Ülkemizin en yeşil yerlerinden olan Bursa, Osmanlı medeniyeti için oldukça önemli idare ve yerleşim yeri olmuştur.Doğal güzellikleri ve sahip olduğu tarihi eserleri ile bizleri büyüleyen Bursa Yeşil Cami içerisinde bulundurduğu çinilerden gözlerimizi alamıyoruz.Adını her yönü ile hak eden caminin içinde yer alan mavi ve yeşil çinileri ile Ülkemizde ki bir çok camiden kendini ayırmaktadır.
Bursa Ulu Cami‘den sonra çok fazla ziyaretçi alan Yeşil Cami,inşaatı 1419 yılında tamamlanmıştır. İçerisindeki süslemeleri yapan Nakkaş Ali ‘nin ismi cami kitabesinde yer almıştır. Cami’nin inşaatı sırasında hükumet konağı olarak da kullanılmak istemiş ancak cami bittikten sonra bu harika mimari yapıyı bozmak istememişlerdir. Ne yazık ki cami içerisinde önceki dönemlerde bir çok çini çalınmıştır ve restore edilen çinilerde öncekilerin canlı renklerinden olmadığı için içerisinde biraz tuhaf durmaktadır.Yerli ve Yabancı turistlerin gözde merkezlerinden olan Bursa Yeşil Cami’nin bölümlerini inceleyelim.
Bursa Yeşil Cami ve Külliyesi Bölümleri
Osmanlı mimarisini çok güzel bir şekilde yansıtan Yeşil Cami, iki kattan oluşan muazzam bir yapıdır.Ters T planı şeklinde inşa edilen caminin ana kapısında çok güzel oymalar ve süslemeler yer almaktadır. Bizans başlıklı olan iki sütunun arasından geçip ibadet alanına çıkmaktadır. Bu raya çıkmadan camide iki oda bulunmaktadır.Döneminde bu odalar çok mesele olup tartışılmıştır. Minareler 1855 yılında ki deprem ile yıkılmıştır.Günümüzde restore edilen ancak yeşil çiniler ile kaplı olmayan minareler bulunmaktadır.
Yeşil Türbe günümüze kadar hiç bir şekilde çinilerine ulaşamayan eşsiz mimarisi ile ön plana çıkan türbede hala restorasyon çalışmaları devam etmektedir.İmaret kendi döneminde aşevi olarak da kullanılmaktaydı ve yoksullara buradan yemek verilirdi.Kesinlikle bu yere uğrayıp içindeki çinileri görmelisiniz.
Yaklaşık yüz metre ilerisinde bulunan medrese ve hamamda caminin bölümü olarak geçmektedir. Sultaniye Medresesi’nin duvarları tuğla ve ve kesme taşlardan meydana gelmiştir. Dikdörtgen bir avlunun üç taraftan kubbeli revaklarla çevrili olduğu medresenin diğer yönünde ise büyük bir kubbeli dershane, iki yanında öğrenci odaları yer almaktadır.Medresenin avlusunun tam ortasında fıskiyeli bir havuz yer almaktadır.. Fatih Sultan Mehmed döneminde yapıldığı düşünülen külliyenin hamamından ise günümüze kadar hiç bir izi ulaşmamıştır.Keşke günümüzde restore edilip eski hali ile görebilsek.
Bursa Yeşil Cami Tarihi
Osmanlı mimarisinden miras kalan Bursa Yeşil Cami ,1378 – 1391 yılları arasında İznik’te inşa edilmiştir.Hacı Musa tarafından yapılmış olan caminin banisi Çandarlı Halil Paşa’dır.Günümüzde de faaliyetlerini devam ettiren Bursa Yeşil Cami içerisinde 2000 kişilik yer barındırmaktadır. İbadete açık olarak her geçen gün ziyaretçisi sayısını artırıp insanları camiye teşvik etmektedir. Bursa şehri Osmanlı döneminde incelendiği zaman hep bir idari başkent konumunda bulunmaktadır. Geçmişten günümüze ipekçilik başta olmak üzere pek çok endüstri için önemli bir merkez olmuştur. Ticaretin eksik olmadığı Bursa’da günümüzde hala o tarihi eski dokusunu bizlere yaşatmaktadır. Türbeler, camiler ve diğer eserler incelendiğinde kendi has dokusundan da mutlaka bir iz barındıran Cami ,Bursa için çok önemli bir konumda yer almaktadır.
Bursa Yeşil Cami Nerede ve Nasıl Gidilir ?
Bursa’nın yeşil mahallesinde yer alan Yeşil Cami’ye ulaşım oldukça basittir. Bursa içerisinden yerel ulaşım alternatifleri rahatlıkla kullanabilirsiniz BURULAŞ otobüsleri camiye direkt olarak gitmektedir.Bunlara alternatif olarak travmayı da kullanarak rahatça ulaşabilirsiniz.Ben Ulu Cami’den yaklaşık 20-25 dakikalık mesafede yürüyerek, ulaştım ancak eğer yolları bilmiyorsanız bu yöntemi denemeyin. Mutlaka gezmeniz gereken yerler listesinde olan Yeşil Cami mimarisi ve tarihi ile sizleri büyüleyecektir.
Bursa Yeşil Cami Fotoğrafları
Her mekanda olduğu gibi Bursa gezilecek yerler‘de inanılmaz şaibeli dini turistik mekanlarından olan Bursa Yeşil Caminin fotoğraflarını sizlere aktarıyoruz. Son derece kaliteli 1080P HD görüntü kalitesi ile çekilmiş olan bu fotoğrafları isterseniz bilgisayarınıza indirebilir yada linki yer imlerine ekleyip bakmak istediğiniz zaman giriş yapabilirsiniz.
Yeşil Türbe
Yeşil Türbe’de Yeşil Caminin hemen yanı başına bulunmaktadır. Dinimizde Camilerin içinde veya yakınında türbeler olduğu için Yeşil Caminin yanına Yeşil Türbe yakışır. Bu türbenin mimari olarak yapılma amacı Sultan Mehmed Çelebi’nin ölümüne yakışır bir türbe olması için değil, Osmanlı’nın yıkılış dönemine yakın ve büyük darbeler almasından sonra hala direndiğinin göstergesi olması için yapılmıştır. Türbe, bitişiğindeki Cami’den daha uzundur.
Yeşil Türbe Neden Mavi ?
Bursa Yeşil Türbenin mavi olma sebebi ise tamamen restorasyon çalışmaları ile ilgilidir. Dışı zarar gördüğü için restorasyon yapılırken mavi bir boya kullanılmıştır. Fakat böyle olduğuna aldanmayın, Yeşil Türbenin içi 1864 yılının başına kadar halk arasında’da renginden ötürü aldığı ismi gibi yeşildi. Deprem afeti sonucunda çok yüksek derecede hasar gören türbenin restorasyon çalışmalarında dizaynı baştan aşağı değiştirildi ve halkın ona verdiği “Yeşil Türbe” ismi tarihe karışmasa’da görüntüsüne rağmen böyle denmesi tuhaf bir hal aldı.
Yeşil Türbe ve Yeşil Cami’nin Sırları
Yeşil Türbe ve Bursa Yeşil Cami’nin sırları, bilinmeyen gizemli özellikleri oldukça fazladır. Bursa’nın dini eserlerinin her birinde olduğu gibi bu dini başyapıtta büyük bir akıl ile inşa edilmiştir. Ters bir T planı ile inşa edilen bu yapıt, dini ve dünyevi işlere göre sıralamayla odaları inşa edilmiştir. Her oda’da hemen yanındaki odadan daha fazla dini iş yapılmaktadır. Normalde Yeşil Cami ilk yapıldığında bir “Cami” değildi. Lakin 1864 yılında restore edildikten sonra minber koyularak hem Cuma namazlarının kılındığı, hemde 5 vaktin imam ve cemaat eşliğinde kılındığı bir Cami oldu. Caminin orta kısmında Ulu Camii’de ve hatta ve hatta Bursa’daki tüm Camilerde’de olduğu gibi bir fıskiye vardır. Bu fıskiyenin yapılma sebebi, Osmanlı padişahlarının ve devlet büyüklerinin Padişah mabedinde uzun yaşam sürdüğü için burada konuşulan konuları namaz kılmaya gelen insanların işitip’de namaz kılarken kafaları karışmaması için yapılmıştır. Su sesi, odalarda konuşan kişilerin sesini bastırarak namaz kılanların sadece su sesini duyup meftun ve rahat olup namaz kılmalarına vesile olmaktadır. Çünkü bu Cami aslında ilk yapıldığında gerçek bir saraydı ve mimarisi’de Osmanlı saray mimarisine çok benzerdi. Batı kısmında Padişah mabedi bulunmaktadır. Sultan Mehmet Çelebi’den sonra yapılan bu mabet padişah ailesi tarafından saray olarak kullanılmakta ve burada günlerce tatil niyetinde yaşamaktaydılar. Yeşil Camideki ayet ve hadis tabelaları tamamen dönemin seyrine göre hazırlanmıştır. Osmanlı Fetret döneminde iken kurulduğu için dönemin hararetine göre Komşu komşuya eziyet etmesin gibi toplumun refahına yönelik hadis-i şerifler yazılıp insanların buraya geldiğinde otomatik olarak okuyup tembih olması sağlanmıştır.