Anasayfa » Yazılar » Sinop Gezilecek Yerler

Sinop Gezilecek Yerler

Sinop Gezilecek Yerler

Karadeniz’in ortasında yer alan Sinop kenti, Boztepe Burnunun da kara parçası ile kesişme noktasıdır. Sinop şehri, kendine özgü kültürü ve tarihi mirasları ile gezilecek önemli rotalara sahiptir.

Sinop’ta Gezilecek Yerler

Türkiye her bir parça ile tarihi kültür ve miras kokar. Tarihin o eşsiz kıvrımlarında gezinirken, bunu hissedebilir ve tarihe keyifli, düşündürücü bir yolculuk yapabilirsiniz. Karadeniz bölgesinin geri planında kalan Sinop kenti de, kendine has kültürel miraslarının keşfedilmesini bekler. Sinop gezilecek yerler arasında en dikkat çeken noktalar arasında muhakkak öncelikle, Sinop kalesi ve Sinop Tarihi Cezaevi yer alır.

Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi, Bizans döneminden kalma tarihi bir kilisedir. Milattan Sonra 660 yıllarında inşa edildiği kayıtlara geçilmiştir.  Sinope Koimesis Kilisesi olarak da anılabilir. Sinop kentinin Ada mahallesinin Yusufoğlu aralığında yer alır. Tarihi Bizans Kilisesi, Dikdörtgen şekli ile bazilika özelliğine sahip bir mimariye sahiptir. Kilisenin tarihi kültürel değerlerinin günümüze taşınması için, kazı çalışmaları halen devam etmektedir. Kazı çalışması nedeniyle, her bölümünü göremeyebilirsiniz, fakat tarihinin eşsiz ayrıntılarına sahip kiliseyi, Sinop kenti ziyaretinizde mutlaka görmelisiniz.

Akliman Tabiat Parkı 

Sinop’un doğal güzelliklerin korunduğu bir sit alanı olan Akliman Tabiat Parkı, Türkiye’nin en fazla oksijenin bulunduğu alanlarda ilk sıralarda yer almaktadır. Muhteşem doğası ve eşsiz manzarası ile tabiat parkı Sinop’un en gözde yerlerinden biridir. Tabiat parkı içerisinde yer alan kumsalda doğa yürüyüşleri yaparak harika vakit geçirebilirsiniz. Deniz girmek içinde oldukça ideal olan sahilde Ege ve Akdeniz’de bulamayacağınız deniz canlıları ve fosillerini burada bulabilirsiniz. Denize girmeyi sevmeyenler içinde tabiat parkı içerisinde yer alan piknik alanlarında doğa ile iç içe mangal keyfi yapabilirsiniz. Kent merkezine 9 kilometre uzaklıkta bulunan Akliman, doğal güzellikleri ile sizleri bekliyor.

Sinop Kalesi

Sinop kalesi tarihi M.Ö 7.yüzyıla dayanır. Çeşitli saldırılara karşı şehri korumak adına, Sinop Kalesi inşa edilmiştir. Kalenin; Roma, Bizans, Anadolu Selçukluları gibi önemli uygarlıklara kadar uzanan geniş bir tarihe ev sahipliği yaptığını söyleyebiliriz. Kalenin duvarları, 25 metre yüksekliğinde ve 3 metre genişliğine sahiptir. Zamanla hasara uğrayan bölümleri, onarım görmüştür. Hasarlı bölümleri onarılmış olsa da tarihe tanıklık eden Kale, eski yapısının özelliklerini korumaktadır. Kalenin üst bölümünde, eşsiz Sinop manzarasını denizin eşliğinde seyredebilirsiniz.

Tarihi Sinop Cezaevi

Tarihî Sinop Cezaevi, günümüzde müze özelliğini taşımaktadır. Tarihi ise uzun yıllara dayanır. İçinde bulunan kalenin tarihinin M.Ö 4.000 bin yıl öncesine dayandığına dair kayıtlar bulunmaktadır. O dönemlerde Sinop coğrafyasında yer alan Gaskalılar tarafından yapılmıştır. Ulaşılan belgeler doğrultusunda, cezaevi olarak kullanılmasına ise, 1568 yıllarında başladığı düşünülür. Üç tarafı denizler ile çevrili bu tarihi ve hüzünlü cezaevinde bir zamanlar önemli simalarda yatmıştır. Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi vb. ünlü isimler hayatlarının bir bölümünü burada geçirmiştir. Cezaevi müze olduktan sonra, Sabattin Ali’nin yattığı koğuşa kendi adı verilmiştir. Sabahattin Ali, burada yattığı sürece bazı şiir ve kitap eserlerine de imza atmıştır. Dikkat çeken eserleri arasında; Aldırma Gönül şiiri ve Kuyucaklı Yusuf roman eseri bulunur. 1999 yıllarında cezaevi kapatılarak, müzeye çevrilir. Böylece, her bir köşesinin hüzünlü hikayelerini görmek ve hissetmek isteyen misafirlerini çağıran, müze görevini görmektedir. Cezaevi birçok yönü ile her zaman dikkat çekmiştir. Filmlere, dizilere, şiirler vb. konu olan yaşanmış hikayelere tanıklık ettiğini söyleyebiliriz. Tarihi Cezaevinin o hizbe ve nemli köşeleri nice insanın, suçlu ya da suçsuz yaşadığı gerçek hikayeleri barındırmaktadır. Sizlerde hüzünlü ve acı dolu olan Tarihi cezaevini ziyaret edebilir ve bin yıllık geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

Alâeddin Camii

Alâeddin Camii, Sinop coğrafyasının Selçuklu dönemine uzanan tarihi bir camiidir. Cami, 1267 yıllarında inşa edilmiştir. Adını, Anadolu Selçuklu Devleti sultan I. Alaeddin Keykubad’dan almıştır. Ayrıca, Kuzey Anadolu bölgesinin en büyük Selçuklu camisi olarak bilinir. Cami Sinop kentinin merkezinde, hükümet binasına yakın bir bölgede yer alır. Selçuklu dönemine ait, Alâeddin Cami ziyaretinizde, mimari özelliklerini ve tarihini daha yakında inceleyebilirsiniz.

Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi, ilk defa 1970 yılında ziyarete açılmıştır. 2001 yıllarında Müzede restorasyon çalışmaları başlatılmış ve 2006 yılına kadar sürmüştür. Bu tarihten itibaren yeniden ziyarete açılmıştır. Müzede, bölgenin kazı çalışmaları sonucu bulunan önemli tarihi eserlere yer verilir. Müze, Sinop coğrafyasında yaşamış çeşitli uygarlıkların kültürel miraslarını bize sunar. Bizans ve Roma uygarlıklarının tarihi eserlerine daha fazla rastlamanız olasıdır. Sinop kentinin, farklı uygarlıkları doğrultusunda tarihine yolculuk yapmak için müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Sinop Etnografya Müzesi

Etnografya Müzesi adı ile birçok yerel ve tarihi kültürel değerleri bizlere sunan müze binası, ahşap ve karkas tuğla vb. malzemelerinden yapılmış bir konaktır. Müze binası,18.yüzyıl mimarisine benzeyen konak tarzına hakim olduğunu da söyleyebiliriz. Müzede, yerel tarihi eserler sergilenir. Sinop kentinin merkezinde yer alan müzeyi, kolaylıkla ziyaret edebilirsiniz. Konak mimarisini görmek ve yerel kültürel değerleri hissetmek için güzel bir fırsat olacaktır.

Diyojen Heykeli

Heykel, M.Ö 412 yıllarında dünyaya gelen Sinop Antik Yunan filozofu Diogenes adına yapılmış bir anıttır. Sinop kenti, M.Ö. 5 yüzyıl antik yunan dönemine uzanan yapısı ile filozof Diogenes’in doğrum yeri olarak da anılır. Sinop belediyesi, bu önemli kültürel tarihten yola çıkarak, Diyojen Heykeli’ni 2006 yılında yaptırmıştır. Heykeli, On Dokuz Mayıs Üniversitesi’nden Turan Baş inşa etmiştir. Sinop kentinin merkezinde, Kaleyazısı Mahallesinde yer alan Heykeli kolaylıkla görebilirsiniz. Diyojen heykeli, Antik Yunan dönemine uzanan Sinop tarihinin, günümüze yansımasıdır.

Hamsilos Koyu

Hamsilos Koyu eşsiz doğa görselliğinin, denizin renkleri ile karıştığı güzelliği bizlere sunar. Mavi renklerinin yeşil ile dans ettiği, doğanın tüm renklerini görmek mümkündür. Koyun etrafı, çam ormanları ile çevrilidir. Popüler kültürde henüz yer bulamamış olsa da, Sinop ziyaretinizde bu sessiz güzelliği fark edebilirsiniz. Koyda, piknik ile ya da tekne turu ile keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Doğanın bozulmamış bu güzelliklerini keşfederken, tabii ki bizler yine de doğanın bozulmamış keşfedilmemiş yerlerini özenle korumaya gayret göstermeliyiz. Böylece, popüler kültüre boyun eğmeyen yerler ile doğa güzelliğini bizlere her zaman sunacaktır.

Sinop İnceburun Feneri

İnceburun Feneri’nin tarihi 1863 yıllarına dayanır. Anadolu’nun en uç kuzey noktasında yer alan İnceburun, üzerindeki uçurumlara inşa edilen bir fenerdir. Fenerin yüksekliği yaklaşık 12 metre olduğu bilinir. Sinop kentinin 25 km kuzeybatısında yer alan İnceburun Feneri, Sarıkum Köy bölgesinde bulunmaktadır. Tarihi kültürel yapısı ve manzarası ile görülmeye değer yerlerdendir. Sinop gezilecek yerler listenizde, görmeniz gereken güzel noktalardandır.

Hamsilos Tabiat Parkı

Hamsilos Tabiat Parkı, doğa severlerin ilgisini çekecek güzel rotalardan biridir. Tabiat parkı, Sinop Dibekli köy bölgesinde yer alır. Hamsilos koyu ziyaretinizde uğrayabilir ve huzurla gezebilirsiniz. Doğanın deniz ile birleştiği, bu ender manzaralar hoş anlara tanıklık eder. Bu nedenle, doğanın huzuru ve denizin hoş görselliği birleştiğinde, keyif almamak mümkün değildir. Tabiat parkını gezebilir ve Sinop hatıra fotoğrafınızı eşsiz manzarasında çekebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir