Anasayfa » Yazılar » Kırklareli Gezilecek Yerler

Kırklareli Gezilecek Yerler

Kırklareli Gezilecek Yerler

Marmara bölgesinde bulunan bir ilimiz olan Kırklareli batısında Edirne, doğusunda Karadeniz, güneyinde Tekirdağ ve güney doğusunda İstanbul ile komşudur. Kırklareli gezilecek yerler listemize önce il hakkındaki genel bilgilerle başlayalım.

Kırklareli Hakkında Bilgiler

Geçmişi M.Ö 6.yüzyıla kadar uzanan Kırklareli, tarihi belgelerde Kırk kilise adıyla bilinmektedir. Daha sonra 1924 yılında Kırklareli olarak ismi değiştirilmiştir. Kırklareli iline bağlı 7 ilçe, 21 belediye ve 179 köy bulunmaktadır. Son istatistiklere göre nüfusu 360.860 olarak belirtilmiştir.

Kırklareli, tarihin izlerini taşıyan bir ilimizdir. Kültür mirasları özenle korunmaktadır. Traklar, Makedonlar, Pers ve Roma imparatorlukları hakimiyetinde yaşamış olan şehir, 1363 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Tarihin görkemli yapılarına ev sahipliği yapan şehirde manastırlar, mağaralar, tarihi kiliseler, tarihi camiler ve bol miktarda tarihi çeşme bulunmaktadır. Eğitim düzeyi yüksek olan illerden biri olan Kırklareli’nde okuryazar oranı %85–90 civarındadır. Her köyünde bir okul bulunmaktadır. İlçeleri Babaeski, Demirköy, Kopçaz, Lüleburgaz, Pehlivanköy, Pınarhisar ve Vize’dir.

İklimi ve Bitki Örtüsü

Istıranca dağlarının Karadeniz’e kıyısı olan bölgelerinde Karadeniz iklimi, dağların güneyinde Kara iklimi hüküm sürmektedir. Kıyı kesimlerinde yazlar serin ve kışlar ılık, Ergene havzasının olduğu kısımlarda ise yazlar kurak ve sıcak, kışlar soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Kırklareli toprakları ormanlarında meşe, gürgen, kızılağaç, kavak, söğüt, dışbudak ve karaağaçtan oluşan zengin bitki örtüsüne sahiptir. Kırklareli toprakları orman ve fundalıklarla, çayır ve meralarla, ekili ve dikili arazilerle kaplıdır. Tarıma elverişsiz arazi oranı ise %1’den de azdır

Kırklareli Gezilecek Yerler Listesi

Kırklareli, batı ve doğu kültürünün harmanlaşarak zenginleştiği bir il olup, tarihi yapıları ve doğal güzellikleri bakımından oldukça zengindir. Şehrin güzelliklerini gezip görmek bir iki günle sınırlandırılmamalıdır.

Babaeski Köprüsü

1633 yılında 4. Murat döneminde yaptırılan köprü Babaeski( Şeytan) deresi üzerine yaptırılmıştır. Dere taştığında köprünün zarar görmemesi için kemer aralarına büyük delikler yapılmıştır. Köprünün güneye bakan kısmında beyaz mermer bir levhaya yazılmış 5 satırlık, çiçek ve rozet motifleriyle süslü bir kitabelik bulunmaktadır.

Hızırbey Cami

1383 yılında Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılan cami, Büyük cami adıyla da bilinir. Bazı kaynaklara göre Hızırbey cami, Avrupa’nın en eski camisidir. Zamanında olan bir depremde büyük hasar gören camii, 1824 yılında onarılmış ve 2007 yılında orijinaline uygun olarak restore edilmiştir. Kapasitesi aynı anda 1000 kişidir. Cami, Kırklareli’deki pek çok cami gibi kare planlı inşa edilmiştir.

Kırklareli Kadı Cami

Kırklareli gezilecek yerler listemizde Kadı Cami var. 1577 yılında Emin Ali Çelebi tarafından yaptırılan cami, Kırklareli merkezde yer almaktadır. Caminin mihrabı mermerden yapılmış olup avludaki mezarlıkta Osmanlı dönemine ait mezar taşları bulunmaktadır. Bu cami de kare planlı inşa edilmiştir.

Zindan Baba Türbesi

Lüleburgaz ilçesi Kocasinan mahallesinde yer alan Zindan baba türbesi, Hükümet Binasının yanında yer almaktadır. Türbenin yapılışı hakkında kesin bir malumat bulunmamaktadır. Türbe kısmı yapının bodrum kısmındadır.

Kıyıköy Sahili

Kırklareli’ne 96, Vize ilçesine 40 Km. mesafede olan Kıyıköy sahili, Pabuçdere yanında kamp imkanları sunan temiz kumsalı olan bir sahildir. Dinlenmek, tatil yapmak veya günübirlik geziler için uygundur. Kafelerin bulunduğu yerlerde konaklama imkanı da bulunmaktadır.

Dupnisa Mağarası

Kırklareli gezilecek yerler yazımızda bir başka durağımız Dupnisa mağarası. 3 girişli ve toplam uzunluğu 2720 metre olan Dupnisa Mağarası, Demirköy ilçesi Sarpdere köyündedir. 2003 yılında ziyarete açılan mağara, Sulu, Kuru ve Kız olarak 3 bölüme ayrılmıştır. 15 Kasım ve 15 Mayıs tarihleri arası yarasalardaki artış nedeniyle mağara ziyareti yapılmamaktadır.

Kadı Ali Çeşmesi

Kırklareli’nin en eski tarihi yapılarından olup 1568-1569 yılları arasında Köse Mihalzade Hızır Bey tarafından yaptırılmıştır. Kadı caminin karşısında yer almaktadır. Su, kemerli bir niş içindeki ayna taşı içinde bulunan tek musluktan verilebilmektedir.

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi

1569-1570 yılları arasında eğitim, ticaret ve ibadet amaçlı yapılan külliye, Lüleburgaz ilçe girişinde yer almaktadır. Osmanlı devletinin tanınmış ve önemli isimlerinden Sokullu Mehmet Paşa tarafından, mimarların başı Mimar Sinan ve ekibi tarafından inşa edilmiştir. İçinde hanı,hamamı,medresesi,camisi ve kemerli dükkanlar bulunmaktadır.

İğneada Langoz Ormanları Milli Parkı

Kırklareli gezilecek yerler gezimize İğneada Langoz Ormanları milli Parkı ile devam edelim. Geniş bitki örtüsü ve hayvan cinsleriyle Kırklareli İğneada’da doğa yürüyüşleri ve kamp için tercih edilen yerlerden biridir. Yaz başında suyun üzerinde Nilüfer çiçekleri açar ve çok renkli bir çiçek ve bitki örtüsüne sahiptir. Şehrin gürültüsünden uzak, sakin ve doğa ile baş başa bir gün geçirmek isterseniz ideal bir alandır. Bir rehber eşliğinde ormanda gezmeniz önerilir. Langozların suları yeraltı suları, Bögürtlenli dere, Şahin dere, Efendi dere, Bulanık dere, Yavuz dere, Paspala deresi, Çavuşköprü dere ve Madra dereden gelmektedir.

Istıranca( Yıldız) Dağları

Trakyanın Karadeniz kıyısına paralel, Bulgaristan’dan 300 kilometrelik geniş bir dağ sırası olan Istıranca dağlarının en yüksek kesimi 1031 metrelik Mahya dağıdır ve Kırklareli ilinde bulunur. Trekking, kamp ve dağ tırmanışları için en çok tercih edilen bölgedir. Dağları kuzeyden Karadeniz’e güneyden Ergene’ye ulaşan akarsular böler.

Aya Nikola Manastırı

Bizans döneminde imparator Jüstinyen tarafından yaptırılan Aya Nikola Manastırı, dünyanın en iyi kaya manastırlarından biridir. Vize ilçesine bağlı Pabuçdere yolu üzerindedir. Zemin katı kilise, bodrum katı Ayazma’dır. Kıyıköy beldesine 700 metre mesafede olup, yerli ve yabancı turist sayısı yıllık 150 bini geçmektedir.

Kastro Sahili

Kırklareli gezilecek yerler son durağımız Kastro sahili. Kırklareli’ne 85, Kıyıköy’e 18 kilometre mesafede yer alan Kastro sahili, 500 metre uzunluğundadır. Yer yer kayalık olan sahilin ince bir kumu ve çok berrak bir denizi vardır. En sık tercih edilen sahillerden biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir