Anadolu’nun en eski yerleşim yeri olarak da bilinen Amasya Karadeniz Bölgesinin Orta Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Amasya aynı zamanda Anadolu’ da bulunan örnek şehirler arasında yer almaktadır. Ziyaretçilerinin hiç eksilmiyor olmasının nedeni ise son zamanlarda özellikle de turizm açısından kendisini geliştiren bir şehir konumunda yer alıyor olmasıdır. Aynı zamanda korunaklı yapısı ile de Osmanlı Şehzadelerinin Amasya’da yetiştirilmiş olduğu bilinmektedir.
Amasya Seyahat Listenizde Mutlaka Olması Gereken Gözde Mekanlar
Anadolu’da pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmış olan Amasya elması ile de meşhur bir ilimizdir. Cumhuriyet dönemi sırasında da Kurtuluş mücadelesinin planı Amasya’da yazılarak Amasya’nın Cumhuriyet döneminde de önemli bir yer tuttuğu bilinmektedir. Amasya’nın bilinen ilk adı “Amaseia” dır. Aynı zamanda dünya’nın ilk coğrafyacısı olarak bilinen Strabon tarafından geliştirilmiş olan bu isim amazonlarda yaşayan halkın kraliçelerine vermiş oldukları isimdir.
Amasya Kalesi
Harşena Dağı üzerinde bulunan kale çoğu kişi tarafından Harşena Kalesi adıyla da bilinmektedir. Amasya Kalesi tarihi mücadeleler için sürekli kendisini yenilemek zorunda kalmış, bu durumda onu bir hayli yıpratmıştır. Kale pek çok saldırıya uğrasa da yıkılmadan ayakta kalabilmeyi başarmıştır. Özellikle de Türklerin Amasya’yı fethetmesi ile büyük bir onarım görmüştür. Kale’de Osmanlı Dönemine ait hamam kalıntılarının yanı sıra su depoları, kayaya oyulmuş bir şekilde Pontus kral mezarlıkları da dikkatleri çeken bir diğer unsurlardır. Ziyaret saatleri 08:00- 18: 00 arası olarak bilinmekle birlikte bu durumun zaman zaman değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır.
Boroboy Gölü Tabiat Parkı
Adıyla ve görsel olarak sergilenen birçok resimleri ile kişiyi adeta huzura çağıran Boroboy Gölü ve Tabiat Parkı biraz kafa dinlemeye ihtiyacı olan herkesin uğrak mekanı konumunda yer almaktadır. Doğal bir heyelan set gölü olan bu göl aynı zamanda Amasya gezilecek yer kategorisinin üst sıralarında yer almaktadır. Özel aracı olanlar içinde Taşova ilçesine 15 km mesafede yer alan göl kenarına kadar arabanızla gitmeniz de mümkün olmaktadır. Renginin zümrüt yeşil olması ve etrafında yer alan çeşitli ağaçların kokusu size şimdiden terapi etkisi yaratmaya başlamıştır. Doğal olarak oluşmuş olan bu gölde var olan doğallığa bir adım atmaya bekliyoruz.
Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarı ya da Kral Mezarları olarak bilinmektedir. Pontus Krallarına ait olan bu mezarın kalker kayalara oyularak yapıldığı da gözle görülmektedir. Batı yönünde yer alan en son mezar aynı zamanda Kral Kaya Mezarları arasında en büyük olanıdır. Amasya’da gezilecek yerler adına mutlaka listenizde olması gereken büyüleyici bir mezardır. Bu mezarlıklar bazı dönemler içerisinde cezalandırma ve hapishane mekanı adına da kullanılmıştır. Bazı mezarların tavaf edilmesinden dolayı mağaranın etrafı da boş bırakılmıştır. Kayalardan su sızma tehlikesi de düşünülerek mağaranın mezarların korunması amacıyla etrafında boşluklar yer almaktadır.
Amasya Saat Kulesi
1865 yılında Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından yaptırılmış olan Saat kulesi Hükümet Konağı’nın hemen yanında yer almaktadır. Kule’nin İngiliz bayrağını büyük bir hışımla paramparça ederek Yeşılırmağa atması kulenin dillere destan hikayesi olarak anlatılmaktadır. Konumu itibariyle yürüme mesafesinde olan kule Amasya’da gezilecek yer listesine eklenmeden dahi herkes tarafınfan görülme imkanına sahip bir kule olmaktadır.
Yedi Kuyular Kuş Cenneti
İsmin Yedi Kuyular Kuş Cenneti olduğu kadar isminin özelliğini yansıtan bu alan adete ziyaretçilerine havası ile huzur veriyor. Turizm açısında da büyük paya sahip olan bu göl Amasya’da gezilmesi gereken yerler arasındadır. Kuş cenneti denilmesinin nedeni ise gölde yaban ördeği, balıkçıl , karabatak vs. gibi pek çok kuş türünün bir arada barındığı kuş cenneti görünümünden almıştır. Bölge de sadece piknik yapmak isteyenler değil, amatör balık tutmak ya da yürüyüş yapmak için bu gölü tercih eden kesimde bir hayli fazladır.
Yalıboyu Evleri
Yalıboyu Evleri Amasya’nın kendine özgü has olan mimarisini yansıtır nitelikte boylu boyuna uzanmıştır. Amasya gezilecek yer adı altında olmazsa olmaz mekanların başında gelmektedir. Evler haremlik ve seramlık olarak düzenlenmiş olmakla kalmayıp bahçeli olan bu evlerin bahçelerinde ocak ve su kuyuları da bulunmaktadır. Evlerin pencerelerinin önüne yapılmış olan kafeslik ile mahremiyetin sağlanması amaçlanmıştır. Deprem ve sel felaketlerinin evleri ne denli olumsuz etkilediği de tartışılmamaktadır. Eğer sizlerde Amasya Yalıboyu Evlerini yerinde ziyaret etmek isterseniz Hatuniye Mahallesi , Hazeranlar Sokak ile Yeşilırmak Kıyısı evleri görmek için en uygun konumlardır.
Çelebi Mehmet Medresesi
Çelebi Mehmet Medresesi 1414 yılında Ebubekir Bin Hamza tarafından yapılmıştır. Yapının en gözde alıcı yerlerinden birini sizler daha ziyaret etmeden söylemek gerekirse kırmızı ve beyaz renkte kesme taş dizileri ile bezenmiş eyvan biçimli taç kapı oluşturmaktadır. Oyma tekniği ile yapılmış olan kapının orjinali günümüzde de Ankara Etnografya Müzesinde sergilenmektedir. Tuğladan yapılmış olan saatte Medrese girişinin üzerinde dikkatleri üzerine çekmektedir. Şehir merkezine uzaklığı 49 km olan Çelebi Mehmet Medresesi’ne ulaşım oldukça kolaydır.
Aynalı Mağara
Mağaranın da aynalısı olur mu? dediğinizi duyar gibiyim. Aynı zamanda Güzelce Kız olarak da bilinen Amasya Aynalı Mağara dünyalar güzeli kral’ın kızının öyküsüne konuk olmuştur .
Aynalı Mağara Efsanesi
Kral kızı olan Güzelce kız güzelliği ile herkesi büyülediği için yüzünü kimselere göstermek istemez ve hep siyah peçe ile dolaşır. Kızının artık evlenme çağının geldiğini düşünen babası kızının güzelliğini kim kendisinin baktığı gibi görürse kızını ona vermeyi düşünür. Bu sebeple dört bir yana haber gönderir. Bu çağrıya yediden yetmişe tüm gençler Amasya’ya gelirler. Fakat hiçbir genç cesaretini toplayıp güzelce kızın peçesini kaldırmak şöyle dursun yanına bile yaklaşamazlar. Bir gün fakir mi fakir bir o kadarda kendine güvenen ve alımlı delikanlı şansını denemek istediğini söyler ve Güzelce Kız’ın peçesini kaldırır. O an yaşanan elektriklenme ile meydanda kopan patırtı kütürtü ve alevler sonucu iki gençte bir anda karşılıklı kömür kesilirler. Gençlerin cesedi kaya mezar içerisinde iki ayrı odaya gömülür. Kaya mezarın dışı da tıpkı Güzelce Kız’ın yüzü gibi parlamaktadır. İşte bu parlıklığından dolayı da kaya mezarın adı “Aynalı Mağara” olarak akıllarda yer edinir.
Halifet Gazi Türbesi
Şehir merkezinde konumlanmış olması yanı sıra yürüyüş mesafesinde yer alması da türbe’nin neredeyse her gün ziyaretçilerine kapıları açtığı bilinmektedir. Amasya gezilecek yer adı altında zaten yol üzerinde olması nedeniyle kolaylıkla ziyaret edebilme şansına sahip olmaktasınız. Türbe’nin yapım tarihi konusunda pek çok fikir ortaya atılmıştır. Kitabesine bakıldığında ise 1210 yıllarında yapılmış olduğu kanısına varılmaktadır. Kimin yaptırmış olduğu konusunda da net bir bilgiye sahip olunamayan medrese hakkında Danişmend emirlerinden Halifet Gazi’nin yaptırmış olduğu bilinmektedir. Ulaşım açısından da sizi zorlamayacak olan bu Halifet Gazi Türbesini muhakkak ziyarer etmelisiniz.
Alçak Köprü
Kale ve çevresini kentin yerleşim yerine bağlamak üzere inşa edilen Amasya Alçak Köprü ismini kemerlerin yüzeyindeki su tabakasının su yüzeyine yaklaşmış olmasında dolayı halk günümüzde de Alçak Köprü ismi ile hitap eder olmuştur. Şehir merkezinde Yeşilırmağın üzerinde boylu boyunca uzanmış olan bu köprü’yü görmeden yükseklerden uçmayınız.
Kumacık Hamamı
Hamam denilince bu durum özellikle de kış aylarında çoğu kişinin vazgeçilmez keyif unsuru olarak tanımlanmaktadır. 1495 yılında Kapıağası Ayas Ağa tarafından yaptırılmıştır. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımlarında oluşan bu hamam sizlerinde adeta içinizi ısıtacak. Bayezidpaşa mahallesi Künç Köprü hizasında yer alan Osmanlı mimarisinin tüm esintilerini hissedeceğiniz bu hamam’a uğramadan dönmeyiniz.
Burmalı Minare Cami
Cami’nin günümüzde orjinal görüntüsünü kaybetmesinin nedeni pek çok deprem ve yangın ile karşı karşıya kalmış olmasından kaynaklı olduğu bilinmektedir. Burmalı minaresi ve Selçuklu kümbeti ile oldukça dikkat çekmektedir. Aynı zamanda Mahkeme Cami olarak da bilinen bu Burmalı Minare Cami’nin ahşap minberi kitabeli olup, siz ziyaretçilerine kapılarını her zaman açmaya hazırdır. Amasya Dere Mahallesinde yer alan cami’yi es geçmemenizi öneririz.