliğinin, Amsterdam kenti ile uyuşmadığına dair düşünceler de bulunur. Fakat, bina da yüksek standartlarda gösteriler düzenlenir. Gösteri sanatını, görsel muazzamlığı ile seyircisine geçiren bir ambiyansa sahiptir. Bina konforlu özellikler doğrultusunda dizayn edilmiştir. Tiyatro, opera vb. sayısız sanat etkinlikleri düzenlenir. Amsterdam gezi planınız dahilinde, etkinliklere katılabilir ve bu modern ve hoş binada sanat ile iç içe gösterişli bir gün geçirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir