Anasayfa » Yazılar » Bayburt Gezilecek Yerler

Bayburt Gezilecek Yerler

Bayburt Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan Bayburt aynı zamanda konumu itibari ile de oldukça önemli bir yer arz eden tarihi İpek Yolu üzerinde konumlanmıştır. Bu sebeple de tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmaya devam etmiştir. Bayburt bir zamanlar Roma İmparatorluğu hakimiyetine girmiş, daha sonra bu imparatorluk da ikiye ayrılınca Bayburt’un ise Doğu Roma toprakları içerisinde kaldığı bilinmektedir. Bayburt gezilecek yerler adına sizlere bu yazımızda birbirinden güzel yerlere konumlanmış olan mekanları listenize eklemeniz için birçok neden sunacağız.

Türkmenlerin Yerleşim Yeri Bayburt

Bayburt’un ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayanmış olduğu kadar Rafting tutkunları içinde Bayburt da bulunan Çoruh Nehri oldukça ideal olmaktadır. Bayburt’u gezerken de koyun yününden yapılmış olan ehram bu yöreye özgü bir giysi olup Bayburt seyahatiniz esnasında kadınların üzerinde görmeniz mümkün olmaktadır. Özellikle de dağ göllerinde biriken kar suları ve yeşilliği ile sizlere seyahatiniz esnasında çok fazla şey katacaktır. Bayburt gezilecek yerler listenizde eğer kamp tutkunu iseniz kamp yapmak içinde oldukça uygun mekanların bulunduğu hatırlatıp şimdi rotanızı Bayburt’a çevirme zamanı diyelim.

Aydıntepe Yeraltı Şehri

Bayburt’un Aydıntepe ilçesinde yer alan bu yeraltı şehri bir tüf içerisinde yer almasının yanı sıra ana kayaya oyulmuş galeriler ile tonozlu odalardan oluşmaktadır. Ziyaretçileri adına oldukça ilgi uyandıran Aydıntepe Yeraltı Şehri üzerinde bölgede hala kazı çalışmaları devam etmekte olup, söylenenlere göre buranın daha önceden bölgede hüküm süren Halde şehrine ait olduğu bir diğer rivayet ise Romalılar tarafından kovulan ilk Hristiyanların buraya yerleşmiş olduğu yönünde olmaktadır. Karayolu üzerinde bulunan bu antik kenti görmeden sadece anlatılanlar ile havasını hissetmeniz mümkün değildir.

Bayburt Gezilecek Yerler

Dede Korkut Kümbeti

Halk arasında “Ali Baba” ya da “Korkut Ata” Kümbeti olarak da anılan kümbet Bayburt merkeze bağlı Yıldırım Köyünde yer almaktadır. Daire şeklinde yer alan kümbet boyları birbirinde farklı kesme taşların üst üste koyulması ile inşa edilmiştir. Kümbet restore sonucu eski özelliğini tamamen kaybetmiş olsa da tarihi açısından yine de görülmesi gereken yerler arasındadır. Özellikle de yaz aylarında rotanız Bayburt’a düşerse her yıl Dede Korkut Adına Temmuz ayının üçüncü haftasında düzenlenen uluslararası şölene katılmanız tavsiye edilmektedir.

Bayburt Kalesi

Karadeniz’i Basra Körfezine bağlayan ticaret yolu üzerinde bulunuyor olması itibari ile oldukça önemli bir konuma sahip olan Bayburt Kalesi Türklerin eline geçmeden önce birçok uygarlığa ev sahip yapmıştır. Kale’nin bir çok kez restoreden geçmiş olduğunu üzerinde yer alan farklı inşalardan anlamak mümkündür. Aynı zamanda kale “Çinimaçin” kalesi olarak da bilinmektedir. Bu ismin kaleye verilme nedeni olarak da üzerinde bulunan çini süslemeleri gösterilmektedir.

Bayburt Buz Mağarası

Helva Köyü Buz Mağarası olarak da bilinen mağara il merkezine yaklaşık olarak 33 km’lik bir mesafede yer almaktadır. Mağaranın içerisinde buzdan oluşmuş birçok sarkıt ve dikitler yer almaktadır. Bu buzlar oluşum açısından farklı şekilleri yansıtıyor olması ile rutin buz kalıbından sayesinde ziyaretçilerinde merak uyandırarak listelerine dahil etmiş oldukları bir mağara konumundadır.

Bayburt Saat Kulesi

Bayburt Saat Kulesi‘nin yapımına Tabur Köylü Muhittin Usta’nın başlamış olduğu bilinmektedir. Kulenin tamamlanması ise Rizeli İbrahim Usta tarafından gerçekleşmiştir. Kule’ye takılmış olan dört adet saat ise Almanya’dan getirilmiştir. Kulenin şerefesine 41 basamaklı merdivenle çıkıldığı da aşikardır. Kule Bayburt’un bazı kesimlerinden de görülüyor olmasının yanı sıra 21 metre bir uzunluğa sahip olmaktadır. Karayolu üzerinde yer alan bu anıtı mutlaka incelemenizi öneririz.

Kop Dağı Müdafaası Tarihi Milli Parkı

Kop Dağı‘nın bu güne kadar Türkiye’nin en zengin kelebek alanlarından biri olduğunu duymadıysanız yerinde görme şansına sahip olmaktasınız. Kop Dağı aynı zamanda Erzurum il sınırları içerisinde de kalmaktadır. Burada Ermeni ve Rus saldırılarına karşı mücadele veren binlerce şehit anıtı yer almaktadır. Şehitlerimiz adına yapılmış olan büyük abide de üzerinde oldukça görkemli bir yapı barındırmaktadır. Bu ana tanıklık etmek için bölgede yer alan tarihin izlerini de yerinde keşfetmeniz daha iyi olacaktır.

Şehit Osman Türbesi

Türbe ismini bulunmuş olduğu konum olan Şehit Osman Tepesinden almış olduğu her ne kadar aşikar olsa da türbenin Saltukoğullarına ait olduğu yönünde görüşler ileri sürülmektedir. Üzerinde yer alan kitabeler silik kalmış olmasından dolayı okunmaz bir durumdadır. Taş işleme sanatını adeta üzerinde yansıtmış olan Şehit Osman Türbesi sarı taştan yapılmış olması ile de adeta altından bir kale diyebiliriz.

Korgan Köprüsü

Korgan Köprüsü Bayburt Gümüşhane güzergahı üzerinde bulunan tarihi İpek Yolundan rotanızı çevirebileceğiniz bir yerde konumlanmıştır. Bayburt merkez ilçeye bağlı Akşar beldesinde yer almaktadır. Köprü aynı zamanda Selçuklu köprülerinden olmakta, kesme taştan iki gözlü olmasının yanı sıra sivri kemerleri de kendisini oldukça ilgi çekici kılmaktadır. Ayrıca Köprünün halk arasında kullanılmış olduğu bir diğer ismi de “Meliğin Köprüsü”dür.

Yakupabdal Tabiat Parkı

Park ismini Yakupabdal Köyü sınırları içerisinde konumlanmış olmasından aldığını söylemek mümkündür. Bayburt’a Sonbaharda yolunuz düşerse Yakupabdal Tabiat Parkı‘nın adeta görsel şöleni niteliğinde olan kızıl- kahvrengi ve yeşilin tonlarını bir arada görmeniz mümkün olmaktadır. “Doğunun Abantı” olarak da nitelendirilen bu tabiat parkına siz ziyaretçileri olarak mutlaka uğrayıp, doğanın sizlere sunmuş olduğu bu güzelliği yerinde yaşayarak tazelenmenizi öneririz.

Baksı Müzesi

Açılışı çok da geçmişe dayanmamakla birlikte Baksı Müzesi 2010 yılında açılmıştır. İçerisinde atölye, konuk evi, sergi salonları ve ayrıca da kütüphanenin yer almış olduğu bu müze ziyaretiniz sırasında sizlere çok şey katacaktır. Coğrafi konum itibari ile de oldukça özel olan Baksı Müzesi Çoruh Vadisi‘ne bakan bir tepenin üzerinde yükselmektedir. Aynı zamanda da müzede birçok çağdaş sanat ve geleneksel ev sanatlarına ait eserleri bulmanız mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir