Anasayfa » Yazılar » Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ucuz Uçak Bileti Bulmanın En İyi 10 Yolu !

Aktarmalı Uçuş Nedir ?

Uçak bileti alırken çok karşılaşmış olduğunuz Aktarmalı Uçuşu yani diğer adıyla Transit uçuşu merak etmişsinizdir.Bu uçuşlar direkt olarak gitmez başka bir havaalanında ya da başka bir ülkenin havaalanında başka bir uçağa transfer yaparak gerçekleşir.Direkt uçuşlar arasında fiyat farkı da olan bu uçuşlarda “Aktarmalı uçuş nedir,ve aktarmalı uçuşlarda vize gerekli mi? gibi onlarca sorular kafanızın içerisinde dönüyor.Endişelenmeyin bu soruları sizler için cevapladım; şimdi aktarmalı uçuşlarda dikkat edilmesi gerekenleri ve hakkında bilmeniz gerekenleri sizlere listeleyeceğim.

Aktarmalı Uçuş Nasıl Yapılır?

Yurt içi uçuşlarda indiğiniz havaalanında diğer uçağın saatini beklersiniz ve saati yaklaştığı zaman uçağın kalkacağı terminale doğru yürüyüp uçağına binip gitmek istediğiniz noktaya ulaşırsınız. Yurt dışı uçuşlarında bu biraz daha karmaşık olabiliyor. Check-in’inizi  işleminizi yapıpı ,bagajınızı teslim edip, pasaport kontrolünden geçip uçağınıza bindiniz. Doğa sonradan aktarma yapacağınız havaalanına geldikten sonra biletinizden kontrol ederek hangi terminale ve hangi kapı numarası olduğunu öğrenip oraya doğru ilerleyip uçağınıza binebilirsiniz. Ancak ne yazık ki  bazı ülkelerde durum bu kadar da basit olmuyor. Bazı aktarmalı uçuşlar gerçekten çok üzün süre arayla olabiliyor ve haliyle bulunduğunuz ülkeyi gezmek isteyebilirsiniz fakat ülkenin vize işlemleri sizi engelleyebilir. Bu gibi durumlara düşmemek için uçak bileti almadan önce aktarma için bekleyeceğiniz ülkenin vize işlemleri hakkında bilgi edinerek ona göre uçuş planınızı ayarlayabilirsiniz.

Aktarmalı Uçuş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Transit Vize Uygulaması Nedir ?

Yukarıda da bahsettiğim gibi bazı ülkelerde aktarma yapmak zorunda kalırsanız Transit Vize yani geçici vize istemektedirler. Bu vize türü size sadece aktarma yapacağınız ülkenin havaalınında uluslararası transit bekleme salonunda uçuşunuzu bekleme imkanınız vardır. Bagaj alma, veya uzun süren transit süresi boyunca havaalanı dışına çıkma gibi konularda izin vermezler. Bu nedenden dolayı uçak bileti almadan önce bu gibi durumları göz önüne alıp ona göre bir aktarmalı uçak bileti satın almalısınız. Şu konuyu belirtmekte fayda var aktarma yapılacak ülkenin havaalanı, bekleme süresi ve saat farkları gibi konularını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

”Peki hangi ülkeler transit vize istemektedir?” diye soruyorsanız sizler için ülkeleri listeledik. Transit Vize isteyen ülkeler sırayla şöyledir:

  • Kanada
  • Amerika Birleşik Devletleri
  • İngiltere
  • Almanya
  • İsviçre
  • Yunanistan
  • Çek Cumhuriyeti

Fakat bu durum değişebilir eğer Schengen vizeniz varsa ,Avrupa ülkelerinde aktarma yapacaksanız herhangi bir transit vizesi istememektedirler .Ek bir bilgi olarak Hollanda ,Fransa ve İspanya gibi özellikle kıtalar arası uçuşlar için aktarma noktalarında 24 saati geçmediği sürece sizden herhangi bir transit vize istememektedirler.

Sizlere Transit Vize isteyen ülkelerde aktarma yapacaksınız bu vizeyi çıkarmak için bu evraklara ihtiyacınız olacaktır :

  • Transit vize başvuru formu
  • 2 adet biometrik fotoğraf
  • Gidiş-dönüş uçak biletleri
  • Gidilecek ülkenin vizesi
  • En az 6 ay geçerli olan pasaport
  • Transit Vize talep dilekçesi
  • Seyahat sağlık sigortası

Transit Uçuşlarda Bagaj Transferi Nasıl Yapılır ?

Bir diğer kafa karıştıran soru ise Aktarmalı uçuşlarda bagaj transferi nasıl yapılır ? Bu sorunun cevabı bileti aldığını havayoluna bağlıdır. Havayolları arasında olan bagaj anlaşmalarını bir çok şirket yapmaktadır.Bunlara bir kaç örnek olarak THY – AirEuropa ve  KLM -Air France ortaklığı olabilir.Bu tarz hava yolların anlaşmaları varsa aktarmalı uçuşlarınızda bagaj problemi yaşamazsınız.Aktarmalı uçuşlarda bazen plansız olabilir.Sizler Direkt uçuş almışsınızdır fakat bazı durumlarda aktarma yapmak zorunda kalabilirsiniz sizin planınız dahilinde değilse, kendiliğinden aktarmalı bir uçuş satın aldıysanız, bagajlarınızı dert etmenize gerek yok. Sizin herhangi bir talimat vermenize gerek kalmadan bavullarınız uçağınıza aktarılacaktır.Kısacası uçak bileti almadan önce  bunları araştırmanız gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir