Anasayfa » Yazılar » Ağva Gezilecek Yerler

Ağva Gezilecek Yerler

Ağva Gezilecek Yerler

İstanbul’a yakınlığı ile de siz tatil sevenler için büyük bir avantaj olan, doğal güzellikleri ve tarihi ile büyüleyen medeniyetlerin geçiş noktası olan Ağva. Şile beldesinde bulunan bu yer. İstanbul’a yakın olmasına rağmen kendine ait özelliklerini ve dokusunu kaybetmemeyi başarmıştır. 

Yeşilçay ve Göksu derelerinde Karadeniz’e aktığı , doğal harika konusunda önemli bir yere sahip olan Ağva’da balık tutmayı,tarihi mekanları gezmeyi ve kumsal yürüyüşlerine hayran kalacaksınız.İstanbul’un yoğun ve stresli dolu hayatından hafta sonunda uzaklaşabileceğiniz harika bir seçenek olan Ağva’da gezilecek yerler listesine yakından bakalım. 

Şile Ağva Gezilecek Yerler Listesi 

İki nehrin arasında bulunan güzel belde de çevresindeki ve yakınlarındaki gidilebilecek yerlerin listesini sizler için hazırladım. Ağva’nın hem doğal mucizelerini hem de tarihine tanıdıklık edeceğiniz harika yerleri görüp buranın ne kadar kıymetli olduğunu anlayacaksınız.

Ağva Gezilecek Yerler

Saklı Göl

Ağva’da saklı cenneti arıyorsanız, bulabileceğiniz yer olan Saklı Göl’ü ziyaret edebilirsiniz.Şile’ye bağlı olan Karamandere Köyü’nün bulunan Saklı Göl, doğa harikası ile gelen bütün turistleri kendisine hayran bırakmayı başarıyor. Yem yeşil ve uzun bir ormanlık alanın tam ortasında yer alan göl etrafında sabah kahvaltısı ve çay içebileceğiniz güzel mekanlar bulunmaktadır. Gölden yansıyan cam gibi manzara arasında buradan ayrılmak istemeyeceksiniz ve ter temiz havasında bisiklet ve yürüyüş yapmak sizler için çok iyi olacaktır. Aracını buraya varmadan park etmeniz gerekmektedir.Ancak hemen sonrasında yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Şile Feneri

Dünya’nın aktif olarak görev yapan en büyük ikinci feneri olan Şile Feneri, 1856 yılında inşa edilmiştir. Ülkemizin en büyük feneri olma ünvanını taşıyan fener denizden yüksekliği 60 metredir.Kule yüksekliği ise 19 metreyi bulmaktadır.Ayrıca etrafa saçtığı ışık ise 35 mil kadar ileriyi gösterebilmektedir. Fenerin yapım amacı Kırım Harbinde Karadeniz’den gelen gemileri İstanbul Boğazına yönlendirmektir.Bu amacını ise hala günümüzde devam ettirmektedir. Buraya yapacağınız gezide fener içerisinde sergilenen eski el fenerleri, gaz lambaları gibi eşyaların sergilendiğini göreceksiniz. Öncelerinde 3 fitilli gaz lambaları kullanılan Fenerde 1968 yılından itibaren fener elektrik ile aydınlatılmıştır. Gittiğinizde görmeniz gereken yerlerden biridir.

Gelin Kayası ve Ağlayan Kaya

Ağva’ya sadece tatil için değilde burayı keşfetmeye geldiyseniz eğer kesinlikle görmeniz gereken yerlerden biri de Gelin Kayasıdır. Bu kayaya hem Gelin Kayası ve Ağlayan Kaya denilmesinin sebebi renginin bem beyaz olup başında duvak varmış gibi görünmesidir.Diğer isimde ağlıyor gibi durmasından kaynaklanmaktadır. Karadeniz hırçın sularının oluşturduğu bu kayaların manzaralarını çok beğeneceksiniz. Buraya ulaşmak istiyorsanız Şile Fenerinden Kerpe yönüne doğru giderek kolayca ulaşım sağlarsınız.

Hacıllı Köyü

Kasabada vakit geçirmekten daha fazla bir çok köyü de ziyaret edebilirsiniz.Bu köylerden biri olan Hacıllı Köyü , içerisinde bulundurduğu mağaralar olan ,Göller Vadisi,Ballıkayalar ve Gürlek’i ziyaret ettiğinizde buraya hayran kalacaksınız. Ayrıca bu köy sadece mağaraları ile değil şelaleleriyle de meşhurdur. Yüksek metrelerce akan suyu izlemesi insana gerçekten zevk veriyor. Yazın kuruyan derede yürümek kolay olsa da burayı ilkbaharda görmek sizlere daha fazla keyif verecektir. 

Kilimli Koyu

Şile’ye sadece 15 dakikalık bir mesafede bulunan Kilimli Koyu, çok fazla ziyaretçi tarafından bilinmeyen ve doğasını çok güzel koruyan bir yerdir.Burada denize girmek çok daha farklı bir deneyim yaşatmaktadır. Beyaz renkli büyük kayaları ile Kerpe ile Kefkeni andıran Koy, sizleri hayattan soyutlaştıracak ve buradan ayrılmak istemeyeceksiniz.Koy de denize girmek sandığınız gibi zor değildir.Dalgasız ve sakin olan denizde yüzmek için can atacaksınız. Burada buraya gittiğiniz mutlaka tepedeki restoranda taze deniz ürünlerinin ve manzaranın tadını çıkarmalısınız. 

Ocaklı Kale

Şile Fenerin hemen yakınlarında olan Ocaklı Kale, tarihi keşfetmek için bire birdir. Şile Kalesi olarak da adlandırılan bu kale eski zamanlarda Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Yakın zamanda çok iyi bir şekilde restore edilmiş ve orijinal görüntüsü bozulmamıştır. 12 metre yüksekliğe sahip olan kalenin yapım amacı ise dışarıdan gelebilecek düşman tehlikelerine karşı askerlerin güvenli bir şekilde nöbet tutmasıdır. 

Kadırga Koyu

Kilimli Koyunun hemen yanında bulunan Kadırga Koyu ise aynı diğer Koy gibi içerinde bir çok doğal güzellik barındırmaktadır. Karadeniz’in hırçın sularından arınan ,sakin deniz suyu ile etkileyici büyüklükte olan kayalıkları ile meşhur olan bu yerde yüzmenin keyfini çıkaracaksınız. Kadırga Koyu Büyükbucaklı Köyü’nün 1 kilometre kadar kuzeyinde bulunmaktadır. Diğer koy gibi ziyaretçiler tarafından çok fazla bilinmeyen koy doğal güzelliklerini hala korumaktadır. Denize girdikten sonra amfi tiyatro şeklindeki kayalıklarında güneşlenebileceğiniz koyda harika bir gün geçireceksiniz.

Göksu Deresi

Merkezin yerleşim bölgesinin batısında kalan Göksu Deresi,Ağva’nın etrafında bulunan iki nehirden birisidir. Derede ilerisine gittikten sonra sakin bir yerde yüzebilirsiniz.Balık türün ile de zengin olan derede balık tutabilir,tekne turlarına katılabilir ya da sahil kısmından bisiklet ve yürüyüş yapabilirsiniz.Buraya gittiğinizde yeşillikleri ile büyüleneceksiniz.

Yeşilçay Deresi

Yukarıda da bahsettiğim Göksu Deresinden daha hareketli olan yer Yeşilçay Deresi, Ağva’nın doğu bölgesinde yer almaktadır. Nehrin berraklığından ve temiz olmasından dolayı  burada da katılabileceğiniz tekne turları ile kendinize iyi hissedebilirsiniz.Küçük çay bahçelerine ve restoranlara ev sahipliği yapan derede gece hayatı çok güzel geçmektedir.Bir çok ziyaretçi bu restorantlarda eğlenmektedirler. 

Ağva Plajı

Ağva’nın iki nehrinin döküldüğü yerde olan Ağva Plajı, bir çok yerli ve yabancı turisti çekmektedir. Bir çok turistin buraya akın etmesinin bir sebebi ise merkeze yakın olmasıdır. 3 kilometre uzunluğa, 100 metre genişliğe sahip olan plajı çevresindeki bir çok restorant sayesinde s ve tuvalet, soyunma kabini, şezlong, şemsiye kiralama gibi olanakları nedeniyle Ağva’yı gezerken mutlaka buraya uğrayıp deniz,kum ve güneşin tadını çıkarmalısınız. Denizde yorulduktan sonra çay bahçelerinden gün batımını izlerken çaylarınızı yudumlayabilirsiniz. 

Ağva Hisar Tepe

Bizans döneminden olduğu düşünülen kale kalıntılarının bulunduğu tarihi yer olan Hisar Tepe , hem tarihi ile hemde doğal güzellikleri ile sizlerin ilgisini çekecektir. Kale hakkında çok fazla bilgi olmasa da Bizans döneminde inşa edildiği düşünülmektedir. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Ağva ,Doğu Roma İmparatorluğuna da şahit olmuştur.Ne yazık ki kale günümüzde ayakta değildir.Sadece kalıntıları ile yetiniyoruz ancak buraya mutlaka gezi listenize eklemelisiniz.

Kalemköy

Ağva’nın en eski yerleşim yerlerinden bir olan Kalemköy, Ağva tarihi hakkında bir çok bilgi içermektedir. Roma döneminden tutun,Hitit uygarlığına ve en son olarak Osmanlı dönemine ait bir çok kalıntıyı burada görmek mümkündür.Sadece deniz olarak değilde tarihi açıdan da bir çok şey öğrenebileceğiniz Kalemköy’ü ziyaret etmeyi unutmayın.

Ağva Nerede ve Nasıl Gidilir?

İstanbul’a yakın olması ile bilinen Ağva, Şile ilçesinde yer almaktadır.. Şile’nin bir beldesi olup bölgenin kıyı kesiminde bulunur. İstanbul’un şehrinin yoğun ve stresli hayatından uzaklaşıldığı yer olarak da bilinir.Sizde bu iş dolu ve stresli hayattan muzdaripseniz kesinlikle gezip görmeniz gereken yerlerden biridir.Ulaşım çok kolay olan Ağva’da  İstanbul’a kara yolu ile yaklaşık 2 saat uzaklıktadır. Ağva’ya özel aracınızın aksine otobüsler ile de gitmek mümkündür. Üsküdar’dan çıkan 139A numaralı otobüse binerek Ağva’ya tek taşıt kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. 

Ağva Konaklama

Bu kaçış noktasında bir kaç gece konaklamayı düşünüyorsanız, bölgede her bütçeye uygun otellerde konaklayabilirsiniz.Gezilecek yerlere de yakın olan otellerde gezilerinizde sizlere büyük bir avantaj sağlayacaktır.Sizler için bir çok oteli listelidim. Liste aynen aşağıdaki gibidir :

  • Beyaz Konak Otel 
  • Green River Hotel 
  • Riverside Otel
  • Ağva Defne Hotel
  • Ağva Masal Evi
  • Sevimiz Pansiyon
  • Tartaruga Motel
  • Vira Bungalow 
  • Acquaverde Otel
  • Ağva Nehir Evi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir