Anasayfa » Yazılar » Kocaeli’de Ne Yenir ?

Kocaeli’de Ne Yenir ?

Kocaeli’de Ne Yenir ?

Marmara Bölgesinde yer alan Kocaeli , yöresel olarak çeşitli ve lezzetli yemeklere sahiptir. Kocaeli mutfağı daha çok Anadolu mutfağına benzemektedir. Ayrıca Karadenize yakın olması ile birlikte Karadeniz mutfağından yemeklerde burada yer almaktadır. Sebze ve meyve tüketiminin fazla olması ile birlikte üretimi de oldukça fazladır. Kendine has doğal güzellikleri ve lezzetleri ile Kocaeli görülmesi gereken yerlerden biridir. Kocaeli’de ne yenir diye merak ediyorsanız sizler için hazırladığımız listeye göz atabilirsiniz.

Kocaeli Yöresel Yemekleri

Yukarıda da bahsettiğim gibi Anadolu ve Karadeniz mutfakları benzerlik göstermesi ile birlikte unlu ve sebzeli çok fazla yöresel yemekleri bulunmaktadır. Çorbadan hamur işine, tatlıdan sebze yemeklerine kadar çok fazla çeşitli lezzetli olan Kocaeli yöresel yemekleri nelerdir ve Kocaeli’de ne yenir sorularının cevapları burada.

Dartı

Kahvaltıdan akşam yemeklerine kadar vazgeçilmez bir lezzet olan Dartı, bir çeşit sos gibidir. Ancak sos gibi olmasına rağmen ekmek bandırıpta yiyebileceğiniz harika bir lezzettir. Kocaeli’de çok fazla tüketilen Dartı tavuklu keşkeğin üzerine dökülerek de servis edilir. Kaynatılan sütü bekletip oluşan  yağlı tabaka bir tencerede biriktirilir ardından donması beklenir ve daha sonradan ısıtılıp servis edilir. Yapımı bir o kadar zor ancak yemesi aşırı keyifli bir yemektir.

Tavuklu Keşkek

Bayramlarda, düğünlerde ve özel günlerde çok fazla yapılan bir yemek olan Tavuklu Keşkek, Kocaelililerin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yapımı bir hayli zor olan bu yemek, aşurelik buğdayların önceden haşlanması ve daha sonradan pişirilip hazırlanan tavukların didiklenip karıştırılması ile yapılan bir yöresel lezzettir. Kocaeli’de ne yenir listesinde kesinlikle önemli bir yerde bulunur.

Umaç Çorbası

Herkesin damak zevkine uygun ve yöresel yemeklerin vazgeçilmezi olan Umaç Çorbası, şifa kaynağı bir lezzettir. Un, toz biber,yağ ve tuzdan oluşan bu lezzet aynı keşkek gibi özel günler yemeğidir.

Ciğceli Kavurma

Kuşbaşı doğranıp pişirilen etlerin bulgur veya pirinç pilavı eşliğinde yapılan eşsiz bir lezzettir. Kocaeli’ne özel olmasını kılan şeyse üzerine dökülen  süt kaymağıdır. Buna ciğce denmektedir. Bu yüzden ismi ciğceli kavurma olmuştur. 

Ciğceli Salata

Yukarıda ki gibi aynı süt kaymağından biber,dere otu,nane,taze soğan ve domatesin eklenmesi ile yapılan ciğceli salatada akşam sofraların vazgeçilmez lezzetidir. 

Cızlama

Sabah kahvaltıların vazgeçilmezi olan Cızlama, akıtma olarak da bilinir. Günün her saatinde ister tuzlu ister tatlı yiyebileceğiniz harika bir lezzettir. Normal kreplerden farklı olarak içerisinde olan mayanın farklı olmasıyla daha fazla pofuduk durduğu için Kocaeli’ne özgür bir yemektir. Birçok sos ile tüketebilirsiniz.

Pişmaniye

Kocaeli deyince akıllara ilk olarak gelen lezzetlerden olan pişmaniye mutlaka akraba ziyaretlerinden sonra alınmış tatlılar arasındadır. İstanbul’a her dönüşte en az bir paket alınır. Kocaeli’de oldukça meşhur olan bu tatlı un ve şeker kullanılarak yapılır. Malzemesi az olmasına rağmen yapımı bir hayli zordur. Kesinlikle denemeniz gereken farklı bir lezzettir. 

Kabaklı Kıvırma

Şehrin yöresel yemeklerinden bir olan Kabaklı Kıvırma çoğu kişi tarafından bilinmeyen bir lezzettir. Öğlen yemeklerinde çok fazla tüketilen bu yemek bir hamur işidir. Hamur içine rendelenmiş kabak ve soğan ile yapılan harika bir yemek.

Höşmerim

Anadolu ve Trakya’da oldukça ünlü olan tatlı Kocaeli’de de oldukça fazla tüketilip üretilmektedir. İlk olarak Orta Asya’dan gelen bir lezzet olması ile birlikte artık neredeyse her yörede görmekteyiz. Yağsız ve tuzsuz peynirin ateş üzerinde karıştırılarak sarartılır ve n, yağ, şeker karıştırılarak yapılan bir tatlıdır.

Mancar Yemeği

Karadeni mutfağından karalahananın gelmesi ile birlikte yapılan bir yemektir. İçerisine kaldirik ve hodan otu katılarak da zenginleştirilen bu yemeği yediğiniz andan itibaren Kocaeli’ne sık sık gelmek isteyeceksiniz.

Kocaeli’de Ne Yenir sorusan cevap verdiğimiz bu listede yöresel yemeklere yer verdik. Sizlerinde bildiği farklı lezzetler varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir