Anasayfa » Yazılar » Çanakkale’nin Neyi Meşhur ? Çanakkale Mutfağı

Çanakkale’nin Neyi Meşhur ? Çanakkale Mutfağı

Çanakkale’nin Neyi Meşhur ? Çanakkale Mutfağı

Sınırlarımız içerisinde ülkemizi kurtuluş savaşında simgeleyen ve sembol haline gelmiş olan Çanakkale şehrimizin meşhur yemeklerini aslında diğer köklü tarihi olanlara kıyasla fazla anlatamıyor olsak’da yöresine has güzel bir mutfağı mevcuttur. Bin derde deva olabilecek nitelikte olan Patlıcan’dan tutun evde yapılabilecek ev yemeklerine kadar bir çok türü vardır. Çanakkale’nin meşhur olan yemekleri arasında çorba türü daha yaygın olarak yapılıyor. Başka yörelerin yemeklerini yapıp denemeyi seven ev hanımları için birebir yemekleri çok basit yapılabilir olmasının yanı sıra aynı zamanda Çanakkale mutfağına has olduğu için lezzetlidir de.

Çanakkale’nin Meşhur Yemekleri

Denize yakın bir coğrafi konumda olması deniz mahsullerinin bolca tüketilmesine neden olmuştur. Hatta bunun getirdiği güzellikler arasında İzmir midyesine benzer kültürde olan Midye dolma dahi Çanakkale mutfağına katılabilir niteliktedir.

Çırpma (Fırında Ispanak)

Yaz sofralarının olmazsa olmazı yeşilliklerden olan ıspanağın en güzel hali diyebiliriz Çırpma yemeğine. Çanakkale’nin mutfak kültüründe denizden beslenen tarım alanlarından taze gelen ıspanak, tuz ve soğanın birleşimi ile çok faydalı bir yemek ortaya çıkmış. Fırında yeşil soğan, ıspanakla birlikte yenmeye müsait olan baharatlar ve ıspanağı fırında pişirme yöntemi ile ortaya çıkmıştır, bazı restoranlarda bulunmaktadır.

Şevketi Bostan Yemeği

Yerel halk tarafından yapılan bu yemeğin bir diğer adı ise yumurtalı tiken olarak bilinmektedir. En uç kısmı yenmeyen ilginç bir bitki olan Şevketi Bostan’dan yapılan yemek Yumurtalı tiken gene Çanakkale’nin olmazsa olmazlarından soğan içermektedir. Soğanları zeytinyağı ile değil ayçiçek yağı ile kavrulduğu ve yumurtaya bulanmış bir şekilde servis edildiği yemektir. Genellikle sabahları tercih edilen Yumurtalı Tiken restoranların menülerinde nadiren yer alırken köy halkının yegane yemeğidir.

Melki Köftesi

Dağların derinliklerinden toplanılan Çıntar (Melki)’den yapılarak köftesi hazırlanır. Harcın içinde klasik köfte harcı bulunmaktadır. Melki size köftesiyle birlikte kendisini sevdirecektir buna eminiz çünkü tadı tek başına yenmesinin yanı sıra daha güzel. Baştan aşağı Çanakkale’nin zengin yemeği olan Melki köftesi kesinlikle denemeye değer bir besin. İçerisinde faydalı yağlardan olan zeytinyağı ve klasik baharat olan köfteyi yediğinizde hem sağlığınıza olumlu etki edecek, hemde seveceksiniz.

Lüfer Pilavı

Karadeniz’in hamsi pilavı ile ünlü olan Trabzon şehrinden hallice Marmara denizinin balıkları ile bol proteinli lüfer pilavı yapılıyor. Lüfer balığını pilavla kaplayarak birbirlerinin lezzetini sonuna kadar aktarmaları beklenir adeta. Balık türlerini illa Karadeniz’den yemelisiniz algısını kıracak derecede güzel bir pilavdır. Zeytinyağı, pilav ve lüfer balığı ile yapılmaktadır. Çanakkale’nin deniz manzaralı balık restoranlarının menülerindeki en favori yemektir.

Çanakkale’nin Neyi Meşhur ? Çanakkale Mutfağı

İskorpit Çorbası

Şaka değil, burada balığın çorbasını bile yapıyorlar. Üstelik balıkla güzel gidecek en iyi malzemeleri içine koydukları için hem protein deposu hemde inanılmaz bir tada sahip. Üstelik içinde birde domates olduğundan dolayı ham halinde çok fazla tadı olmayan İskorpit’i bambaşka bir hale getiriyor.

Çanakkale’nin Meşhur Sardalyası

Kimi sever, kimi sevmez. Fakat bu yemek eğer aşırıya kaçmadan tüketilirse yiyen kişi için güzel bir vitamin ve besin kaynağı olabiliyor. Denizden taze taze çıkartılmış sardalyeleri tamamen temizlenmesi için birkaç saat bekletiyorlar ve ardından tuzlayıp sanki bir balık turşusu imiş gibi hale getiriyorlar. Normal tuz değil, kaya tuzu kullanılmalıdır. Çanakkale’nin merkez kısımında bulunan “Sardalye” adındaki restoranından’da anlaşılacağı gibi şehrin en meşhur ve Sardalye yemeği tüketilebilecek en iyi büfesi orasıdır. Dışarıdan uzunlamasına büfe sandalyeleri ile yemek istediğiniz kadar Sardalyeleri sipariş edebiliyorsunuz. İsterseniz paket halinde yada toplu’da alabileceğiniz menülerde mevcut oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir