Anasayfa » Yazılar » Selanik Mutfağı

Selanik Mutfağı

Selanik Mutfağı

Komşu ülkemiz olması nedeniyle Yunanistan ile birçok yemeğimiz benzemektedir. Her ne kadar yemeklerimiz benzese de Yunanistan’ın önemli şehirlerin Selanik Mutfağında çok farlı lezzetlerde bulunmaktadır. Yunanistan’ın en lezzetli tadabileceğiniz yemekler Selanik Mutfağında yer almaktadır. Köklü tarihi ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle binlerce lezzet barındıran Selanik Mutfağı, ziyaretçilerine kendine hayran bırakacaktır. Bu farklılıklardan yaralanan Selanik, Dünya’da da gastronomi merkezlerinden biri haline gelmiştir. Liman kenti olduğu için mutfağında sıklıkla deniz ürünleri bulunmaktadır. Ayrıca Ege Bölgesinde bulunduğu için zeytinyağlı yemekleri, taze otları ve peynir çeşitleri ile ünlüdür. Bu kadar yemeklerin yanı sıra Selanik tatlılarıyla da oldukça meşhur bir şehirdir. Kendine özgü ilginç içecekleri ile birlikte yedi içecekler tatma fırsatı yakalıyoruz. 

Selanik’in Meşhur Yemekleri

Selanik’e seyahat için gidip meşhur yemeklerini tatmadan gitmek gerçekten büyük bir kayıp olur. Buraya adım attığınızdan itibaren hem tanıdık lezzetler hem de hiç duymadığınız farklı lezzetler görebilirsiniz. Avrupa şehirlerinin çoğunda bulamayacağımız kahvaltı kültürü ile Selanik kahvaltısıyla da oldukça meşhurdur. Türk kahvaltı kültürüne yakın olması nedeniyle sabahları kafelerde farklı şekillerde yapılan yumurtalar,peynirler ve zeytinler görmeniz mümkündür. En önemli yemekleri ise Selanik tatlıları ve yöresel yemekleridir. Şimdi dilerseniz bu meşhur yemeklerini birlikte inceleyelim. 

Petura

Yufkaları saç üzerinde pişirip  tavuk suyuyla ıslatılıp üzerine tavuk ve cevizle servis edilen meşhur Selanik lezzetlerinden biridir. 

Popara

Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yapılan ekmek makarnası yemeğine benzeyen Popara,sadece Selanik’te birçok Balkan ülkesinde de oldukça meşhurdur. Küçük doğranmış bayat ekmekler ile karışımın üzerine eklenip tereyağı ile servis edilen harika bir lezzettir. 

Souvlaki Kalamaki

Bizim çöp şişe oldukça benzeyen yemek Souvlaki Kalamaki, büyük et parçalarının şişe dizilmesi ve mangalda yapılan harika bir yemektir. Selanik’in en çok yenilen fastfoodu olan Souvlaki,genellikle yanında patates kızartması ve lavaş ile servis edilir.

Moussaka

Bizim musakkamız ile alakası olmayan Selanik lezzeti Moussaka, kıyma-patates-patlıcan üzerine beşemal sos ile yapılan bir yemektir. Lazanya’ya oldukça benzemektedir. Selanik’te gittiğiniz her tavernada rastlayacağınız yemeğin bir dilimi oldukça büyüktür.Tek başınıza yiyemeyebilirsiniz. Gerçekten doyurucu ve harika tatta bir yemektir.

Tzatziki

Yunan cacığı olan Tzatziki bizimkine göre daha katıdır. Bizim cacığımız gibi içilmiyor katı olduğu için daha çok yenilmektedir. Bu nedenle daha çok tek başına servis yerine yemeklere dipsos olarak kullanılır. 

Feta Me Meli

Makalenin başlarında bahsettiğim gibi Yunanistan peyniri ile oldukça meşhurdur. Selanik’te vazgeçilmeyen lezzetlerden olan Feta Me Meli,Feta peynirini kızartıp üzerinde susam ve bal dökülerek servis edilen bir yemektir. Kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet.

Horiatiki (Yunan Salatası)

Soflarada eksik olmayan Horiatiki bir yunan salatasıdır. İlk olarak basit bir salata gibi görünse de tattığınızda taze sebzelerin lezzetini alacaksınız. Sebzelerin kalın kalın doğrayıp zeytin yağlı sosu ile servis edilir.

Selanik Tatlısı

Selanik şehrin vazgeçilmez tatlılarından olan Selanik Tatlısı birçok şekilde yapılmaktadır. En çok tercih edileni ise Hindistan Cevizli olanıdır. Şerbetli tatlıları sevenler için oldukça ideal olan tatlı Selanik sofralarında eksik olmuyor.

Loukoumades

İsminden de anlaşılacağı üzere bizim lokma tatlısı gibi olan selanik tatlısı, bizimkinden farklı olarak üzerine tarçın ve bal dökülerek servis edilmektedir. Ayrıca bizim yeni lokmacılar gibi nutellayla da yapılmaktadır. 

Coureki (Paskalya Çöreği)

Selanik’te psakalya çöreğine kısaca “coureki” deniyor ve şehirde bu çöreği en iyi yapan Terkenlis Pastanesi yapıyor. 12 şubesi bulunan bu pastaneye denk gelirseniz paskalya çöreğini, böreğini ve kremalı bougatsa tatlısını mutlaka denemelisiniz. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir