Anasayfa » Yazılar » Amasra Gezilecek Yerler

Amasra Gezilecek Yerler

Amasra Gezilecek Yerler

Batı Karadeniz bölgesinin en güzel beldelerinden biri olan Amasra ,doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi eserlere de ev sahipliği yapan çok özel bir yerleşim bölgesi. Bartın Amasra çok sevilen sahil kasabası. olması ile birlikte plajları, rakı balık restorantları ile şehrin canlı bölgelerinden biridir.

Bir çok medeniyete başkentlik yapmış olan Amasra’nın önceki isimleri Sesamos, Samastro , Amastris olduğu bilinmektedir.İlk olarak bu bölgeye Sesamos adını veren milattan önce yaşamış olan Kraliçe Amastris tarafından verilmiştir. Daha sonradan bir dönem isimleri değiştirerek bir çok medeniyet görmüştür.Osmanlı döneminde ise Fatih Sultan Mehmet, lalası ile Amasra’dan geçerken, buranın güzelliğini görünce hayran kalmış ve lalasına dönüp “Lala, lala çeşm-i cihan bu mu ola” demiş. Hayranlığını bu sözlerle belirten Fatih Sultan Mehmet için gerçekten önemli bir yere sahiptir.Günümüzde bile popülerliğini koruyan ve dört mevsim yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek, masalları aratmayan huzur dolu güzelliklerle dolu. Gelin bu masal dolu diyara nasıl gidilir nerede yer alır ve nereler gezilir hep birlikte bakalım.

Amasra Nerede ve Nasıl Gidilir ?

Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Amasra’ya nasıl gidilir ? Aracınız ile ulaşım sağlayacaksanız sandığınız kadar zor bir ulaşım yolu değildir.Buraya gelebilmek için Bartın il sınırları içerisine girmeniz gerekmektedir.İstanbul-Amasra arası yaklaşık 6 saattir. Eğer Ankaradan yola çıkacaksanız arasında 4 saat vardır.Bursa – Amasra arası da aynı İstanbul gibi 6 saat sürmektedir.Bir çok ilden de buraya gelen otobüsler bulunmaktadır.Yolların geniş olması ile birlikte sizlere rahat bir ulaşım imkanı sağlıyor.

Amasra Gezilecek Yerler

Amasra’da Gezilecek Yerler Listesi

Batı Karadeniz’in meşhur yeri olan Amasra, gezilecek yerleri ile birlikte insanların gönüllerini şenlendiriyor. Tecrübelerimizle ve aldığımız hazza göre listesini sizlerle paylaşıyoruz.

Çekiciler Çarşısı

Çekiciler Çarşısı , Amasra’nın doğasına renk katan bir çarşı.İçerisinde  Amasra’da yetişen ceviz ,kızılağaç,dişbudak ve ıhlamur ağaçlarından yapılmış olan yöresel el yapımı ahşap oymalar bulabilirsiniz.Osmanlı dönemine kadar dayanan oymacılık geleneği halen devam etmektedir.Ailenize ve dostlarınıza alabileceğiniz çok güzel hediyelik eşyalar bulunmaktadır.

Amasra Müzesi

Amasra Müzesi ,ilçenin belediye binasında 1955 yılında küçük bir salonda  kurulmuştur.Belediyede çok fazla faaliyet olmadığı için 1969 yılında eski bir ilkokul binasına taşınmıştır.Müze sürekli taşındığı için belediye artık kalıcı bir çözüm bulmak için Bahriye Mektebi binası bakanlık taradından satın alınıp onarıldıktan sonra şuan ki bulunan konumunda yer almaktadır. Müze tek katlı olmasına rağmen 4 büyük salonda arkeolojik ve etnografı eserleri sergilenmektedir.Salonlarda Roma, Helenistik, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait heykeller,altın süs eşyaları, testiler,mücevherler ve kıyafetler bulunmaktadır. Buraya gelirseniz müzenin giriş ücreti 5tl olmak ile birlikte Müze kartınız varsa ücretsiz gezip tarihte bir gezinti yapabilirsiniz.

Göldere Şelalesi

Amasra’nın doğal güzelliklerinden biri olan Göldere Şelalesi ,çevrenizde sadece şelalenin akıntısını duyabileceğiniz ,kayaların arasından hızlı bir şekilde akan minik şelale. Karaman Köyü’ne 7 kilometre mesafedeki şelale orman yolundan rahatlıkla ulaşım sağlayıp yolculuk sırasında yeşilliklerin tadını çıkarabilirsiniz.

Ağlayan Ağaç

Kesinlikle uğramanız gereken bir durak olan Ağlayan Ağaç, Amasra ile Boztepe’yi bağlayan köprü aracılığı ile ulaşabileceğiniz bu yer ,Ağacın altına kurulmuş olan aile sıcaklığını hissettiğimiz çay bahçesinde çaylarınızı yudumlarken, 300-350 arası  yaşında olan selvi ağacını manzarasına doyamayacaksınız. Bu ağacın en önemli özelliği ise önce denizden ve daha sonra havadan aldığı nemi bünyesinde toplaması, ardındansa biriken bu nemi yapraklarından dışarı atması.Bu olayı Nisan-Mayıs aylarında görebilirsiniz.

Amasra Kalesi

Amasrayı panaromik olarak görmenize imkan sağlayan Unesco Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan tarihi bir miras olan Amasra Kalesi, iki bölümden oluşmaktadır.Bir tarafı Boztepe’de bulunan ”Sormagir Kalesi ”diğeri de Amasra’daki ”Zindan Kalesi”. Amasra’nın en etkileyici, manzarasının en güzel olduğu noktası. Amasra Kalesine çıktığınızda en güzel manzara resimlerini buradan çekebilirsiniz. Amasra Kalesi’nin hemen yanında bulunan ve buranın gezi durağı haline gelmiş Kemere Köprü’nü görmeden Amasra gezinizi sakın sonlandırmayın.

Cenova Şatosu

Cenova Şatosu, Amasra Kalesi’nin içinde yer almaktadır.Büyük Liman tarafındaki basamakları çıkarak rahatça ulaşabilirsiniz. Cenova ailesi tarafından bir iç kale olan yapı Cenovalılar tarafından şato haline getirilmiş. Yapının en sıradışı özelliği olan girişdeki kapıda Amasra’da hüküm sürmüş ailelerin armaları, bütün güzelliği ile korunup günümüze kadar gelmiştir.Yapının geneli günümüzde harabe durumunda olsa da taşıdığı tarihi ve kültürel önem nedeniyle kesinlikle ziyaret edilmeyi hak eden bir tarihi yapıt. 

 Küçük Kilise

İç Kale içinde yer alan Kilise tuğla-taş örgü sistemi kullanılarak 9. yüzyılda inşa edilmiş.15. yy. da mescide dönüştürülen şapel , 1930 yılında da ibadete kapatılmıştır. Amasra Müzesi tarafından 2002 yılında restore edilerek “Kültür ve Sanat Evi” ismiyle tekrardan hizmete açılmıştır. Küçük Kilise içinde ve pencerelerinde Hz.İsa göğe yükselişini betimleyen motifler yer almaktadır.

Direkli Kaya

Roma döneminde deniz feneri olarak kullanılan Direkli Kaya 7 metre uzunluğundadır. Kraliçe Amastris’in havuzunun ,kayaya oyulmuş basamaklar ile mermer iskeleden oluşuyor.Sizlerde benim gibi tarih meraklısıysanız burayı ziyaret edebilir ve gün batımını seyredebilirsiniz.

 Edhem Ağa Konağı

Karadağ’ dan Amasra’ ya göç eden mesleği madenci olan Edhem Ağa, Buraya yerleştikten sonra 1864′ te Tarlaağzı Köyünde kömür ocağı açmıştır.Buranın ilk Müslüman sermayedari olan madencinin kendi ismiyle konak yaptırmıştır.Konağın en önemli özelliği Türk Ampiri denen sanata özgün bir yapı olan evin taş kemerli dış kapısından ön taşlığa, buradan da basık kemerli cümle kapısından giriş katına geçilmektedir.Mimari acıdan çok önemli olan bu konak ne yazık ki ziyarete kapalıdır.Ancak dışarıdan fotoğraf çekmeniz mümkündür.

Kemerdere Köprüsü

Cevizlik Vadisinde bulunan Amasra’ya 3 kilometrelik uzaklıkta olan bu tarihi köprüyü Roma döneminde İmparator Cladius tarafından yol ağının bir parçası olarak yaptırılmıştır. Bu dönemde su yolu olarak kullanılırmış ancak günümüzde ormanlık alan içerisinde kalmış olan köprü yerli ve yabancı turistlerin durak notası olmuştur. Pontus ve Roma arasındaki savaşı betimleyen kabartmalarda bulunmaktadır.Buradaki manzaraya hayran kalacaksınız.

Galla Pazarı

200 yıllık devam eden güzel bir gelenek olan Galla Pazarı içerisinden yerel halkın üretmiş olduğu organik ürünler alabilirsiniz.Sütten, reçele ,meyvesinden ve bütün sebzelere kadar her şey bulunmaktadır.Pazar yeri sizlere ilginç gelebilir fakat bu geleneğin hala günümüzde devam etmesi bile çok güzel ve ilginç bir olaydır.Salı ve Cuma günleri kurulan pazarı ziyaret edebilirsiniz.

Gürcüoluk Mağarası

Amasra’ya yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta olan İnpiri Köyü’nde yer alan Gürcüoluk Mağarası ,tabiat parkı statüsünde yer almaktadır.159 metrelik uzunluğuna sahip olan mağara içerisinde 36 odacık bulunmaktadır.Tek galeriden oluşan Gürcüoluk Mağarası yabancı turistlerin ilgisini bir hayli çekmektedir. İçinde bulunan damla taş sütunları odacıklar oluşturmuştur. İçeriye gezerken sütunların ve dikili taşlardan gözlerinizi alamayacaksınız. Gürcüoluk Mağarası’na ulaşım oldukça basittir. Amasra-Çakraz karayolu üzerindeki Karakaçak ve İnpiri köyünün sapaklarından mağaraya gidebilirsiniz. Eğer sizde benim gibi bir doğa hayranıysanız kesinlikle görmeniz gereken bir doğal güzellik.

Amasra Barış Akarsu Parkı

Türkiye’mizin değerli sanatçılarından olan Barış Akarsunun vefatı ardından yaptırılan bu parkta Barış Akarsu Heykelinin bulunduğu amfili, geniş bir park alanında ya da büyük santranç taşları ve masasıyla zaman geçirebilirsiniz.Amasra için yazılmış olan şarkıları da dinleyip manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Büyük Liman – Menderek

Amasra’nın merkezinde bulunan en iyi ve en büyük plajlardan biridir.Yaz ağlarında yoğun olsa da sezonun sonlarına doğru sakinleşmektedir.Denize girmek istemezseniz de liman boyunca yürüyüş yapıp dalga sesleri ile sakin bir gezi yapabilirsiniz.

Fatih Cami

Bizans tarafından 9.yüzyılda yapılmış olan kilise İstanbul’un fethinden bir kaç yıl sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir.Dönemin mimari eslerine çok güzel bir örnektir ve hala o tarihi etkisini korumaktadır.Caminin İslam ülkelerinden olmayan ilginç bir geleneği vardır.İmam cuma hutbelerini kılıç çekilerek okunması geleneği günümüzde hala devam ettirmektedir.

Amasra’da Gece Hayatı

Burada az sayıda bar olsa da bir çok eğlence merkezi bulunmaktadır. Eğlence ve gece hayatı daha çok kafelerde geçmektedir.Akşamları çok yoğun olan yerle mevcuttur.Çoğunlukla merkezde bulunan yerler daha çok aktif bu yüzden buralarda canlı müzik ve alkollü mekanlar bulmanız mümkündür.Buraya geldiğinizde akşamları hiç sıkılmadan güzelce eğlenebilirsiniz.

Amasra’da Konaklama 

Her ne kadar burada çok fazla gezilecek yer olsa da Amasra küçük bir yerdir.Seyahatiniz boyunca merkezden çok fazla uzaklaşmadan konaklama imkanız bulunmaktadır.Otelde konaklamak istemiyorsanız iki yerde kamp yapmanız mümkündür.Bu yerlerden ilki merkeze yakın olan Amasra Otogarın hemen altında bulunan deniz kıyısında diğer ise Boztepe’dedir.Kamp bana göre değil diyorsanız merkezde bulunan ,bütün bütçelere uygun otellerde konaklayabilirsiniz.Bu otellerden bazıları şunlardır :

  • Marin Denizer Pansiyon

Northdoor Otel

  • Kum Butik Otel

Sardinia Otel

  • Ay Işığı Pansiyon 

Grand Amasra Kirazlar Otel

Emin Butik Otel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir