Anasayfa » Yazılar » Trabzon Mutfağı

Trabzon Mutfağı

Trabzon Mutfağı

Karadeniz’in en gözde yerlerinden olan Trabzon sadece gezilecek yerleri ile değil mutfağıyla da oldukça meşhur bir ilimizdir. Yemyeşil doğası ve coğrafi konumu nedeniyle fazla yağış alan bir bölge olduğu için verimli toprakları sayesinde Trabzon içerisinde yetişen sebzeleri ve kıyı kenti olduğu için meşhur hamsileri ile olukça çeşitli bir mutfağa sahiptir. Etli yemeklerinden sebze yemeklerine, hamur işlerinden tatlılarına kadar damak lezzetine uygun yemekleri Trabzon Mutfağından bulabilirsiniz.

Trabzon Yöresel Yemekleri

Trabzon’da güne muhlamasız başlanmaz, Karadeniz Bölgesinde kuymak olarak da bilinen bu lezzet kahvaltıların vazgeçilmez öğünüdür. Öğle yemeğinde ise sofraları Trabzon pidesi süslemektedir. Günün en güzel öğünlerinden Akşam yemeğinde ise Hamsi pilav, Akçaabat köftesi Karalahana dolması ve Tomara kızartması ile harika lezzetler bulabilirsiniz. Dilerseniz Trabzon Yöresel Yemeklerine yakından göz atalım.

Tomara Kızartması

Karadeniz bölgesinde bol bol yetişen bir sebze olan Tomara aynı pazıya benzemektedir. Sebzenin saplarının pişirilip yumurta ,mısır unu ve tereyağı ile yapılan harika bir lezzettir. 

Pazı Kaygana

Aynı Tomara gibi bir sebze olan pazı’da Karadeniz ve Trabzon Mutfaklarında oldukça fazladır. Yumurta ve taze nane ile harika bir lezzet olan Pazı Kayganıyı denemeden Trabzon’dan ayrılmayın. 

Akçaabat Köftesi

Trabzon’un Akçaabat ilçesinin çok özel bir yemeği olan Akçaabat Köftesi, şehirler arasında en güzel köftelerden biridir. Sadece bulunduğu ilçeyle sınırlı kalmayıp ülkece tanınan ve bilinen bir lezzettir. Köfteyi bu kadar özel kılan şeyse içerisine konan sarımsaktır.

Muhlama

Sadece Trabzon’da değil bütün Karadeniz’de oldukça popüler olan Muhlama sabah kahvaltıların vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Trabzon peyniri, mısır unu ve tereyağının birleşmesi ile oluşan bu harika lezzet Trabzon’a gitme nedenlerinden biridir.

Hamsili Pilav

Karadeniz Bölgesinin simgesi haline gelen Hamsili Pilav, Trabzon’da da sık sık yapılan bir yemektir. Gerek görüntüsü gerekse lezzetiyle bizleri kendine hayran bıraktıran bu lezzet Kılçığı ayıklanmış hamsiler ve tereyağlı iç pilav ile yapılmaktadır. Kesinlikle bu lezzeti yerinde yemelisiniz.

Pancar

Karadeniz Bölgesinde bolca yetişen karalahana, Trabzon mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Karalahanadan yapılan çok fazla yemek bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de pancardır. Karalahana sarmasına Trabzon’da pancar denilmektedir.İçine satır kıyması doldurulup hazırlanan yemek oldukça lezzetlidir. 

Laz Böreği

İsmi her ne kadar börek olsa da aslında bir tatlıdır. Laz Böreği, ince yufkaların arasına muhallebi yaydırılarak fırında pişirdikten sonra şerbet ile servis edilen harika bir yemektir. 

Pepeçura

Bir zamanlar Trabzon’da yaşayan Rumların katkısı sayesinde mutfaklarına eklenen bir lezzet olan Pepeçura bir tatlıdır. Fındık, hindistan cevizi, siyah üzüm ve antep fıstığı eklenerek vanilyalı ya da mısır unuyla yapılan harika bir tatlıdır. 

Fasulye Turşusu Kavurması

Karadeniz’de oldukça popüler olan Fasulye turşusu, sofralarda eksik olmayan bir lezzettir. Bu lezzet birde yabani soğanda ekleyip kavrularak sofralara gelmektedir. Yöre halkı bu yemeğe Zaguda denemektedir. Zaguda mısır ekmeği ile oldukça lezzetli olmaktadır. 

Laz Helvası

Tatlıları ile oldukça meşhur olan Trabzon’da farklı bir lezzet olan Laz Helvası, irmik ile vanilyanın karışması ve muhallebi kıvamına getirilerek karıştırılarak yapılan harika bir lezzettir. Bu lezzeti sadece bu bölgede bulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir