Anasayfa » Yazılar » Sakıp Sabancı Müzesi Nerede ?

Sakıp Sabancı Müzesi Nerede ?

Sakıp Sabancı Müzesi Nerede ?

İstanbul turu esnasında tarihi şehri gezerken Sakıp Sabancı Müzesi’ne gitmemeniz sizin için büyük bir kayıp olacaktır.Sakıp Sabancının bizzat kendisinin hobileri arasında olan resim ve sanat tutkusunu gösteren bu güzel tasarımlı müzeyi gezmelisiniz.Müzenin içerisinde tarihi anlam içeren bir çok sanat eseri bulunmaktadır.Sakıp Sabancı Müzesinin bulunduğu dönümlük kısım 1900 yıllarında zengin Mısır ailesinin tatil için geldiği bir yerdi.1951 yılında yani yaklaşık bir 30 yıl sonra Sakıp Sabancının ailesinden olan Ömer Sabancı tarafından satın alınarak ev olarak kullanılmaya başlandı.Çok büyük bir araziyi kapsamasa’da içinde tarihin tozlu raflarında görmek isteyeceğiniz eserler mevcut.

Sakıp Sabancı Müzesi Tarihi

Çok eskiye dayanmıyor bundan 100 yıl önce Mısır prensinin satın alıp düzenli olarak Türkiye’de kalmak için kullandığı bir villaydı.Bu villa sonralarda Sakıp Sabancının ailesinden Ömer Sabancı tarafından daha yüksek bir mevlaya satın alınarak ondan kısa dönem sonraki dönemlerde ise Sakıp Sabancı Müzesi adını aldığı kişinin evi oldu.Orada oturmaktan hoşnut duyan Sakıp Sabancı, müze olmadan önce hobileriyle ilgilenirken evde bir çok koleksiyon biriktirmiştir.Bu koleksiyonların ve tarihi eserlerin anlam ve önem açısından insanların ilgi göstereceğini düşünerek taşınma kararını aldığında Sakıp Sabancı Müzesi olmasını ister.Böylelikle günümüze kadar hala müze olarak kullanımına devam edilen Sakıp Sabancı Müzesi içinde toplamda 3 koleksiyon ve 2 arşiv bulunmaktadır.

Sakıp Sabancı Müzesi İçindekiler

Aslında içindeki koleksiyonların ve arşivlerin hepsi burada yayımlanacak kadar az değil.Gerçekten güzel bir koleksiyon sayısına sahip olan katlı villanın içerisindeki koleksiyon ve arşivler şunlardır;

  • Hat Dekorasyonu Eserleri ve Kitap Sanatları,
  • Sakıp Sabancı Müzesi çevresindeki anlamlı at heykelleri,
  • Resim Sanatı Eserleri,
  • Mobilyalar ve Ev Dekorasyonları,
  • Emirgan ilçesi hakkında arşivler,
  • Ünlü yazar Abidin Dino tarafından çıkartılan eserler vardır.

Yukarıda saydığımız eserlerin dışında bir kaç farklı koleksiyon ürünleri’de mevcuttur.Özellikle Emirgan Arşivleri kısmında villanın bulunduğu dönüm arazi ve ilçesi hakkında herkes tarafından ulaşılabilir olmayan bilgiler, eserler mevcuttur.Eski Emirgan’ı müzenin bu kısmından resimler sayesinde hayal etmeniz daha kolay olacaktır.Abidin Dino‘nun telif hakkını ve eserlerinin kopyalarını hatta ve hatta bizzat kendi elleriyle yazdıklarını satın alan Sakıp Sabancı, müzesinde bunu sergilemekten çekinmemiştir.

Osmanlı Tarihinden Kalma Hat Koleksiyonları

Eski Osmanlı imparatorluğunun ünlü hattat yazıcıları ve onların eserlerini günümüze kadar ulaştırarak güzel bir başarıya imza atmışlardır.Toplamda 21 önemli sayılabilecek hattat eseri ile ecdadımızın ne denli eserleri olduğunu bu müze sayesinde korumalı camların ardından görebiliyoruz.

At Heykelleri

Bu koleksiyon eserleri ise villanın dışında bahçesinde olup gizemli anlam içermektedir.Atların koyulduğu bölgelerde 6 yüzyıl önce Haçlılar İstanbul’u işgal edip Bizans imparatorluğunun elinden almak isterken çalmış olduğu atların çaldıkları bölgelerdir.

Emirgan Arşivleri

İstanbul’un en eski ilçelerinden birisi olan Emirgan’ın bilinen en eski olaylarının çizimi olduğu ve fotoğrafçılık çıktığından itibaren eski fotoğraf, video, kayıtların sergilendiği bölümdür. Sakıp Sabancı Müzesi’de Emirgan’a sadık bir şekilde bu arşivleri yüz yıllar boyunca biriktirip tutmayı kendisine misyon edinmiştir.

Resim Sanatı Eserleri

Sakıp Sabancı Müzesi aslında İstanbul’daki diğer müzelerden farklı bir amaç edinmiştir.3 yüzyıl öncesindeki eserleri daha az barındırıp Cumhuriyet ve ondan biraz daha önceki eserleri sergiliyor.İstanbul’un Rönesans ve Reform çizgisinden geçerken ki değişimlerini çokça vurgulayan eserler mevcuttur.Resim sanatları bölümü ise bu reform öncülerinin çıkarttığı eserleri ağırlıklı sergiliyor.

Sakıp Sabancı Müzesi Nerede ? (Konumu)

Sakıp Sabancı Müzesi tarihi İstanbul ilinin Emirgan ilçesindedir.Emirgan parkına yaklaşık bir kilometre, Sütiş restoranına 15 kilometre ve I. Abdülhamit çeşmesi’ne ise 18 kilometre kadar uzaklıktadır.Lokasyon olarak bulunduğu bölgenin konumu şehrin işlek yerlerinden olduğu için insanlar rahatlıkla ulaşım sağlayabiliyorlar.Yalnız aynı yakada Eyüp taraflarından gidiş için trafik ve vesait sıkıntısı yaşayabilirsiniz.

Nasıl Gidebiliriz ?

Gidiş için eğer karşı yakada oturuyorsanız vapur ile birlikte en fazla 70 dakikada varabilirsiniz.Ümraniye tarafından geliyorsanız yada Eyüp tarafından geliyorsanız en uzun sürecek semtler burasıdır.Genellikle en az 2 vesait yapılan Emirgan’a ulaşım için Vapur ve Otobüs hatları çokça kullanılmaktadır. Aynı zamanda buraya yakın bir alan olan Emirgan Korusunu’da ziyaret etmeyi unutmayın.

Sakıp Sabancı Müzesi Giriş Ücreti

Ayda on binlerce insanın giriş yapıp her katını karış karış gezdiği bu müzeye giriş ücreti olarak ekonomik bir seçim istiyorsanız Sakıp Sabancı Müzesi giriş kartı edinebilirsiniz.Eğer geri dönüşümlü gelecekseniz daha çok tavsiye ettiğimiz bu yöntemde fiyatlar Öğrenciler, 65 Yaş üzerinde yaşlı sayılan kişiler ve öğretmenler için İndirimli Kart ücreti 80 Türk Lirasıdır.Eğer normal bireyseniz toplu alım imkanınız yok çünkü gerekte yok.Normal kart ücreti ise 120 Türk Lirası‘dır.Bu fiyat seneden seneye değişse’de sürekli güncellenmesine dikkat edeceğiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir