Anasayfa » Yazılar » Sinop Kalesi Nerede? Tarihi ve daha fazlası

Sinop Kalesi Nerede? Tarihi ve daha fazlası

Sinop Kalesi

Sinop ili sınırları içerisinde kalan ve şehrin girişinde denize sıfır bir manzaraya bakar bir vaziyette bulunan Sinop Kalesi günümüzde bile halen eski güzelliğinden bir şey kaybetmemiştir.

Kalenin Tarihi

Kalenin tarihine bakacak olursak kökenin Hititlere kadar dayanmakta olduğunu ancak gene de ilk yapım tarihi ile ilgili kesin bir bilginin olmadığını görürüz. Tarihçiler tarafından kalenin M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kale Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarımdan geçmiş olup, Selçuklular, İsfendiyaroğulları ve Osmanlı Devleti gibi önemli devletler tarafından stratejik önemi olması nedeni ile ve şehri koruma amacıyla bu dönemlerde de korunmuş, onarılmış ve kullanılmıştır.

Kalenin Özellikleri Nelerdir?

Kalenin iki ana giriş kapısı bulunmaktadır. Kalenin uzunluğuna bakacak olursak 2,050 metre, yüksekliğinin ise 25 metreyi bulduğunu görmekteyiz. Şehrin en önemli tarihsel dönemlerine tanıklık etmiş olan kale, şehre gelen turistler tarafından ziyaret edilen yapıların başındadır. Bu kalenin yapılma amacı şehri denizden gelebilecek düşman saldırılarına karşı korumaktır. Sinop ilinin iç ve dış limanları arasında bulunan tarihi kale güçlü duruşu ile hala görkemini ve güzelliğini korumaktadır.

Neden Sinop Kalesini Ziyaret Etmeliyim?

Tarihi kale Sinop ilinin merkezinde olup ulaşımı kolaydır. İnsanların tarihini unutmaması gerekmektedir. Tarih her zaman geleceğimize ışık tutmaktadır. Bu nedenle de Sinop da bulunan bu önemli kaleyi ziyaret etmeliyiz. Ayrıca kalenin en üst katı bar-cafe olarak kullanılmakta ve yazları canlı müzikle ve Sinop un o eşsiz denize sıfır manzarası ile insanların ruhunu dinlendirmektedir. En önemlisi ise şanlı Türk bayrağımızın hala dalgalanıyor olması. Bu her zaman Türk halkı için gurur verici bir durumdur.

Kalenin tepesine çıkarken kullanılan merdivenlerden dolayı her ne kadar yoruluyor olunsa da kalenin üst katına çıkıldığında görülen Sinop ve deniz manzarası bütün yorgunluğunuzu alacaktır. Ayrıca Evliya Çelebi nin Seyahatnamesinde de adı geçen bu önemli eseri görmeden Sinop tan gitmemeniz önerilir.

Sizlere tavsiyem eğer bir gün yolunuz Sinop iline düşerse Sinop Kalesini de ziyaret etmeyi unutmayın ve o tarihi dokuya bir kez daha gururla bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir