Anasayfa » Yazılar » Cerbe Gezilecek Yerler

Cerbe Gezilecek Yerler

Cerbe Gezilecek Yerler

Tunus’ta, Gabes körfezi içinde bulunan ada, 514 kilometrekarelik yüz ölçümü ile Kuzey Afrika’nın en büyük adası konumundadır. Star Wars filminin 1977 yılındaki ilke çekimlerinin yapıldığı ada, turist akınına uğramaktadır. Cerbe gezilecek yerler yazımıza başlarken önce bu cazibe merkezi adayı yakından tanıyalım.

Cerbe Hakkında Bilgiler

Kuzey Afrika’nın en büyük adası olması özelliği dışında dünyanın en eski sinagogu olan El Garibe sinagogu bu ada üzerinde yer almaktadır. En büyük kendi Humt-Suk’tur. Müslüman halkın dışında azınlık olarak Yahudiler yaşamaktadır.

1519 yılında Oruç Reis tarafından fethedilen adanın köklü bir tarihi vardır. Tunus’tan 500 kilometre uzakta olan adanın tarihi açıdan da büyük önem arz ettiğini de belirtmeliyiz. Cerbe adası, tarihi boyunca pek çok önemli olaya tanıklık etmiştir. Roma ve Kartaca egemenliğinde de yaşayan ada, Bizans imparatorluğunun elinde iken İslam kuvvetleri tarafından fethedilmiştir.

Önemli konumu nedeniyle vazgeçilemeyen ada, en ihtişamlı dönemini Akdeniz’in Türk gölü haline getirilmesi ile Osmanlı döneminde yaşamıştır. Cerbe’nin Osmanlı tarafından fethinin ardından Trablusgarp beylerbeyliğine bağlanan ada, uzun zaman Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Cerbe’nin diğer ismi Djerba’dır.

El Garibe sinagogu üzücü bir olaya da sahne olmuştur. Yahudi halkın haç merkezi olan sinagogda 2002 yılında bir terör saldırısı düzenlenmiş ve çok sayıda kişi yaşamını yitirmiştir. Bu olay bir süre dünya gündeminde de kalmıştır.

Cerbe Adası’na Ne Zaman Gidilir?

Kurak ve sıcak bir iklimi olan Cerbe adasına yılın her mevsimi gidilebilir. En soğuk döneminde bile çok az yağış alan Cerbe, kış seyahatleri için de oldukça uygundur. İstanbul’dan Cerbe’ye 6 saatlik bir uçuşla gidilebilir. Doluluk oranının artığı yaz aylarında ve festivallerin olduğu zamanlarda uçak bilet fiyatları ve kalacak yer ücretleri artış göstermektedir. Cerbe havaalanı ile Cerbe merkezi arasında 10 dakikalık bir mesafe bulunmaktadır ve ulaşım çok kolay sağlanır. Cerbe’de 90 güne kadar vize muafiyeti vardır. Cerbe gezilecek yerler listemize başlamadan önce adaya gitmek için gereken 5 nedenimize bakalım.

Cerbe Gezilecek Yerler

Cerbe’ye Gitmek İçin 5 Neden

Cerbe adası tarih açısından önemli bir kenttir. Doğal güzellikleri de olan bu adaya gitmek için nedenlerimizi kısaca sayalım.

  • Cerbe, tarihi açıdan önemli bir kenttir. Osmanlı hakimiyetinde de kalan ada tarihi açıdan görülmesi gereken güzellikleri de bünyesinde barındırır.
  • Cerbe adasında uzun ve birbirinden güzel sahiller bulunmaktadır. Deniz turizmi açısından çekim merkezidir.
  • Cerbe festivalleri, farklı alanlarda yapılmaktadır. Özellikle bu festivaller zamanında gidilmesi önerilir. Festivaller bir yeri tanımak için en ideal ortamlardır.
  • Tunus’un yöresel lezzetlerini tatmak için en ideal yerlerden biridir.
  • Ekonomik alışverişin adresi olan adada, pek çok ürünü çok ekonomik fiyatlarda bulabilir, keyifli alışverişin tadını çıkartabilirsiniz.

Cerbe Gezilecek Yerler

Özellikle Osmanlı dönemi hakimiyetinde kaldığı için Türkler açısından tarihi önemi büyük olan Cerbe, doğal ve geniş sahilleri ile deniz sevenlerin akınına uğramaktadır. kendine özgü güzellikleri ile Cerbe gezilecek yerler rehberliğimize başlayalım.

El Garibe Sinagogu

Dünyanın en eski sinagogu olan El-Garibe, Yahudi vatandaşların ve tüm dünyadan gelen Yahudilerin hac merkezidir. Humt- Suk’a bir kaç kilometre mesafededir. Geçmişi 2000 yıl öncesine dayanan sinagogun yanında 366 cami ve mescit bulunur.

El Garibe sinagogunda 2002 yılında tören sırasında yapılan terör saldırısı sırasında pek çok kişi yaşamını yitirmiştir.

Guellala Müzesi

Guellala, Cerbe’nin güneyinde yer alan bir kasabadır. Kasaba çömlekçileri çok ünlüdür. Guellala müzesinde popüler Cerbe geleneklerine ait yaşam tarzlarının tanıtıldığı geleneksel kıyafetleri ile de kendinizi Cerbe adasının bir sakini gibi hissedeceksiniz. Oldukça otantik bir müze. Cerbe’nin günlük yaşamına dair bilgilere ulaşabileceğiniz bir yer.

Kser ben Ayed

Bir zamanlar görkemli bir tarihe tanıklık etmiş Kser ben Ayed sarayı şu anda kalıntı halinde. Küçük atölyeleri, misafir odaları ve sığınakları ile dönemin yaşam tarzı hakkında bilgiler veriyor. Gereken özen pek gösterilmemiş biraz yalnız bırakılmış bu kalıntıları görüp tarihin üzerinde kıymetli bir gezinti yapabilirsiniz.

Djerbahood

Cerbe gezilecek yerler listemizde mavi-beyaz cenneti var.Beyaz ve mavinin buluştuğu evleri, olağanüstü mimarisi ile ünlü bu yer, Erriadh şehrinde bulunmakta. Evlerin duvarlarını süsleyen sanat eserleri ve duvarlardan sarkan çiçekler ve muhteşem güzel çiçek açmış ağaçlar insana büyülüyor. 30 farklı ülkeden 150 tasarımcının eserinin buluştuğu kasaba tıpkı bir açık hava sanat galerisi gibi. Cerbe adasının en çok turist çeken bu yerine muhakkak gidilmeli. Sokaklarında gezerken ruhunuzun dinlendiğini hissedecek ve kendinizi kaybedeceksiniz.

Fort Borge El Kalesi

Başkent Humt- Suk’un kuzeyinde bulunan kale, limanın üzerinde yer alıyor. Gazi Mustafa kalesi olarak da bilinen kalede Gazi Mustafa’nın mezarı da bulunmakta. Cerbe tarihinde önemli bir yere sahip olan kalede bekçi galerileri mevcut. Tarihi 16. yy’a kadar uzanan kale, dikdörtgen şekilde yapılmıştır. Hendek ile çevrilen kalenin içinde hücreler ve bir de cami bulunmaktadır.

Jama Camii

Tipik adaphite mimarisi örneklerinden biri olan cami ada içindeki 366 cami içinden en bilinenidir. Farklı mimari yapısı ile dikkat çekmektedir. Adanın tarihi ve kültürü bakımından ziyaret edilen yerlerin başında gelir.

Ranch Adada Djerba

At sırtında ve deve sırtında adada yapılan gezi, harika gün batımı izleme şansı ve tekne turları ile açık hava aktivitelerinin yapıldığı bir yer. Turkuaz denizinde yapacağınız tekne turlarında yunuslar da size eşlik ediyor. Bu arada bir not düşelim. Gezintiye çıktığınız atlar çok seviliyor, çok özenli ve güzel bakılıyor.

Djerba Explore ( Hayvanat Bahçesi )

Cerbe gezilecek yerler listemizde son durağımız timsahların bolca olduğu hayvanat bahçesi. Timsahları seviyorsanız işte size muhteşem bir ortam. Kocaman timsahları ve yumurtasından çıkarken minik timsah yavrularını görebileceğiniz hayvanat bahçesi farklı bir mimariye sahip. Timsahlar harici eşek, kaplumbağa, iguana gibi pek çok hayvanı da görebilir, Cerbe kültürünü yansıtan müzesini ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir