Anasayfa » Yazılar » Türkiye Sınır Kapıları

Türkiye Sınır Kapıları

Türkiye Sınır Kapıları

Türkiye sınırları içerisinden yurt dışına açılmak için önce sınır kapılarından geçmek gerek.Aracınızla yada herhangi bir şekilde şahsi olarak ülkemiz sınırlarından çıkabilmeniz için sınır kapılarını aşmak için izin almalısınız.Ayrıca bu sınır kapılarında Gümrük iç ve dıştan gelen eşya, yolcu, mülteci ve benzeri bir çok şey sağlanmaktadır.Türkiye Sınır Kapıları ise ülkenin ve devletin boy sınırını, aynı zamanda diğer ülkelerden kendisini ayıran bağımsız topraklarını belirtir.

Türkiye Gümrük Sınır Kapıları

Gümrük için kullanılan Türkiye’nin gümrük sınır kapıları ile listemize başlamayı uygun gördük.

1. Hamzabeyli Sınır Kapısı

Marmara bölgesindeki sınır kapılarının TIR değilde turizm amaçlı kullanıldığını Hamzabeyli ve diğer Marmara sınır kapılarından anlayabilirsiniz.%70’i turizm amaçlı şahsi araç ile çıkışı yapılan Hamzabeyli sınır kapısında 6 km’yi aşan yüz ölçümü içerisinde 4 kapı daha bulunmaktadır.

2. Sarp Sınır Kapısı

Adı üstünden’de anlaşılacağı gibi Sarp ırkına açılan kapı gibi düşünebilirsiniz.Gürcistan ile sınırlarımızı bağlayan bu kapı’dan her yıl milyonlarca araç geçip gitmektedir.Artvin şehrinde bulunan bu sınır kapısı Gürcistan’a gitmek için bizlere kolaylık sağlıyor.

3. Esendere Sınır Kapısı

Hakkari Yüksekova’dan İran ülkesine gidiş için açılan bu kapı, diğer iki sınır kapısına benzer özellikler taşımaktadır.Gümrük çalışanları için apartmanların yapıldığı bu üs, hem insanların yaşam alanı hemde geçiş alanı olarak kullanılıyor.3 Farklı giriş çıkış kapısı bulunan Esendere Sınır Kapısı Arap bağlarımızı güçlendirmek adına açılıyor.

4. Habur Sınır Kapısı

Habur’dan geçen araçların %60 diliminden fazlası TIR aracı olduğu için neredeyse tamamen ihracat ve ithalat amaçlı kullanılmaktadır.Anlattığımız ilk 3 sınır kapısının 6 katı büyüklüğünde bir alana yayılmıştır.Her türlü gümrük mağazaları, restoranlar ve konaklayabileceğiniz alanlar mevcuttur.Şırnak’ta olmasına rağmen yüksek teknoloji ile donatılmış olan bu kapı, teknolojik aletleri ile çok iyi ölçüm ve ayırt edim yapabiliyor.

5. Nusaybin Gümrük Kapısı

Nusaybin sınır kapısını koyduk fakat bu kapı’dan hiçbir şekilde öteye geçemezsiniz.Ancak yüksek bir rütbe ile yada özel bir izin ile kapının diğer tarafına geçebileceğiniz Nusaybin kapısının faaliyet vermemesinin sebebi ise Suriye’ye bağlantı sağlamasıdır.Politik ve siyasi sebeplerden dolayı Suriye sınırlarında Türkiye’ye geçiş için bir kapı bulunmadığı için kendi sınır kapımızda bir işe yaramıyor.

6. Cilvegözü Sınır Kapısı

Afrika ile Ortadoğu bağlantısını sağlamak için Hatay’da kurulan bu kapı hala faaliyet göstermektedir.Fakat eğer ticaret için içinde mal barındıran bir TIR yada ticaret yapmak için bu kapıdan geçmeye çalışan şahsi araçlara izin verilmiyor.Sebebi gene politiktir bu yüzden belkide yarın bir gün tekrar açılabilir.

7. Dilucu Sınır Kapısı

4 yıl önce Nahcivan Cumhuriyeti ile bağları sıkılaştırmak amacıyla açılan Dilucu sınır kapısının bu yeni ve gelişmekte olan ülkeye ortalama 800.000 ticari ve idari araç ulaşımı sağladığını biliyor muydunuz ? Evet 4 yılda güzel bir ivme yakalamış.

8. Çıldır – Aktaş Sınır Kapısı

Ardahan üzerinden bir araç ile Çıldır – Aktaş sınır kapısının ardına geçerseniz büyük bir refah ile Çin, Japonya, Kore ve diğer Asya ülkelerine ulaşım sağlayabilirsiniz.Bu kapının yüksek teknoloji ile kapısından geçen TIR’ların, araçların içindeki malzemelerin ve ülkemizin sınırları içerisine girecek her şeyin kontrol edilmesi ayrı bir rahatlatıyor.Henüz çok yeni bir kapı olan Çıldır – Aktaş, yeni olmasının hakkını verir nitelikte.

9. Kapıkule Sınır Kapısı

Çok yeni bir Sınır kapısı olarak karşımıza çıkan Kapıkule, ilk kurulduğu zamanda normalde 26 yıl boyunca sınır kapısı değildi.Normal bir sınır kapısından fazla büyüklükte olan Kapıkule, Türkiye ile Bulgaristan arasında bağlantıyı sağlayan kapıdır.Yolcular ve konaklama ihtiyacı olan kişilere özel restoranlar, mağazalar ve bir çok gerekli ihtiyacınızı giderebilmeniz için şeyler mevcuttur.

Türkiye Sınır Kapıları Haritası

Daha iyi anlayabilmeniz adına sınır kapılarının haritasını paylaşacağız.Mantık üzere en uç köşelerde olan Sınır kapılarının tam olarak hangi bölgelerde olduğunu daha rahat kavrayacaksınız.

Hangi Ülkelere Hangi Sınır Kapılarımız Açık ?

Aynı zamanda ülkelere bölerek tablolar halinde yazdığımızda düzenli gözükeceği için tablo halinde listeleme usulünü tercih ettik.Sadece aktif olan kapıları yazdık buna dikkat edin.

Gürcistan Sınır Kapılarımız

TürkgözüArdahanGürcistan / Vale
AktaşArdahanGürcistan / Kartshaki
SarpArtvinGürcistan / Sarpi
Kars Tren GarıArdahanGürcistan / Kartshaki

Irak Sınır Kapılarımız

Kapı AdıŞehriBağlantı Bölgesi
ÜzümlüHakkariIrak / Serzeare
HaburŞırnakIrak / Zaho El-Halil

Yunanistan Sınır Kapılarımız

Kapı AdıŞehriBağlantı Bölgesi
PazarkuleEdirneYunanistan / Kastanies
İpsalaEdirneYunanistan / Kipoi

Suriye Sınır Kapılarımız

Kapı AdıŞehriBağlantı Bölgesi
ÖncüpınarKilisSuriye / Azez
KumluHataySuriye / Afrin
KarkamışGaziantepSuriye / Jarablus
YayladağıHataySuriye / Kesap
ÇobanbeyKilisSuriye / Akderun
CilvegözüHataySuriye / El Bab

Bulgaristan Sınır Kapılarımız

Kapı AdıŞehriBağlantı Bölgesi
HamzabeyliKırklareliBulgaristan / Lesova
KapıkuleEdirne (Demiryolu)Bulgaristan / Kapitan Andrevo
DereköyKırklareliBulgaristan / Malko Trnova
KapıkuleEdirne (Kara)Bulgaristan / Kapitan Andrevo

İran Sınır Kapılarımız

Kapı AdıŞehriBağlantı Bölgesi
EsendereHakkariİran / Şerov
KapıköyVanİran / Razi
GülbulakAğrıİran / Bazargan
KapıköyVan (Demiryolu)İran / Razi

Türkiye sınırlarından gidebileceğiniz bütün bölgeleri böylece öğrenmiş oldunuz.Genelde Doğu’daki sınır kapılarımızı TIR ulaşımı, batıdaki kapılarımızı ise şahsi araç ulaşımı kullanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir