Kapadokya Gezilecek Yerler Güzel atlar diyarı Kapadokya, muhtemelen herkesin bir gün mutlaka gitmek istediği yerlerin başında gelir. Ülkemize gelen her 6 turistten biri Kapadokya’yı ziyaret eder. Times gazetesinin dünyanın 25 harikası listesinde 5. sırada yer alan Kapadokya, özellikle son dönemde Uzak Doğulu turistlerin uğrak bölgesi konumundadır. Bölge aynı zamanda 1985’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır.
Kapadokya Gezilecek Yerler konusunda bir araştırma yaptığınızda karşınıza uzun bir liste çıkar. Kapadokya sahip olduğu doğal güzellikler nedeniyle birçok doğal parkuru da içerisinde barındırmaktadır. Rize Çıkışlı Turlar
Birçok aktiviteye katılarak bölgeyi daha iyi tanıyabilirsiniz. Yürüyüş parkurlarında gezerek, ATV turlarına katılarak veya balona binerek de bölge hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kapadokya’nın vadilerinde saklı kalmış cennetleri, bütçenizi sarsmadan ziyaret edebilmek içinse Müze Kart edinmenizde fayda var.
1.Peri Bacaları
KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER denince akla ilk Peri Bacaları gelir. Çoğu insan bölgeye o meşhur Peri Bacalarını görmek için gider. Peri Bacaları; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın 60 milyon yıl önceki volkanik aktiviteleri sırasında oluşmuştur. Bu oluşum, yumuşak tabakanın hava olaylarıyla aşınması sonucunda meydana gelmiştir.
Kolayca şekil verilebildiği için neredeyse 10 bin yıldır bölge halkının bir kısmı; barınma ve depolama gibi çeşitli ihtiyaçları için Peri Bacalarını kullanır. Yeryüzü şekillerinin en güzellerini; Göreme Milli Parkı’nı, Aşıklar Vadisi’ni ve Zelve Ören Yeri’ni ziyaretiniz sırasında yakından görebilirsiniz.
2.Üçhisar
Bölgeye gelen çoğu gezginin, hakkında yeterince araştırma yapmadığı için sakinliğine aldanıp es geçtikleri Uçhisar, sahip olduğu değerlerle Kapadokya Bölgesi’nin en tarihi yeri konumundadır.
Görkemli Uçhisar Kalesi’nin eteklerinde kurulmuş olan yerleşim bölgesi, İpek Yolu üzerinde önemli bir durak olduğu için kültürel anlamda zengin çeşitliliğe sahiptir. Kaliteli otelleri nedeniyle huzur dolu konaklama için tercih edebileceğiniz bölgenin çarşısında, el yapımı ürünleri ve ünlü Kapadokya şaraplarını satan dükkânları dolaşabilirsiniz.
Kale dışında bölgede geziye çıktığınızda, Uçhisar- Göreme arasında önemli bir trekking rotası olan Güvercinlik Vadisi’ni ziyaret etmeye öncelik verebilirsiniz.
3.Göreme Açık Hava Müzesi
KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER arasında Göreme Açık Hava Müzesi de vardır. Müze, sabahın erken saatlerinde muhteşem balonların hareket etmiş olduğu eşsiz bir yerdir.
9.614 hektarlık alanı kaplayan Göreme Milli Parkı, 1986 yılında koruma altına alınmıştır. Dünyada eşine az rastlanan Peri Bacaları sayesinde ünlenen park, bünyesinde Göreme Açık Hava Müzesi’ni bulundurur. Bununla birlikte Kapadokya’nın tarihi ve etnolojik yapısını gözler önüne serer.
Peri Bacalarını ve ilk Hristiyanlık döneminden kalma dini yapıları ziyaret ederek geçirdiğiniz parktaki gezinizi, gün batımının eşsiz manzarası eşliğinde noktalayabilirsiniz.
Kapadokya, 4 mevsim canlı ve her mevsimin ayrı güzellikte olduğu bir bölgedir. Kışın karlar içerisinde yazın ise tüm güzelliğiyle sizleri bekler. Trabzon Çıkışlı Turlar
4.Güvercinlik Vadisi
Üçhisar’dan başlayıp Göreme’ye kadar uzanan ve 4 kilometrelik bir alan kaplayan Güvercinlik Vadisi, adını kayalara oyulmuş güvercin yuvalarından almıştır. Bölge halkı, 9. Yüzyıla kadar bu güvercinleri besleyip gübrelerini üzüm bağlarında, yumurtalarını ise frekslerin alçılarında kullanmıştır. Hem güvercin yuvalarını hem de doğanın sunduğu eşsiz bitki örtüsünü görmek istiyorsanız, bu vadiyi yürümeden dönmeyin. Vadide 15 metre yüksekten akan bir şelale de var. Gezi rehberinizde yer alması gereken bu vadi hem trekking hem de fotoğraf çekmek için Kapadokya’da bulunan en ideal yerlerden biridir.
5.Güllüdere Vadisi
Peri Bacalarının en güzel hallerini ve en artistik duruşlarını 4 kilometrelik bu vadiyi yürürken izleyebilirsiniz. Vadinin içinde eski Hristiyanların manastır yaşamına ait kalıntılar ve kiliseler de bulunmaktadır. Bağların ve kayısı ağaçlarının arasında göreceğiniz 7. Yüzyılda yapılan Üç Haçlı Kilise ile 9. Yüzyılda yapılan Ayvalı Kilise de bu vadinin önemli tarih emanetlerindendir.
6.Aşk Vadisi
KAPADOKYA GEZİLECEK YERLER arasında aşıklar için doğru tercih Aşk Vadisi’dir. Evlilik teklifinde bulunacaksanız ya da romantizmi en had safhada yaşamak istiyorsanız, Kapadokya gezilecek yerleri arasında bu vadi, adına yakışan bir yapıdadır. Bağlıdere Vadisi olarak da bilinen Aşk Vadisi, Göreme – Uçhisar yolundaki Örencik’ten başlayıp 4.9 km’lik uzunluğuyla Göreme – Avanos yolunda sonlanır. Kapadokya balon turlarının da uğradığı Vadi’nin çıkışına yürüyerek 2.5 saatte gelebilirsiniz. Peri Bacaları, şapkalı şirin halleriyle renk renk, boy boy bir görsel şölen sergiler.
7.Zemi Vadisi
Zemi Vadisi; Nevşehir – Ürgüp yolu kıyısında, Göreme Açık Hava Müzesi’nin olduğu alandan başlayıp Kermir Tepesi’nde sonlanır. Vadinin girişiyle Göreme arası 5600 metredir. Sarnıç Kilisesi, Görkündere Kilisesi, Saklı Kilise ve El Nazar Kilisesi; bu vadi içinde yer alır. Yürüyüş için oldukça elverişli bu saklı vadide zengin bir bitki örtüsü sizi karşılar.
8.Derin Kuyu Yeraltı Şehri
Kapadokya’nın en büyüleyici yerlerinin başında bence yeraltı şehirleri gelir. Derin Kuyu’nun içerisine girdiğiniz zaman otantik ve yarı korkutucu garip gelen bir hissi var. Derinkuyu Yeraltı şehri; ilk Hristiyanlık döneminde Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kaçanların Antakya ve Kayseri üzerinden gelerek sığındıkları yerdir. Kapadokya gezilecek yerler listesine eklemeniz gereken bu yer, 8 kattan oluşur.
O dönemde çok da kolay fark edilemeyecek şekildeki girişi sayesinde güvenli bir ortam yaratan yeraltı kentine, sığınmacıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bölümler inşa edilmiştir.
Odaların birbirlerine dar koridorlarla bağlandığı şehirde, kilise ve manastır gibi dini yapıların yanı sıra erzak depoları, şarap imalathanesi, su kuyuları ve toplantı salonları görebileceğiniz alanların bir kısmını oluşturur. Ayrıca Derinkuyu’da az sonra sizlere anlatacağım Kaymaklı’dan farklı olarak bir misyoner okulu vardır.
9.Göreme Panorama Manzara İzleme Noktası
Kapadokya’nın önünüze desenli bir el işi halı gibi serildiği; elinizde bir fincan, serde huzurla doyumsuz anlar yaşayacağınız bir nokta Göreme Panorama’dır. Özellikle gün batımında geliyorsanız; kızıl bir renge bürünecek, hafif serinlikten biraz da üşüyeceksiniz. Burada bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.
10.Devrent Vadisi
Kapadokya Gezilecek Yerler Devrent Vadisi hem Hayal Vadisi hem de Perili Vadi olarak anılır. U şeklinde uzanan vadinin bir ucu Devrent, bir ucu ise Kızılçukur’a bağlanır. Ortasında ise Zelve ve Paşabağ yer alır. Bu vadiye Göreme’den de 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Meşhur deve şeklindeki ve farklı siluetlerde bazen bir hayvana bazen de bir insana benzeteceğiniz Peri Bacaları burada bulunur. Ellerini açmış dua eden Meryem Ana peribacasını da bu görsel şölen içinde bulmak size düşer.
11.Zelve Vadisi
Kapadokya’nın en büyük açık hava müzelerinden biri sayılan Zelve Vadisi, Avanos’a 3 km, Paşabağ Vadisi’ne ise 1 km uzaklıktadır. Uçları sivri ve geniş gövdeli peri bacalarını en çok burada göreceksiniz. 9. ve 13. Yüzyıllarda Hristiyanların en önemli dini merkezlerinden biri olan Zelve Vadisi’nde 15 kilise bulunur. Kapadokya’nın en ünlü kiliseleri olarak bilinen Üzümlü, Balıklı ve Geyikli Kiliseleri de vadinin içinde mutlaka görün diyeceğimiz yapılar olarak yerini almaktadır.
12.Üç Güzeller
Kapadokya Gezilecek Yerler arasında en meşhurlarından biri Üç Güzeller’dir. İkisi büyük biri küçük peribacasından oluşan ve tıpkı bir çekirdek aile gibi yüzyıllardır durduğu yerde duran Üç Güzeller, Kapadokya’nın kartpostallarıyla ünlenmiş ve yılda 2 milyon turistin önünde fotoğraf çektirdiği yerdir. Ürgüp Karayolu’ndan geçerken burayı görebilirsiniz. Üç Güzeller, Ürgüp merkeze ise 5 dakikalık kısa bir mesafededir.
13.Ihlara Vadisi
“Kapadokya’nın cennetlerinden en gizli, en derin ve en gizemli olanı hangisidir?” sorusuna belki de en sık verilen cevap, Ihlara Vadisi olur. Vadinin ilk yerleşimi tahminlere göre 4. Yüzyılda başlamıştır. 120 metre derinlikte bir kanyonda 14 kilometre boyunca uzanan vadide, 105 tarihi eser varken günümüzde gezilip görülebilecek, sanata doyacağınız 14 tanesi kalmıştır. Vadiyi, Melendiz Çayı eşliğinde, 6 km’lik bir yürüyüşle gezebiliyorsunuz. “Değer mi?” diyorsanız, 397 basamaklı bir merdivenden inseniz de unutmayın bu yol hazineye gidiyor ve cevabımız “elbette değer!”. Ihlara Vadisi, Aksaray’a 40 km, Güzelyurt’a ise 7 km mesafededir.
14.Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı Yeraltı Şehri, Nevşehir’e 20 km mesafede yer alır. Diğer yeraltı şehirleri gibi 8 kat olduğu tahmin edilen yeraltı şehrinin tüm alanı gezilebilecek durumda değildir. 20 metreye kadar olan 4 katı gezilebilir. M.Ö. 3000 yıllarında Hititler tarafından oyulduğu sanılan Kaymaklı’da aynı anda 5.000 kişi yaşayabiliyormuş. Kapılardaki büyük sürgü taşları, kilisesi ve tabii ki yerin altındaki yaşam tasarımı açısından mutlaka gidilip görülmesi gereken yerlerdendir.
Kapadokya Da Gezebileceğiniz Diğer Yerler
- Güray Müze
- Selime Manastırı
- Zemi Vadisi
- Sunset Point
- Çavuşin Köyü
- Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi
- Etnoğrafya Müzesi
- Temenni Tepesi
- Güzelyurt Yeraltı Şehri
- Mustafapaşa
- İbrahimpaşa
Kapadokya gezilecek yerler yazısı boyunca ülkemizin en turistik bölgelerinden Kapadokya ve çevresinde gezip görebileceğiniz en önemli yerler hakkında bilgi ve fotoğraflar paylaşmaya çalıştım.
Umarım bu yazı Kapadokya seyahatiniz öncesinde faydalı bir kaynak olmuştur. Kapadokya’da şimdiden eğlenceli bir seyahat geçirmenizi dilerim. Diğer Gezi Yazılarımız