Karadeniz Bölgesinin batısında, bağlı olduğu Düzce iline yaklaşık 55 kilometre uzaklıkta olan Akçakoca ,bölgede saklı bir cennet gibi ziyaretçilerini karşılıyor. Karadeniz’de bulunmasından dolayı yıl içerisinde çok fazla yağmur yapmaktadır. Bu yağmurlardan toprağa karışan her damla yemyeşil biz mucizeye dönüşerek harika doğasını oluşturuyor.Sarp kayalıkları,eski ahşap evleri ve köklü tarihi ile gezilecek bir çok yeri bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı yıl içerisinde birçok yerli ve yabancı turist buralara gelip tertemiz havayı içlerine çekerek burayı geziyorlar.
İstanbul ve Ankaraya’da yakın olması ile birlikte günübirlik çok fazla turlar düzenlenmektedir. Akçakoca halkı geçimini Turizmden ve Fındıkçılık ile sağlamaktadır. Kentte yerleşimin olmadığı her bölgede fındık ağaçları bulunmaktadır.
Binlerce yıl önce sahilinde parlayan kayalar ve kumlar bulunması nedeniyle buraya parlayan şehir anlamına gelen Dia Polis ismini vermişlerdir. Antik Çağlardan günümüze kadar doğal güzellikleri ile bilinen kent birçok farklı kültüre ev sahipliği yaparak da kültürel ve tarihi olarak gelişmiş bir yerdir.
Akçakoca Gezilecek Yerler Listesi
Büyük şehirlere yakın olması ile birlikte hafta sonunda yerli turistleri ağırlayan Akçakoca tatil yapılabilecek ideal yerlerden biridir.Tatiliniz boyunca mavi bayraklı sahilleri gezip görerek harika zamanlar geçirebilirsiniz. Ayrıca tarihi yerleri ile ve piknik alanlarında gezebilir, piknik yapabilirsiniz. Doğal güzellikler barındırmasından dolayıda çoğu turist burada trekking ve rafting yapmaktadır. Kültür Turizmin yanı sıra Spor Turizminde de oldukça gelişmiş bir kenttir. Türkiye’nin en zorlu rafting parkurlarına sahip olan Akçakoca yıl içerisinde birçok sporcuyu ağırlamaktadır. Kent içerisinde yer alan bu doğal ve tarihi güzelliklere yakından bakalım.
Tarihi Mahalle Evleri
Yeşil ve mavinin arasında huzurlu bir yaşama sahip olan Akçakoca ,Tarihi Mahalle Evlerinin pencerelerinden yemyeşil doğayı, diğerlerinden ise masmavi denizi görebilirsiniz. Akçakoca’nın tarihi hazineleri olan bu evler Yukarı Mahalle bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgede bulunan 160 tarihi ev belediye tarafından korunma altına alınmıştır. 200 yıllık geçmişe sahip olan bu evlerin bazıları tahrip olduğu için çok kez restore edilmiştir.
Dikdörtgen planlı ve tek katlı olan evler dar odalı ve geniş mutfaklara sahiptirler. Çok fazla pencerelere sahip olan bu evlerden harika manzaralar yansımaktadır. Taş temelli olan evler ahşap kaplamak olarak dönemin mimarisine uygun inşa edilmiştir. Turizme açılan evleri gezerken Akçakoca’nın eski zamanları gözünüzde canlanacaktır.
Akçakoca Merkez Camii
Sizi ibadete çağıran ,aynı zamanda görüntüsü ile hayran bırakan Akçakoca Merkez Camii, Türk ve modern mimarinin eşsiz bir örneğidir. Bu tarzda yapılan tek cami olma özelliğini taşıyan yapı 2004 yılında tamamlanarak ibadete açılmıştır. Mimarisi Selçuklu Kıl Çadırından esinlenerek yapılan cami dikkat çeken bir diğer özelliği de klasik çatı yerine sekizden bir şekilde çatısının olmasıdır. 31 metre yüksekliğinde ki kubbesine 58 metre yüksekliğinde iki minare eşlik ediyor. Ayrıca çevresinde sosyal alanlar için yerlerde mevcuttur. Düzce’nin en önemli yapılarından bu camiyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Fakıllı Mağarası
Şehir merkezine yaklaşık 9 kilometre uzaklıkta yer alan Fakıllı Mağarası, yer üstündeki mucizeler,Akçakoca’da yer altında da devam etmektedir. Çok uzun ve geniş bir yapıya sahip olan mağaranın 350 metrelik kısmı ziyarete açıktır.İçeri girdiğinizde kaygan zeminine ve dondurucu havasına dikkat edin. Her mevsim dondurucu havası olan mağaranın astım hastalarına iyi geldiği düşünülmektedir. Doğal dikit ve sarkıtlarla dolu olan mağaranın ev sahibi örümceklerdir. Her yanı saran örümcek ağaları mağaraya ayrı bir gizem ve korku katmaktadır.Ziyaretiniz sırasında hayran kalacağınız mağara Akçakoca’nın kesinlikle gezilmesi gereken yerlerden biridir.
Ceneviz Kalesi
Şehrin bilinen en eski sahipleri Trakya yolu ile Anadolu’ya geçen Traklar’dır. Sonrasında ise sırayla Roma ve Bizans İmparatorluğunun hakimiyetine giren şehir daha sonradan 13.yüzyılda Cenevizlilere yurt olmuştur. Cenevizliler burada birçok eser bırakmıştır.Bu eserlerden biri de Ceneviz Kalesidir. Burası Akçakoca’nın en bilinen ve en çok turist çeken yeridir.Kaleden geriye pek bir şey kalmasa da dikkatli bakarsanız, taşlarının yüzeyine sinen yaşanmışlıkları görebilir ya da Akçakoca’nın fethinden sonra surlara çıkıp Karadeniz’in nefesini içine çektiği ana kadar gidebilirsiniz.
2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girmiştir. Ceneviz ticaret yolu üzerinde bulunan kale, İstanbul’u ele geçiren Latin haçlı ordusu tarafından 1204-1261 yılları arasında yaptırılmıştır. İçinde bir su sarnıcının bulunduğu kalenin aynı zamanda dilek kuyusu olarak da bilinmektedir.Kalenin denize bakan ve birçok gülleye ve darbeye meydan okuyan duvarları restorasyonu için çalışmalar hala devam etmektedir. Bugünlerde mesire alanı olarak kullanılan kalenin batısında Karadeniz’in hırçın dalgalarının vurduğu bir mavi bayraklı plaj bulunmaktadır.
Kurugöl Kanyonu
Kent merkezine yaklaşık 14 kilometre uzaklığında bulunan Kurugöl Kanyonu,Kurugöl köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Harika manzarası ile burada her yıl doğa yürüyüşleri düzenlenmektedir. Asırlık kayın ağaçları ile oksijen deposu olan bu yerde birde şelale bulunmaktadır.
Aktaş Şelalesi
Akçakoca’ya yalnızca 11 kilometre ilerlediğinizde çağlayan suyun sesini duyabilirsiniz.Bu su sesinin kaynağı Aktaş Şelalesidir. Mavi ve yeşilin buluşması ile oluşmuş eşsiz bir yapıdır. Yaz aylarında debisi düşen su her mevsim buz gibidir. Trekking ve foto safari gibi doğa sporların yapıldığı bu alanda belirli bir mesafede düşen suyun oluşturuğu şelaleye hayran kalacaksınız. 50 metre yüksekliği olan şelalenin çevresinde yürüyüş parkuru bulunmaktadır.Buraya ulaşmak istiyorsanız uzun bir yol yürümeniz gerekmektedir.
Hemşin Köyü Camii
Cami şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Hemşin Köyünde yer almaktadır. Tarihi 150 yıllık olan cami,ilk katı taş malzeme, ikinci katı tamamen ahşaptan oluşan iki katlı bir camidir. Osmanlı Rus savaşı sonrasında 1877 yılında gelen Artvinliler tarafından yapılmıştır. Tarihi caminin en dikkat çeken özelliği ise çantı tipi mimarisidir. Tavan işçiliği ve ahşap yapısı ile görülmeye değer bir camidir.
Akçakoca Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Karadeniz’in Düzce ilinde bulunan Akçakoca’ya ulaşım oldukça kolaydır.Büyük şehirlere yakın olması ile birlikte birçok yerli turist ziyarete gelmektedir. Ankara’ya 275 kilometre, İstanbul’a ise yaklaşık 244 kilometre bulunmaktadır. Buraya özel aracınız ile ulaşım sağlayacaksanız, TEM otoyolunu kullanarak Düzceye ulaşabilirsiniz.Ardından Akçakoca’ya 38 kilometre ilerleyerek ulaşabilirsiniz. Diğer bir ulaşım alternatifi olarak da otobüs ile gidebilirsiniz. 2-3 saat süren otobüs yolculukları ile buraya rahatça ulaşabilirsiniz.