Anasayfa » Yazılar » Akçay’da Gezilecek Yerler

Akçay’da Gezilecek Yerler

Akçay’da Gezilecek Yerler

Akçay, Kaz Dağların ormanlar ile kaplı doğasıyla ve Ege’nin masmavi denizi ile birleşen önemli bir tatil beldesidir. Dünyanın en temiz havasını sunması ile birlikte gelen ziyaretçilerine huzur veren bir yerdir. İçerisinde yer alan doğal güzellikler ve tarihi yapılar burayı oldukça popüler kılıyor. Turistik yerlerden olmasının bir nedeni ise muhteşem güzel güzellikleri ve gezilecek yerleridir. Akçay hem tatil turizmi hem de sağlık turizmi açısından oldukça önemlidir. Termal suları ile pek çok hastaya şifa olmaktadır. Özellikle temiz havası sayesinde astım hastalarına çok iyi gelmektedir. Bu nedenlerden dolayı yıl içerisinde çok fazla yerli ve yabancı turist Akçay’ı tercih etmektedirler. En fazla ziyaretçi aldığı ay ise yazındır. Yaz aylarında buraya çoğu insan tertemiz havanın, masmavi denizin ve yemyeşil doğanın tadını çıkarmaya gelirler.

Burası sadece doğal güzellikleri ilde değil efsaneleri ve tarihiyle de bilinmektedir. Akçay, milattan önce 800 yıllarında burası Stoies olarak anılmaktaymış. Daha sonradan 1800’lü yıllarda Edremit ilçesine bağlanarak Akçay ismini almıştır. İçerisinde iki önemli Crysa ve Killa antik kentlerini de barındırmaktadır. Bulunduğu konum itibariyle o dönem ki uygarlıklar için burası oldukça önemli bir yermiş. Buraya yaşayan uygarlıklar askeri ve stratejileri ile oldukça gelişmişlerdir.  Ülkemizin ilk turizm beldelerinden olması ile birlikte 1980’li yıllarda ilk olarak gidilmeye başlamıştır ve daha sonralarından Akçay altın çağını yaşamıştır.Bu nedenden dolayı Ege bölgesinin popüler turistik merkezlerinden biri olmuştur. 

Akçay’da Gezilecek Yerler

Akçay’da Görülmesi Gereken Yerler

Saymakla bitiremeyeceğimiz güzelliklere sahip olan Akçay’da gezilecek yerler çok fazladır. Denizinin yanı sıra tarihi heykelleri, kaplıcaları, şelalleri, köyleri ve antik kentleri ile Akçay kesinlikle görülmesi gereken yerlerden biri olmaktadır. Buraya geldikten sonra nereye gideceğim diye düşünmek istemiyorsanız. Aşağıdaki yer alan Akçay’da görülmesi gereken yelere göz atmanız gerekiyor. Gelin hem tarihi hem de doğal güzellikler barındıran yerlere yakından bakalım.

Sütüven Şelalesi

Doğanın Akçay’a bir hediyesi olan Sütüven Şelalesi, eşsiz manzarası ve piknik alanları ile birlikte kesinlikle gezilecek yerler listesinde bulunuyor. Akçaya yaklaşık 8 metre, Zeytinliği köyüne ise 4,5 kilometre yol bulunmaktadır. 10 metrelik yükseklikten akan şelale gelen ziyaretçilerini büyülüyor. Macera ve seyahat severlerin mutlaka gitmesi gereken bu yerde daha pek çok doğal güzellik ile karşılaşacaksınız. 

Tahtakuşlar Etnografya Müzesi

Şaman kültürüne günümüze kadar taşımayı başaran Tahtakuşlar Etnografya Müzesi, ülkemizin çok kültürlü olduğunu gösteren yerlerden biridir. Türkiye’nin ilk özel etnografya müzesi olması özelliğini taşımaktadır. İçerisinde Orta Asya’dan Anadolu’ya geçen Türklere ait pek çok eşya bulunmaktadır. Edremit- Çanakkale yolu üzerinden bulunan müze Akça’ya yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Müze ilk olarak 1932 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmıştır ve o günden bugüne kadar daha hala ziyaretçi gelmektedir. Türklerin geçmişi hakkında oldukça fazla bilgiyi Tahtakuşlar Etnografya Müzesinden öğrenebilirsiniz.

Sarıkız Heykeli

Akçay’ın merkezinde bulunan Sarıkız Heykeli, efsanesinde geçen Kaz Dağları ile simgelenen bir hal almıştır. Heykelde bile Kaz Dağları tasvir edilmiştir. Efsaneye göre Edremit’in köylerinden birinde yaşamını sürdüren Sarıkız ismi ile güzeller güzeli ve iyi yürekli biri yaşıyormuş. Sarıkızın sevmeyenleri her şeyi itiraf etmesi ile birlikte babası onu İda Dağı’na bırakmıştır. Aradan belirli bir zaman geçince babası kızını görmek için gelmiş ancak kızını burada bulamamıştır. Babası kızı için su getirmek isterken elini tasına su doldurmak üzereyken kızının eridiğini anlamış. Daha sonradan ise bu heykeli Sarıkız ismi ile bilmektedirler. Merkezde yer alması ile birlikte mutlaka gidip görmeniz gereken bir heykeldir. 

Altınkum

Tatilcilerin vazgeçilmez plajı olan Altınkum, Akçay plajları arasında en güzelidir. Altın renginde kumları olduğu için burası Altınkum olarak anılmaktadır. Ege’nin mavi ve yeşil tonlarının buluştuğu denizin keyfini çıkarırken, bir yandan da çevresinde bulunan otel ve çay bahçeleri ile birlikte buradan hiç ayrılmak istemeyeceksiniz. 

Altınoluk

Akçay denilince akıllara ilk gelen yer olan Altınoluk, Edremit körfezinin kuzeyinde bulunur. İlçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan bu yer mavi plajları ve gezilecek yerleri ile oldukça meşhurdur. Burada denize girmek ayrı bir keyiftir. Eğer Akçay’a gidecekseniz mutlaka Altınoluk’a uğramanız gerekmektedir.

Pınarbaşı Piknik Alanı

Akçay’da gezilecek yerlerinden ardından rahatça dinlenebileceğiniz ve serinleyeceğiniz yer olan Pınarbaşı Piknik Alanı, Akçay’a 6 kilometre uzaklıkta Güre Köyü sınırları içerisinde yer alır. Milli parklarımızdan olan bu yer Kaz Dağlarının eteklerinin hemen altında bulunması ile birlikte yamaçlarından buz gibi soğuk su akmaktadır. Yemyeşil doğa içerisinde keyifli bir piknik yaparak aileniz ve arkadaşlarınız ile eğlenceli saatler geçirebilirsiniz. 

Zeytinli

Edremit ilçesi ile Akçay arasında yer alan Zeytinli, deniz turizmi açısından oldukça önemlidir. Plajları ile yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çeken tatil beldesi oldukça önemli bir turistik yerlerimizdendir. Özellikle Zeyitnli Rock Festivali ile dünya çapında tanıtılmaya başlamıştır. Ağustos ve Eylül ayları arasında Zeytinli’ye gelirseniz festivale katılmayı unutmayın. Dünyaca ünlü sanatçılara ev sahipliği yapan festival bu belde için oldukça önemlidir. 

Antandros Antik Kenti

Kaz Dağların güneyinde, Altınoluk beldesinin doğusunda yer alan Antandros Antik Kenti, Pelasg’ lar tarafından kurulmuştur. İçerisinde bulunan antik mezarlar ve görkemli kalesi ile M.Ö. 10.yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. 1989-1996 yılları arasında başlanan kazı çalışmalar günümüzde bile halen devam etmektedir. Burada çıkarılan mezarlar, mozaikler ve freskler Balıkesir Müzesi’ nde sergilenmektedir. Akçay’da gezilecek yerler listesinde bulunan antik kenti mutlaka ziyaret etmelisiniz. 

Akçay Kordonu

Beldeye adım atar atmaz gitmeniz gereken bir yer olan Akçay Kordonunda sıralı şekilde restoranlar, kafeler ve eğlence merkezleri bulunmaktadır. Sabah saatlerinde ve akşam saatlerinde rahatça gezip eğlenebileceğiniz bu yerde en önemli şeyse Ege denizin manzarası eşliğinde yemek yiyip güzel vakitler geçirebilirsiniz. Sahilin tertemiz havasını ciğerlerinize çekerek tatilinizin keyfini çıkaracaksınız. 

Kaz Dağları

Ege bölgesinin en önemli yerlerinden olan Kaz Dağları bölgenin oksijen deposudur. Akçay’ın hemen yanı başında bulunması ile birlikte ormanlar ile çevrilidir. En yüksek tepesi 1774 metre olup bütün Akçay’ı seyretmenize olanak sağlar. Doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Kaz Dağları, pek çok canlı türüne ev sahipliği yapmaktadır. Burası ilk olarak 1993 yılında milli park statüsü verilerek koruma altına alınmıştır. İçerisinde yer alan milli parklar ile burada çok güzel vakit geçirebilirsiniz. 

Akçay Nerede ?

Ülkemizde turizmin ilk adımlarının atıldığı belde olan Akçay, Ege Bölgesinin Balıkesir ilinin,Edremit ilçesi sınırları içerisinde yer alır. İlçe merkezine 8 kilometre uzaklıkta bulunup, belde sahil boyunca uzanır. Akçay’ın kuzeyinde Kaz Dağları, güneyinde Edremit Körfezi bulunmaktadır.

Akçay’a Nasıl Gidilir ?

Kara yolu, Hava yolu ve Deniz yolu ile ulaşım sağlayabileceğiniz Akçay’a İstanbul‘dan 7 saatlik bir yol ile ulaşabilirsiniz. Buraya dilerseniz Tekirdağ- Çanakkale ya da Bursa- İzmir yolundan ulaşım sağlayabilirsiniz. Ankara‘ya 640 kilometre, İzmir‘e ise 210 kilometre bulunmaktadır. Kara ve deniz yolunu tercih etmeyenler havayolu ile Balıkesir Koca Seyit Havalimanı’na İstanbul ve Ankara’dan hareket eden uçaklar ile kısa sürede ulaşabilirler. Havalimanına vardıktan sonra 17 kilometre uzaklıkta kalan Akçay’a taksi veya transferle ile rahatça gidebilirsiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir