Anasayfa » Yazılar » Birgi Gezilecek Yerleri ve Gezi Rehberi

Birgi Gezilecek Yerleri ve Gezi Rehberi

Birgi Gezilecek Yerleri ve Gezi Rehberi

Tarihinin 8 asrı aşıp buralara gelene kadar 3 uygarlık, 1 imparatorluk, 2 ülke değiştirmiş Birgi ilçesi, eski dünya kültürlerinin birleştiği yerdir.Milattan sonraki sıfıra yakın yüzyıllarda yapılmış olan eserleri seviyor musunuz ? O zaman Birgi’ye gitmek için çok fazla sebebiniz var demektir.İnanılmaz bir koruma ile en az dokunularak o eskimiş duvarlarına yeni nesil işçilik kullanılmadan ham hali ile turistlere açıktır.Birbirinden çok farklı medeniyetlerin, dinlerin ve kültürlerin bir arada birleştiği nadir yerlerden olan Birgi’nin çok fazla gezilecek yeri vardır.

İzmir – Birgi’de Mutlaka Görmeniz Gereken Tarihi Eserler

Birgi ilçesinde geriye dönüp baktığınızda inanılmaz bir tarihi görüyorsunuz.Yüzlerce savaşın, onlarca komutanların burayı alma isteği ile can verdiğini, henüz geçen ki yüzyılda dönen savaşlarda can düşmanı olan Yunanistan’ın burayı alamayınca ortadan kaldırma girişimlerinin kalıntılarını bile görebiliyorsunuz.Birgi, her sokağında nostalji ve tarihi kırışık biçimde içermektedir.Roma imparatorluğunun başında olduğu 11. Yüzyılda inşa ettiği tarihi eserler vardır.Persliler dahi Roma’dan önce burada bulunup savaşlarda Romalılardan etkilendikleri için Birgi’de bu kültür ticaretini eserlerinden anlayabilirsiniz.Son dönemlerde İzmir’e gelen turistlerin tur bitimine kadar mutlaka gittiği destinasyon Birgi olmuştur.Özellikle kurtuluş savaşından sonra Avrupalıların buradaki tarihi canlı canlı görmesiyle gösterilen rağbet artmıştır.

1.İmam-ı Birgivi Türbesi

Buraya gitmemenizi öneririm.Birgi’deki en saçma, hatta bu turistik yerdeki en saçma durumlardan birisidir.İmam-ı Birgivi normalde Selefi inancını benimseyen kitapları ile ünlüdür.Kendisi kabir ziyaretlerini istemeyip İslam inancını değiştirmeye çalışmıştır.İslamı değiştirmek için çabalamış olsa’da kabir ziyaretlerine gitmeyin deyip 100.000’den fazla turistin kabrine gelmesi kadar saçma bir durumla Birgi ilçesinde daha karşılaşılmadı.Haberlere konu olan bu din profesörü, turistik yer olarak kabul edilemez.Fakat bu sözüne karşı tepki olarak gelen ziyaretler sosyal medyada trend haline geldi.

2.Eski Birgi Evleri

Safranbolu evlerinden neredeyse dahada ünlü olacak kadar muhteşem bir tarihi var.Eski demelerinde çok haklılar çünkü bizzat gittiğimde duvarlarının savaşlarla aşındığını hissedebiliyorsunuz.Birgi evleri, bu destinasyonun bu denli ilgi görmesinin ilk sebebidir.Birgi’de ülkemizin nadir rastlanan durumlardan kendine has tasarımlı mimarisi mevcuttur.Buradaki evler, mimari eserler, yapıtlar, yoldaki taşlar bile diğer hiçbir lokasyon’a benzemiyor.İçeri girip gezerken sosyal medya’da paylaşmak için fotoğraf çekemezsiniz.Müze ünvanı alan Birgi evlerinde çekim yapılmasına izin verilmez.Ödemiş ilçesinin bu kadar ziyaretçi çekmesindeki yegane sebeptir.

3.Karaoğlu Camii

15. Yüzyıl’da bu cami yaptırıldıktan sonra Birgi ilçesinin ünlü olmasıyla beraber Birgi’deki Müslümanların ibadethanesi haline gelmiştir.Birgi’ye özel işçiliği ile burayı’da görmenizi öneririm.

4.Şeyh Muhiddin Hamamı

Gene aynı yüzyıl’da Osmanlı imparatorluğu tarafından yaptırılan hamam Şeyh Muhiddin adına yaptırılmıştır.Hamamın dikkat çeken turistik özelliği ise Birgi’nin özgün tuğlalarının yüzyıllar önce kullanılıp hala dokunulmamış olmasıdır.600 yıla yakın bir süredir hala aynı tuğlalar ayakta duruyor.Dışarıdan baktığınızda hamamın içinde Osmanlı’da yaşayan insanların olduğunu düşündürten niteliktedir.

Birgi Gezilecek Yerleri ve Gezi Rehberi

5.Birgi Ulu Cami

Bu cami Birgi sınırları içerisindeki en önemli camidir.Tam tarihi bilinmemekle beraber, 1200 yıllarında gene bölgenin kendisine özgün işçiliği ile yapılmış.Dış tasarımında moloz tuğlalar, iç tasarımında ise 14. yüzyıl’da ağırlıklı olarak kullanılan meşhur ahşap desenler vardır.Caminin her tuğlası, her bölgesi muazzam derinlikte bir tarih içermektedir.Kuzey tarafındaki duvarın girintisine tarihi sembol anlamı taşıyan aslan heykeli vardır.Caminin halısına kadar her şey eski ve Birgi usulüdür.Turistlerin Birgi’de en çok gittiği ilk üç mimari eserden birisidir.

Cami’nin ilgi çeken unsuru Aslan heykelidir.İslam inancına ve Müslümanların cami mimarisine göre çok daha farklıdır.

6.Çakırağa Konağı

İzmir’in kültür bakanlığı kolu tarafından sergiye açılması üzerine restore edilip tarihi kokusunu gidermeden bitirilmiştir.Çakırağa Konağında üç kat bulunmaktadır.Osmanlı imparatorluğunda İzmir’de konaklayan Osmanlı ahalisinin neler yaşadığını bu konağı detaylı inceleyerek öğrenebilirsiniz.Konaklamak için gelen misafirlerin odalarında ve katların koridorlarının duvarlarında önceki Türk tarihini öğrenme fırsatı sunan çok güzel motifler vardır.Konağın odaları ahşaplarla, yapısının ayakta durmasını sağlayan taşların ise moloz taşlarla kaplı olması ayrı bir dikkat çekiyor.Sanki Pers krallığından süre gelen geleneğin bozulmasına müsaade edilmemiş gibi durmakta.

7. Birgi Gölcük Gölü

Ödemiş ilçesinin ve Birgi’nin meşhur gölüdür.Etrafında doğanın cezbedici görüntüsü ile ormanlık alanlar vardır.Uzun ladin ağaçları ve İzmir’in bitki örtüsünü etrafında benimseyen Gölcük gölü, Birgi gezilecek yerler sırasında hobinize göre ilk sırada olabilir.Gölcük gölün etrafındaki kasabanın şirin evlerindeki misafirperver köy sakinleri manzaraya anlam katıyor.Gölcük gölünde İzmir’in Ege denizinin balık türlerinden bulunuyor ve bu eşsiz manzaralı gölün kenarında piknik yapılabiliyor.Gölcüğe dönük, ona sıfır bir yerde sofranızı kurup ailenizle yada sevdiklerinizle birlikte muazzam dakikalar geçirebilirsiniz.Birgi bölgesinin mimari eserleri ile meşhur olması ile insanların buradaki gölü’de görmesi ihtimalini dahada arttırmıştır.Doğanın bu müthiş harikası Gölcük gölünün turistler tarafından her geçen yıl daha sık kullanıldığı istatistiklere göre belirlenmiştir.

8. Birgi Kasabasını Karış Karış Gezin

Bu tarihi yerin kasabası’da tarihi olmaz mı ? Elbette ki olur.Kasabanın sokaklarında gezip etrafa baktığınızda içinde gezdiğiniz mimari eserlerin moloz tuğlalarına benzer tuğlalar göreceksiniz.”Burada yaşamak vardı” diyeceğiniz kaçamak evleri gerçekten mükemmel bir nostaljiye sahip.Birgi gezilecek yerler sırasında mutlaka listeye koymanız lazım olan bir etkinlik.Kasabanın içinde Gölcük’e, Ulu Cami, Çakırağa Konağı gibi destinasyonlara yakın yerlerde çok şirin restoranlar mevcut.Üstelik fiyatları gerçekten sunulan emeğe göre çok ama çok uygun.

Birgi Bölgesinin Tarihi

Birgi gezilecek yerlerinin hepsi bir tarihe ve medeniyet kültürüne bağlı olduğu için anlatma gereği duyuyoruz.Persler ve Bergamalar Krallığını milattan önce 600 yıllarında geçiren Birgi, çok uzun bir tarihe sahip.Ülkemizdeki en eski destinasyonlardan ilk 5 içerisine girer.O kadar geçmişe uzanmasına rağmen kendisine has havasını hiç bozmamış.Milattan sonraki dönemlerde ilk önce Roma imparatorluğu tarafından ele geçirildi.Hemen ardından Bizans bir işgal sonucu tekrar 700 yıllarında yönetimi eline alıyor.Bizans yönetimi ise Aydınoğulları savaşını kaybetmesi ile bitiyor.En sonunda 13. Yüzyıl’dan günümüze kadar Türklerin toprağı olarak belkide sonsuza dek mühürleniyor.

Birgi Tam Olarak Nerede ?

Birgi destinasyon bölgesi İzmir şehrinin Ödemiş ilçesinde bulunuyor.İzmir’den çok uzun sürmeyen minibüs seferleri ile varış gerçekleştirebiliyorsunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir