Anasayfa » Yazılar » Nepal’de ne yenir? Nepal Mutfağı

Nepal’de ne yenir? Nepal Mutfağı

Nepal Gezi Rehberi‘mizin önemli başlıklarından biri de Nepal’de ne yenilir sorusuna cevap arayan bu kısım. Lezzetlerini deneme şansına eriştiğimiz Nepal yemekleri, Hint yemekleri ve araştırmalarımızla eklenenler birlikte buyrun geniş listemize.

Momo: Avrupa’nın doğusundan Tibet’e kadar uzanan bir yemek kültürünün örneği, bildiğimiz adıyla mantı. Bizde bir kaşığa 40 tane sığdırmaya çalışan Kayserililerin aksine doğuya gittikçe mantı büyüyor. Momo da Çin, Kore, Ukrayna ve Gürcistan‘daki benzerleri gibi irice. Kırmızı etli, (Çoğunlukla bufalo) tavuklu, sebzeli ve peynirli çeşitleri var. Hepsinden denenebilir. İnanılmaz bir tat beklemeyin, ama oldukça güzel.

Tipik Newari Tabağı: Katmandu Vadisi’nide yüzyıllardır yaşayan Newarileri yemek kültürleri oldukça derin. 200’den fazla çeşit yemek var. Restoranlarda yemeklerle ilgili genel fikir verebilmek amacıyla meze tabağı denebilecek şekilde bir sunum oluyor. Kesinlikle en az bir kez tatmak gerek. Bu yemek turistik bir uyarlama değil standart ev yemeği de bu şekilde. Ortada bizim için fazlasıyla sade haşlanmış pirinç, çevresinde farklı sebze ve et yemekleri ve  “dal” adı verilen bir nevi pide. Bu görevi tamamladıktan sonra daha kompleks yemeklere geçebilirsiniz. Bu arada daha yerel bir deneyim için ellerinizle yemeyi deneyebilirsiniz, çatal kaşık kullanılmıyor normalde.

Phing Sha: Tipik bir Tibet yahnisi olan yemekte dana, patates ve çeşitli sebzeler bulunuyor. Yanında tercihe göre haşlanmış pirinç veya sıcak pofuduk ekmeklerle servis edilir.

Thukpa: Tibet mutfağında noodle çorbasının genel adı. Noodle’la beraber kırmızı et (yak veya dana), tavuk, sebze ve benzeri karışımlar içerir. Vejeteryan olanları da vardır. Basit ve güzel.

Hint Yemekleri: Hindistan’da istediğiniz yemeği yemek kolay değil, en azından iyi otellere yüksek rakamlar ödemek gerekiyor. Nepal’de Hint yemeklerinin birçok çeşidini özgürce tadabilirsiniz.

Tsampa: Görüntüsü çiğ köfteye benzeyen, ekmek işlevi gören bir Tibet yemeği. Bizler için ekmeği bir yemekten öte içerdiği manevi anlam, Tibetliler için de Tsambada geçerlidir.

Yak: Bulmacalarda Tibet Öküzü diye sık sık karşımıza çıkan yak ana kırmızı et kaynaklarından. Birçok yemekte kullanılan bu büyükbaş hayvanın etinin bizce birinci sınıf olmasa da lezzetli olduğunu belirtebiliriz. Ayrıca Nepal’in simgelerindendir.

Everest birası: Nepal’in yerel birası. Seyahat etmekle beraber ilerleyen büyük sevdamız her gittiğimiz yerde yerel biralar tatmak. Standartlardan daha büyük şişesiyle Everest birası her damak tadına uygun, güzel bir bira. Sırf adı için bile içilir. Fiyatı bizler için uygun ancak Nepal şartlarında biraz pahalı.

Tongba Birası: Özel bir tür mısır tohumları bulunan bardağa sıcak su eklenerek yapılan bir bira. Himalaya dağlarında yaşayanların hem keyiflenmek hem de içini ısıtmak için bulduğu müthiş çözüm. Az yerde bulunabiliyor. 

Masala Tea: Bildiğimiz siyah çaya aromatik baharatlar eklenmesi  ve sütle servis edilmesiyle oluşturulan masala çayını Nepal’de bütün kafelerde tadabilirsiniz, gerçekten çok lezzetli ya da Starbucks’ta çok daha kötüsünü, 5 katı fiyata, “chai tea latte” adı altında içip otantik tatlar yakalayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir