Aksaray ilimiz aynı zamada Orta Anadolu Bölgesinde tarihi İpek Yolu‘nun önemli merkezlerinden biri konumunda yer almaktadır. Aksaray ilimizin adı daha önceleri Hitit tabletlerinde Kurşura İlk Çağda ise Garsaura olarak geçmektedir. Aksaray ismi ise Türklerin Anadolu’ya gelişi ile birlikte kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. Ayrıca yaklaşık olarak bin yıla yakın bir süredir tarihi adını muhafaza etmiş bir ilimizdir.
Aksaray’da Keşfetmeye Değer Mekanlar
Surlarla çevrilmiş olan bu kentin etrafında bulunan medrese, camii, çarşı ve hamamlarla kent daha da zenginleşmiştir. Önemli ticaret yolları üzerinde bulunan kentin keşfedilecek pek çok mekanı olmasının yanı sıra konum itibari ile de adeta günümüze ışık tutmayı başarmıştır. Aksaray gezilecek yerler denilince çeşitli dönemleri de bünyesinde barındıran bu şehirde sizlerde aradığınızdan daha fazlasını bulacağınıza emin olabilirsiniz.
Nora Antik Kenti
Hasan Dağı eteklerinde konumlanmış olan Nora Antik Kenti Aksaray’a yaklaşık olarak 30 km’lik bir mesafede bulunması itibari ile oldukça kolay ulaşım sağlamanız mümkün olacaktır. Kentin içerisinde çok sayıda kilise kalıntıları yer almakla birlikte daha önceleri kentin önemli askeri bir merkez konumunda kullanılmış olduğu bilinmektedir. Kentin Hasan Dağına olan yakınlığı sebebi ile her iki alanı da gezmek isteyenler için oldukça ideal bir seçim olacaktır.
Helvadere Gölü
Alabalık severlere büyük bir nimet olan Helvadere Gölü ismini bilindiği üzre Helvadere Kasabasından almıştır. Aynı zamanda seyir manzaralı olan bu göl sulama amaçlı olarak kullanılıyor olsa da etrafında birçok alabalık restoranları bulmak kaçınılmazdır. Aynı zamanda çevre köylerden binlerce doğal lezzetleri de satmak için gelen halktan alışveriş yapmadan hemen yakınlarında bulunan Hasan Dağına geçmeyiniz.
Aksaray Saat Kulesi
Saat kulesi çoğu illerimizde yer alan bizlere zaman yönetimini en güzel şekilde hatırlatan bu tarihi unsuru gördükçe mutlu olacak zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Kentin merkezinde bulunan kale 2014 yılında Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı tarafından inşa edilmiştir. Söylenenlere göre II. Abdülhamit bulunduğu dönemlerde saat kulesi emrini vermiştir. Bu durumdan etkilenen Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı bu emri yerine getirmek istemiş ve özellikle de gece ışıklandırmaları ile dikkat çeken bu Aksaray Saat Kulesi‘nin inşasında önemli rol oynamıştır.
Saratli Kırkgöz
Burası aynı zamanda bir yeraltı şehri konumundadır. Aksaray merkeze yaklaşık olarak 25 km’lik bir mesafe konumlanmış olmasından dolayı da siz ziyaretçilerinin kolay ulaşmasına imkan tanınmıştır. Üç katlı olan bu yapının 2002 yılında kapalı olan bir bölümü temizlik amaçlı yapılan kazı çalışması sonrası ortaya çıkarılmıştır. Mimarisi ve yapım şekli itibari ile Bizans esintisi sunmaktadır. Saatli Kirkgöz’e giriş ücretli olup giriş saatleri yaz ve kış saatlerine göre değişiklik göstermektedir.
Ihlara Vadisi
Ihlara kasabasında yer alan vadi yerleşim yeri olmasından ziyade dini bir merkez olarak bilinmektedir. Vadi’yi gezme şansı elde ettiğinizde o döneme ait dini inanışları temsil eden pek çok sayıda kilise de bulunmaktadır. Bu kiliselerde Hz. İsa’nın Doğumu, “Mısır’a Kaçış”, “Müjde”, “Ziyaret” gibi konuların işlenmiş olduğu freskler yer almaktadır. Savaş dönemlerinde gizlenme ve korunma amaçlı olarak kullanılan Ihlara Vadisi doğal yapısı itibari ile ibadet için oldukça uygun bir mekan olmaktadır. Vadide bulunan kiliselerin bazıları görünüm ve renk itibari ile siz ziyaretçileri tarafından oldukça dikkat çekici olarak görülmektedir.
Acemhöyük
Yeşilova köyünde konumlanmış olan bölgede yapılan arkeolojik kazılardan bahsedilecek olursa, ilk olarak Erken Tunç Çağı döneminde görülen yerleşim yerleri de baz alınarak boncuklar , damgalar, altın süs eşyalarından tutunda çanaklar ve fildişi yapıtların yanı sıra pek çok heykeli de bir ara bulmak mümkündür. Burası çok önceden en gözde maden üretim yeri olarak bilinmekteydi. Ayrıca Aksaray ilinin ilk kazı çalışmaları bu bölgede yapılmıştır. Bu görkemli yapıyı sizlerinde mutlaka ziyaret etmeniz önerilmektedir.
Eğri Minare
Aksaray’ın merkezinde bulunduğu haberini siz ziyaretçileri adına şimdiden vermiş olalım. Minare adını tahmin edildiği üzere eğri duran minaresinden almıştır. “Kızıl Minare” olarak da anılan minare kırmızı tuğla’dan inşa edilmiş olmasından dolayı bu isimle de anılmaktadır. Sultan I. Keyhüsrev tarafından yaptırılmış olan Eğri Minare yanından alan camii ise sonradan yaptırılmıştır. Her ne kadar İtalya’da bulunan Pisa Kulesine benzediği söylense de sizler bu kanıya yerinde keşfederek varabilirsiniz. Selçuklu mimarisinin tüm ihtişamını Eğri Minare de bulabilirsiniz.
Kanlı Pelit
Kanlı Pelit denildiğinde akıllara dev bir ağaç gelmektedir. Halk arasındaki rivayetlere göre 700 yıllık olan bu ağacın çeşitli güçlere sahip olduğu yönündeki inançlarıdır. Kış aylarında kayan araçların Kanlı Pelit’e çarparak durması sonucu ağaç bir nevi koruyucu şans unsuru olarak anılmaya başlanmıştır. Günümüzde hala ayakta duran bu ağaç Somuncu Baba Türbesi girişinde yer almaktadır. Bu gizemli ağacı sizlerde Somuncu Baba Türbesi ile birlikte aynı yerde konumlanmasından dolayı kolay ziyaret etme şansına sahip olmaktasınız.
Sümbüllü Kilise
Buranın aslında bir manastıra ait olduğu düşünülse de kilise’nin göze çarpan bir detayının da freskoları olduğu bilinmektedir. Toplu ulaşım araçları ile de ulaşım imkanı sağlanıyor olmasının yanı sıra sizlerin özel aracı olmasa dahi Sümbüllü Kilise‘ye kolay ulaşma imkanınız olduğunu da bildirelim. Alt kısmında kilise yer almakta iken, üst tarafına bir merdivenle ulaşılmasının yanı sıra burada sizi beşik tonozlu bir mekan sizi beklemektedir.
Güzelyurt Evleri
Bu evlerde ilk olarak Rumların yaşamış olduğu bilinmektedir. Kurtuluş savaşı sonrasında Yunanistan’daki Türkler Güzelyurt’a gelerek buraya yerleşmişlerdir. Aksaray şehir merkezine de oldukça yakın olan bu evlerin sağlamlığını ve o güzel mimarisini mutlaka görmeden Aksaray’dan ayrılmayınız. Kapadokya mimarisini andıran Güzelyurt evleri‘nin yarı kayaya oyma şeklinde olduğu göze çarpan bir diğer unsur olmaktadır.
Somuncu Baba Türbesi
Misafirleri adına her zaman dolup taşan Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi‘nin en ilgi çekici bölümü Somuncu Baba Çilehanesi olmaktadır. Ayrıca bu çilehaneler yıllarca kendileri ve talebeleri tarafından kullanılmıştır. Aksaray merkezde yer almasının yanı sıra Evliyalar Mezarlığı olarak bilinen Evrah Kabristanı içerisinde yer almaktadır.
Hasan Dağı
Erciyes Dağından sonra en büyük dağ kategorisinde yer alan Hasan Dağı’nın adeta eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu yerinde görerek bu duruma tanıklık etmeniz mümkündür. Aynı zamanda volkanik bir dağ olan Hasan Dağı doğa tutkunlarını tırmanış için bekler konumdadır. Ayrıca tırmanışınız esnasında dağ evi parkurunu kullanırsanız karşısınız da sizi Süt Kilisesi karşılayacaktır. Pek çok çiçek ve bitkinin kokusu da bu yolculukta sizlere eşlik edecektir. Özellikle de kış sporları kapsamında yoğun ilgi gören bölgede Aralık ve Nisan aylarında kayak yapmanız mümkündür. Yamaç paraşütü tutkunu iseniz de gökyüzüne birde Hasan Dağın’dan süzülmeniz tavsiyemizdir.